Het is officieel: de gemiddelde stijging van consumentenprijzen lag afgelopen jaar op het hoogste niveau in 17 jaar. De inflatie kwam uit op 2,6 procent, zo maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag bekend. Een belangrijke factor is de verhoging van het lage btw-tarief begin 2019, van 6 procent naar 9 procent.
Ook de lonen gingen afgelopen jaar hard omhoog in Nederland, maar prijzen van goederen en diensten stegen nog iets harder, waardoor het extra loon in veel gevallen niet méér koopkracht oplevert.
In sommige sectoren gaat het echter zo hard met de loonstijging, dat de die de inflatie wel overtreft.
De cao-lonen in Nederland zijn in 2019 met 2,5 procent gestegen. Volgens voorlopige cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is dit de sterkste loonstijging van het afgelopen decennium.
In onderstaande grafiek is te zien dat de gemiddelde loonstijging van 2,5 procent nipt achterblijft bij de gemiddelde stijging van prijzen van goederen en diensten.
Het gaat om de in cao's afgesproken lonen per uur, inclusief bijzondere beloningen.
De lonen in Nederland zitten al langer in de lift. Sinds de tweede helft van 2017 loopt de cao-loonstijging daarnaast vrijwel elk kwartaal op.
Forse loonstijgingen in horeca en zorg
Kijk je op sectorniveau dan zijn er op basis van de voorlopige cijfers vijf sectoren waar de lonen met méér dan 2,6 procent zijn gestegen in 2019. In deze gevallen is de loongroei dus sterker dan de stijging van de consumentenprijzen en levert het extra loon ook extra koopkracht op.
Sterkste stijgers zijn de horeca en de waterbedrijven/afvalbeheerders. Daar bedraagt de loonstijging ongeveer 3,1 procent. Bij het openbaar bestuur en overheidsdiensten gingen de lonen in 2019 met 2,8 procent omhoog, terwijl de vastgoedsector en de zorg een plus van 2,8 procent zagen.
De industrie, bouw en handel kwamen uit op een loonstijging van 2,6 procent, precies gelijk dus aan het voorlopige inflatiecijfer van 2019. Daaronder komen tien sectoren waar de lonen met minder dan 2,6 procent stegen,