Onder aan de streep hou je op het eerste loonstrookje van 2019 waarschijnlijk meer over. Maar dat is slechts een deel van het verhaal. Als je vervolgens boodschappen doet en je energierekening betaalt, ben je duurder uit.
Vrijwel alle werkenden in Nederland gaan er dit jaar in hun nettoloon op vooruit. Het meest profiteren werknemers met een laag tot middelhoog inkomen, zo blijkt uit gegevens van loonstrookverwerker ADP.
Loon 2019: kijk verder dan je nettoloon
Maar doordat het lage btw-tarief ook omhoog gaat is het nog de vraag of werknemers in hun portemonnee daadwerkelijk meer overhouden.
Lees in dit verband ook: Deze 12 dingen worden vanaf 1 januari 2019 duurder door de hogere btw
Volgens algemeen directeur Martijn Brand van ADP betekent het hogere nettoloon niet per se dat een werknemer beter af is. “Hoewel de lonen stijgen, lopen ook de kosten voor de energie, boodschappen en de zorg op.”
Een gezin met modaal inkomen en twee kinderen bijvoorbeeld houdt door de hogere belasting op verbruik niets over van de stijging van het nettoloon. "Een groot deel van die netto-inkomsten eten ze op."
Lagere belastingtarieven in 2019
Dat er op het loonstrookje in 2019 meer onder de streep overblijft, is vooral te danken aan een lagere belasting op inkomsten. Zo zijn er hogere heffingskortingen. Daarnaast dalen de belastingtarieven in de tweede en derde schijf, in opmaat naar de overgang naar een tweeschijvenstelsel.
Bekijk voor de details dit artikel op Business Insider: Dit heeft de fiscus per 1 januari 2019 voor je in petto met de inkomstenbelasting en de btw
Wat betreft het loonstrookje gaan volgens ADP vooral werknemers met een modaal inkomen (2.778 euro bruto per maand) er netto op vooruit, met gemiddeld 56 euro per maand.
Bij hogere lonen vlakken de voordeeltjes wat af, omdat de arbeidskorting sneller wordt afgebouwd. Wie daarentegen drie keer modaal verdient haalt weer voordeel uit een lager toptarief voor belastingen.
Een ander ,"addertje onder gras'' is de belasting op vakantiegeld en bijzondere beloningen, bijvoorbeeld een dertiende maand. De meeste werknemers moeten daar komend jaar meer van inleveren bij de fiscus.
Zo betaalt iemand met een modaal inkomen 3 euro meer dan vorig jaar aan heffingen over deze beloningen. Bij twee keer modaal is dat meer dan 117 euro.
Koopkracht in 2019
Voor het totale koopkrachtplaatje van 2019 zijn berekeningen gemaakt door het Centraal Planbureau en budgetinstituut Nibud en het ministerie van Financiën.
Uit recente berekeningen van het kabinet blijkt dat de koopkracht volgend jaar met gemiddeld 1,6 procent stijgt. Ongeveer 96 procent van de Nederlanders gaat er naar verwachting op vooruit.
Volgens het Nibud ziet het beeld er wisselend uit. De verschillen in koopkracht per soort huishouden lopen uiteen van min 0,9 tot plus 2,8 procent.
Let wel: het gaat bij dit soort berekeningen om zijn gestandaardiseerde inkomens, waarbij het uitgangspunt is dat er in de persoonlijke sfeer verder niets verandert. Dus deze koopkrachtplaatjes houden geen rekening met bijvoorbeeld het inkomenseffect van een wisseling van baan, een bonus, ontslag of echtscheiding.