- Uit nieuw afgesloten cao-akkoorden voor de maand november komt naar voren dat er forse loonstijgingen zijn afgesproken.
- De gemiddelde loonstijging lag afgelopen maand boven de 6 procent, zo blijkt uit cijfers van werkgeversvereniging AWVN.
- Volgens vakbond de FNV is de piek van de loongroei nog niet bereikt, zegt voorzitter Tuur Elzinga tegen De Telegraaf.
- Lees ook: Leveranciers supermarkten schroeven prijzen met 10% tot 20% op: prijzen in winkels gaan ook verder omhoog
De loonstijging bij nieuwe cao’s is in november uitgekomen op gemiddeld 6,4 procent, het hoogste niveau dit jaar. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van werkgeversclub AWVN, op basis van zeventien cao-akkoorden die afgelopen maand zijn afgesloten.
In oktober lag de gemiddelde loonstijging in cao’s nog op 4,7 procent, terwijl er in januari van dit jaar een gemiddelde loonstijging van 2,5 procent werd afgesproken in cao’s. Het jaargemiddelde ligt nu op 3,6 procent.
De stijgende loontrend heeft alles te maken met de hoge inflatie die de koopkracht van werknemers onder druk zet. Vakbonden verhogen hierdoor hun looneisen.
Het Centraal Planbureau houdt in zijn meest recente raming rekening met een gemiddelde stijging van de cao-lonen van 4,6 procent in 2023. Recente cao-akkoorden laten echter fors hogere loonstijgingen zien.
"Ik verwacht ook niet dat we de top al bereikt hebben. We hebben nog veel loonachterstand over het afgelopen jaar in te halen", zegt FNV-voorzitter Tuur Elzinga tegen De Telegraaf.
Wat betreft de inflatie rekenen economen bij grootbanken en internationale instituten voor dit jaar op een gemiddelde prijsstijging van 10 procent tot 12 procent. Voor 2023 lopen de schattingen fors uiteen.
Het Centraal Planbureau gaat uit van een grote terugval van de inflatie naar slechts 3,5 procent komend jaar. De OESO rekent daarentegen op 8,5 procent inflatie voor Nederland in 2023. De consensus ligt bij een inflatie van iets meer dan 4 procent komend jaar.
1 op 3 werkgevers komt met extra financiële steun voor werknemer
Om het koopkrachtverlies van werknemers tegen te gaan, komt één op de drie werkgevers met extra financiële steun over de brug, bovenop het salaris, zo meldt de AWVN op basis van onderzoek onder 170 bedrijven. Ook geven veel werkgevers aan van plan te zijn dit (nogmaals) te gaan doen, niet alleen met een eenmalige uitkering.
Werkgevers schatten in dat een kwart van de werknemers kampt met financiële problemen, als gevolg van hogere kosten voor levensonderhoud. Van de werkgevers die hun personeel extra ondersteunen geeft 40 procent een eenmalige uitkering, in de helft van de gevallen van 500 euro of meer.
Naast een financiële tegemoetkoming bieden bedrijven ook budgetcoaches aan, naast een hogere reiskostenvergoeding of een loonsverhoging. Ook kan personeel ervoor kiezen om meer uren te werken of vakantiedagen eerder te laten uitbetalen. Daarnaast zijn er werkgevers die werknemers op andere manieren willen helpen, met bijvoorbeeld een bijdrage voor het verduurzamen van hun huis of een leasefiets om de hoge brandstofprijzen.