Londen is onmiskenbaar één van de startup-hoofdsteden van Europa. Zeker in de financiële wereld is de Britse metropool leidend. Gaat een Brexit roet in het eten gooien?

De Londense startup Sup, een ‘radar voor vrienden in de buurt’, heeft al aan den lijve ondervonden wat de vrees voor Brexit kan doen. Vanuit Duitsland wilde een investeerder 130.000 euro in het bedrijf pompen. Maar nadat de Britse premier David Cameron het EU-referendum op 23 juni plaatste, krabbelde de geldschieter terug. “Ze zeiden: we vertrouwen het niet”, vertelt mede-oprichter Rich Pleeth tegen Bloomberg.

Londen is rijk aan startups en de onbetwiste leider van Europa als het op geïnvesteerd kapitaal aankomt. Uit onderzoek van de Britse overheid en Ernst&Young blijkt dat alleen al de sector rond financiële startups, fintech, in het bijzonder hard groeit.

In 2015 behaalden fintechbedrijven een omzet van 6,6 miljard pond, oftewel 8,5 miljard euro. De investeringen in deze bedrijven kennen momenteel geen maat. Bedragen van boven de 50 miljoen dollar zijn geen uitzondering, zoals Ebury, dat vorig jaar 83 miljoen dollar kreeg toegestopt.

Niet genoeg personeel

Al die bedrijven hebben goed geschoold personeel nodig, en daar is in Groot-Brittannië een gebrek aan. Neem alleen al de oprichters van startups in Londen: van hen komt 40 procent uit het buitenland, waarvan een kwart uit andere EU-landen, vertelt Russ Shaw, die een netwerkgroep begon voor jonge techbedrijven genaamd Tech London Advocates. Van zijn ‘achterban’ wil 87 procent dat het Verenigd Koninkrijk in de Europese Unie blijft.

De van oorsprong Estse startup TransferWise, dat goedkope valutatransacties aanbiedt, heeft op papier haar hoofdkantoor in Londen, hoewel er 'thuis' in Tallinn meer mensen werken. Mede-oprichter Taavet Hinrikus, die vorig jaar een interview gaf aan Z24, schat tegenover Bloomberg dat het kantoor in Londen veertig nationaliteiten herbergt.

"Een Brexit zou het moeilijker maken om toptalenten aan te boren, waardoor Londen minder aantrekkelijke vestigingsplek zou worden voor groeiende bedrijven." Hinrikus ziet liever geen Brexit en overweegt met TransferWise te vertrekken als die er wel komt.

Toegang tot Europese markt

Voorstanders van een Verenigd Koninkrijk buiten de EU zien nieuwe handelsverdragen als een manier om meer controle te houden over de afspraken waar Londen zich aan heeft te houden. Echter, momenteel kunnen bedrijven met veel gemak een markt bereiken die acht keer groter is dan de binnenlandse.

Concurreren met startups uit Silicon Valley is daarom reëel, zegt analist Sonali De Rycker van Accel Partners. "Startups in de Verenigde Staten hebben tot zover snel leiders in hun sectoren weten te strikken wegens de enorme omvang van hun thuismarkt. Toegang tot 500 miljoen Europese consumenten, stelt Britse en Europese oprichters in staat om momentum op te bouwen en sneller globaal mee te spelen."

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl