Rabobank wil de controle en naleving van regels meer centraliseren. Dat betekent dat de lokale vestigingen minder zelfstandig worden. 

Dat schrijft Het Financieele Dagblad (FD) woensdag.

De Rabobank is een zogenoemde coöperatieve bank. De lokale banken hebben een eigen bankvergunning en zijn eigenaar van Rabobank Nederland.

Maar het coöperatieve model staat onder druk na een reeks schandalen rondom het verstrekken van hypotheken. Waakhond Autoriteit Financiële Markten (AFM) deelde enkele jaren terug tot tweemaal toe boetes uit aan Rabobank, omdat lokale vestigingen de zorgplicht overtraden. Rabobank verstrekte kredieten, terwijl de bank onvoldoende had gekeken of consumenten de maandelijkse lasten wel konden betalen.

Rabobank Nederland houdt namens De Nederlandsche Bank (DNB) toezicht op de lokale banken, maar volgens zowel DNB als AFM schort er het nodige aan die controle. Rabo’s hoofdkantoor in Utrecht bleek niet in staat de werkwijze van lokale banken snel bij te sturen.

Structuur Rabobank herzien

Een werkgroep binnen Rabobank onderzoekt nu de mogelijkheden om de coöperatieve structuur aan te passen. Rabo-bestuurder Rien Nagel, één van de voorzitters van de werkgroep, laat tegenover het FD weten dat hij de controle en naleving van de regels meer wil centraliseren. "Dat kan in Utrecht of in clusters van lokale banken." Rabobank bevestigt aan de krant dat één van de opties is om verder te gaan met één bankvergunning voor het hoofdkantoor.

Daartegenover staat dat de lokale kantoren mogelijk meer commerciële vrijheid krijgen. Zo zouden vestigingen in de regio volgens Nagels meer krediet kunnen krijgen, en zou het hoofdkantoor een aantal voorschriften kunnen schrappen waar de banken aan moeten voldoen.

Geen druk DNB of ECB

Nagel zegt dat Rabobank niet door DNB onder druk is gezet om veranderingen door te voeren. Ook de Europese Centrale Bank, dat vanaf 4 november jaar het toezicht op de grootste Europese banken op zich neemt, zou zich niet hebben bemoeid met de situatie bij Rabo.

"Zij willen een goed functionerende bank", aldus Nagel. "Bovendien is behoud van de coöperatie een premisse bij ons werk. We willen een verbonden bank blijven."

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl