- De strenge lockdown die in Nederland geldt om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, wordt met drie weken verlengd tot en met 9 februari.
- Het kabinet maakt zich grote zorgen over de verspreiding van de Engelse variant van het virus, die in het Verenigd Koninkrijk en Ierland tot drastische toenames van de besmettingscijfers heeft geleid.
- Het kabinet heeft het Outbreak Management Team (OMT) om een spoedadvies gevraagd over een mogelijke avondklok. Daarover wordt begin volgende week besloten.
De strenge lockdown die in Nederland geldt om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan wordt met drie weken verlengd, tot en met dinsdag 9 februari.
Het kabinet heeft daartoe besloten omdat de besmettingscijfers niet voldoende omlaag gaan en het gevaar van snelle verspreiding van de Engelse virusvariant groot is. Dat heeft premier Mark Rutte dinsdagavond bekendgemaakt.
Het kabinet maakt zich grote zorgen over de verspreiding van de meer besmettelijke Britse variant van het virus, die in het Verenigd Koninkrijk en Ierland heeft geleid tot drastische toenames van de besmettingscijfers. Dat zei Rutte tijdens een persconferentie met minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De premier noemt de beelden over de vriusvariant uit Londen en Ierland “alarmerend, en dat is nog zwak uitgedrukt”.
Behalve de lijn van de besmettingscijfers kijkt het kabinet daarom nauwlettend naar de vraag hoe de Engelse variant zich in Nederland ontwikkelt, aldus Rutte. Want dat is “bijna een soort nieuwe introductie, soort een probleem wat we er nu bij hebben”, zei hij. “We noemen het Covid, maar het lijkt weer zoveel besmettelijker dat je bijna kunt zeggen: naast Covid hebben we nu een nieuw probleem.”
Verlagen en vertragen
Op dit moment is de Engelse virusvariant nog verantwoordelijk voor enkele procenten van alle besmettingen in Nederland, voegde De Jonge toe. "Maar de verwachting is dat hij, net als in Engeland, de overhand zal krijgen. De vraag is alleen hoe lang dat zal duren."
De situatie kan volgens hem snel verergeren. "We hebben het aantal nieuwe besmettingen te verlagen, en tegelijkertijd de verspreiding van de Britse variant te vertragen."
Mede met het oog daarop heeft het kabinet het Outbreak Management Team (OMT) om een spoedadvies gevraagd over een mogelijke avondklok. Daarbij wordt bekeken wat die concreet kan opleveren en wat alternatieven zijn.
Een uitgaansverbod voor de late avond en nacht is een "ingrijpende maatregel waar niemand op zit te wachten", zei Rutte. Het zou volgens een eerder OMT-advies echter kunnen helpen om groepsvorming, vooral onder jongeren, en thuisbezoek tegen te gaan.
Het kabinet neemt begin volgende week een besluit over een mogelijke avondklok. "De huidige lockdown is verschrikkelijk voor ons allemaal, en juist daarom is er veel voor te zeggen dat we zolang die lockdown duurt, het maximale doen", aldus de premier. "Tegelijkertijd moet zo'n ingrijpende maatregel wel heel goed worden overwogen."
Opening basisscholen en kinderopvang
Rutte zei dat het kabinet daarnaast volgende week duidelijkheid hoopt te geven over opening van basisscholen. Daarbij zal worden gekeken of het mogelijk is basisscholen en kinderopvang eerder te openen dan bij de afloop van de verlengde lockdown, mogelijk met ingang van 25 januari, "als dat verantwoord kan".
De moeilijkheid daarbij is volgens Rutte dat nog niet duidelijk is of de Britse coronavariant besmettelijker is via kinderen.
Ondertusssen blijven de huidige uitzonderingen voor het geven van onderwijs op school, onder meer voor kwetsbare leerlingen, examenklassen en praktijkonderwijs, van kracht. Wel moeten leerlingen in het voortgezet onderwijs anderhalve meter afstand gaan houden.
Het kabinet stelt meer steun in het vooruitzicht aan ondernemers om de lockdown door te komen, bovenop de lopende economische steunpakketten, zei Rutte. "We kunnen niet alle pijn bij alle ondernemers wegnemen", zei hij. "Maar zeker nu we licht zien aan het einde van de tunnel, is het belangrijk dat we zoveel mogelijk bedrijven en banen door deze crisis heentrekken."
De ministers Wouter Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid), Wopke Hoekstra (Financiën) en Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) komen met een plan voor een aanvullend economisch steunpakket, aldus de premier. Het kabinet is daarover in overleg met werkgeversorganisatie VNO, MKB Nederland en de vakbonden.
'We zijn er bijna gevoel'
Rutte erkende dat de boodschap van het kabinet, hoewel niet verrassend, voor velen "een enorme tegenvaller" is. "Het wordt steeds moeilijker vol te houden, en dat is ook begrijpelijk. En toch: we moeten doorzetten." Hoewel er met het vaccin "licht aan het einde van de tunnel" is, "duurt dat nog wel een paar maanden", benadrukte hij.
Ook De Jonge waarschuwde voor een "we zijn er bijna gevoel". "Dat kunnen we ons nog lang niet veroorloven", zei hij. "We zijn er nog niet, en ook niet bijna. Juist nu de zorg nog zo onder druk staat, nu er een nieuwe variant van het virus rondgaat, moeten we nog beter op onze tellen passen."
Rutte riep Nederlanders met klem op om buitenlandse reizen te vermijden. "We zien dat nog teveel mensen te gemakkelijk het vliegtuig pakken", aldus de premier. "Blijf in Nederland tot en met maart. Ga niet op reis, en boek geen reizen, tenzij het voor werk is met een zeer groot economisch belang, of vanwege ernstige familieomstandigheden."