Heeft het kabinet nog iets geheim weten te houden? Volg Prinsjesdag 2013 live op Z24. Met om 13 uur de troonrede van koning Willem-Alexander en om 15 uur de bekendmaking van de miljoenennota.

Afgelopen zondag werden de gevolgen van het kabinetsbeleid al duidelijk, toen het Centraal Planbureau de complete doorrekening van het kabinet in de Macro Economische Verkenning vrijgaf.

Het CPB schetst voor 2014 een Nederland dat in slakkentempo herstelt. De economische groei krimpt volgend jaar met een kwart procentpunt; er blijft 0,5 procent groei over. De werkloosheid stijgt naar 9,25 procent (CBS-definitie) en het begrotingstekort naar 3,3 procent. De koopkracht van de Nederlander daalt gemiddeld met 0,5 procent.

Wil je snel bijgepraat worden? Lees dan het artikel Uitgelekte Prinsjesdag-cijfers: 5 dingen die je moet weten.

Of het kabinet toch nog iets geheim heeft weten te houden, weten we dinsdagmiddag. Om 13.00 uur leest koning Willem-Alexander voor het eerst de troonrede voor, om 15.00 uur wordt het beroemde koffertje met de miljoenennota en de rijksbegroting in de Tweede Kamer aangeboden door minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem, ook voor hem een primeur.

Volg Prinsjesdag 2013 live op Z24 of bekijk de uitzendingen van de NOS en RTL.


17.09 uur: Wat je moet weten over wonen

Het jaar 2014 is het jaar dat ook mensen met een bestaande hypotheek  worden geconfronteerd met de aanpak van de hypotheekrenteaftrek. Maar er gebeurt meer. Z24's Thijs Peters zet de maatregelen rond kopen en huren op een rijtje.

16.34 uur: Wie wordt waar geraakt?

Z24's Jeroen de Boer maakte een overzicht van hoe de extra bezuinigingen verschillende groepen raken.

16.26 uur: Geld voor spoor en wegen

Komend jaar gaat er 2,4 miljard euro naar het spoor. Dat geld moet er onder meer voor zorgen dat de doorstroming rond Utrecht verbetert. In 2014 zal er tevens 149 kilometer asfalt worden aangelegd in Nederland. Minister Melanie Schultz investeert volgend jaar 2,8 miljard euro in wegen.

16.06 uur: Extra krediet voor mkb

Het kabinet wil het makkelijker maken voor startende ondernemers om toegang te krijgen tot risicokapitaal. Er wordt 75 miljoen euro extra gestort in het Innovatiefonds MKB+.

Ook gaat er 30 miljoen extra naar kredietinstelling Qredits om leningen van maximaal 150.000 euro te verstrekken aan kleine bedrijven die bij de bank niet aan krediet kunnen komen. Pensioenfondsen en verzekeraars leggen 30 miljoen euro extra kapitaal voor Qredits in, de banken 15 miljoen.

15.52 uur: Zorg in 2014

Het eigen risico wordt niet inkomensafhankelijk. Bovendien denkt minister Schippers dat de zorgpremie volgend jaar omlaag kan. Lees het uitgebreide bericht hier.

15.39 uur: Pensioenfondsen steken geld in economie

Pensioenfondsen en verzekeraars gaan meer van hun vermogen investeren in de Nederlandse economie. Zij zullen geld steken in onder meer woningbouw, infrastructuur en zorg. Het kabinet heeft daar met hen afspraken over gemaakt.

15.32 uur: Geen nullijn ambtenaren

Het kabinet voert geen nullijn voor ambtenaren in. Vicepremier en minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher heeft dat dinsdag bekendgemaakt. De ongeveer 1 miljoen mensen die bij de overheid en in het onderwijs werken kunnen daardoor volgend jaar toch rekenen op een plusje op hun salaris. Lees hier meer.

15.15 uur: Download de Miljoenennota 2014

Download hier de Miljoenennota 2014.

15.09 uur: Dijsselbloem: geen pijnloze oplossingen

Nederland heeft in het verleden veel welvaart gefinancierd met schulden. Dat leidt tot trager herstel dan verwacht, aldus minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën. "Er zijn geen snelle, pijnloze oplossingen."

Toch is er ook goed nieuws. De koopkracht daalt minder dan in vorige jaren: namelijk een half procent. Daarbij is nog geen rekening gehouden met het pensioenakkoord voor ambtenaren, dat maandag werd gesloten. Ambtenaren en leraren gaan er daardoor 2 procent op vooruit in 2014.

14.54 uur: Slob miste stukje visie

Arie Slob, fractievoorzitter van de Christen Unie, vindt dat het kabinet zich te eenzijdig blind staart op bedragen en mist een stukje visie.

14.32 uur: Volledige troonrede

17 minuten en 13 seconden duurde de troonrede. Bekijk 'm hieronder terug.

Voor de liefhebbers hier de volledige tekst van de troonrede.

14.32 uur: Zijlstra: koning heeft het goed gedaan

VVD-leider Halbe Zijlsta: "Ik vind dat de koning het heel goed heeft gedaan. Hij is mooi persoonlijk begonnen", verwees Zijlstra naar het dankwoord van Willem-Alexander richting zijn moeder en de bevolking.

Verder: "Er worden stevige maatregelen genomen, die nodig zijn om de grote problemen in het land het hoofd te bieden. Het is een illusie om te denken dat we met niets of weinig doen de crisis kunnen bezweren. Dat is helder geworden in de troonrede. Tegelijkertijd zijn er lichtpuntjes in de economie. In 2015 is er geen sprake meer van het inhouden van loon voor de collectieve sector, zoals bijvoorbeeld de zorg. Dat is een goed vooruitzicht."

14.23 uur: Wilders: kabinet geeft Nederlanders trap na

De troonrede was volgens PVV-leider Geert Wilders "natuurlijk een verschrikkelijk verhaal", al kan koning Willem-Alexander daar niets aan doen. Het kabinet geeft Nederlanders, die zich zorgen maken over hun baan, inkomen, pensioen en de waarde van hun huis, "een trap na".

14.22 uur: Hamer (PvdA): toon koning modieuzer en persoonlijker

14.18 uur: Bosma (PVV): het was niet schokkend anders

14.10 uur: Balkonscène als koninklijk slotakkoord

Met een balkonscène op Paleis Noordeinde heeft de koninklijke familie haar aandeel in Prinsjesdag afgesloten. Vele honderden fans zwaaien koning Willem-Alexander, koningin Máxima, prinses Laurentien en prins Constantijn toe.

Met de wederzijdse groet is het koninklijke gedeelte van Prinsjesdag voorbij, terwijl het voor de politici nog wel even doorgaat. Rond 03.00 uur dinsdagmiddag biedt minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem het koffertje met de miljoenennota aan de Tweede Kamer aan.

13.50 uur: En weer terug naar Noordeinde

Willem-Alexander en Máxima hebben de Ridderzaal weer verlaten en zijn in de Gouden Koets op weg naar Paleis Noordeinde. Even na 14.00 uur begint op het paleis de traditionele balkonscène, waarbij de koninklijke familie naar het publiek zal zwaaien.

13.45 uur: Gevolgen crisis steeds voelbaarder

De gevolgen van de crisis worden steeds voelbaarder. De Nederlandse economie kampt met problemen van structurele aard, aldus Willem-Alexander.

13.39 uur: Klassieke verzorgingsstaat onhoudbaar

Volgens de koning wordt van iedereen die dat kan gevraagd worden om verantwoordelijkheid te nemen. Op die manier voegen mensen "niet alleen waarde toe aan hun eigen leven, maar ook aan de samenleving als geheel".

De klassieke verzorgingsstaat heeft regelingen voortgebracht die in huidige vorm onhoudbaar zijn, stelt Willem-Alexander. De omslag naar een participatiesamenleving wordt daarnaast gestimuleerd doordat mensen graag zelf keuzes willen maken.

13.33 uur: Perspectief op herstel

Er zijn voorzichtige signalen dat de mondiale economie aantrekt, aldus koning Willem-Alexander. Voor Nederland betekent dat perspectief op herstel.

wa

Hij wijst er wel op dat de Nederlandse economie een aantal specifieke problemen kent, zoals een hoge schuldenlast bij huishoudens en de problemen bij banken. Het kabinetsbeleid is gericht op economisch herstel. Daarbij zal de klassieke verzorgingsstaat plaats moeten maken voor een "participatiesamenleving". Vooral in de zorg en de sociale zekerheid zal dat merkbaar zijn.

13.31 uur: Troonredes steeds korter

 

13.26 uur: Willem-Alexander bedankt parlement en Beatrix

Koning Willem-Alexander bedankt het parlement, de bevolking en zijn moeder aan het begin van zijn eerste troonrede. Hij stelt dat zijn inhuldiging op 30 april een hartverwarmende start vormde voor zijn koningschap.

Dankbaar is hij ook voor de 33 jaar die Beatrix koningin was, met groot plichtsbesef en warmte. "Ze blijft voor mij een belangrijke inspiratiebron." Hij spreekt ook dank uit voor de gevoelens van verbondenheid na het overlijden van zijn broer prins Friso. "Die waren ons tot grote steun."

13.19 uur: Aankomst bij de Ridderzaal

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn in de Gouden Koets gearriveerd op het Binnenhof in Den Haag.

13.03 uur: Koning op weg naar de Ridderzaal

Vanaf Paleis Noordeinde in Den Haag is koning Willem-Alexander in de Gouden Koets vertrokken naar het Binnenhof. Na een korte rijtoer komt hij aan bij de Ridderzaal. Daar zal hij de troonrede voorlezen.

Gouden Koets vertrekt bij Noordeinde - van Lonkhuijsen

De koning wordt vergezeld van koningin Máxima. Langs de route staan veel belangstellenden. De politie verwacht 40.000 belangstellenden voor de tocht.

In de binnenstad zijn als extra beveiliging op diverse plaatsen betonnen bloembakken neergezet. Vanaf het vertrek van de stoet tot het moment dat die aankomt bij de Ridderzaal wordt er elke minuut een saluutschot afgevuurd op het Malieveld.

12.47 uur: 360 graden meekijken in de Ridderzaal

De NOS heeft een camera in de Ridderzaal geplaatst die opneemt in 360 graden. Bekijk de stream hier.

ridderzaal

12.17 uur: Hoop voor de huizenmarkt

Erg goed nieuws over de woningmarkt. Het aantal verkochte woningen is in augustus met 19 procent gestegen ten opzichte van een jaar eerder. "We merken dat het beter gaat met de woningmarkt, mensen hebben meer vertrouwen", zegt Roeland Kimman van makelaarsorganisatie NVM. "Heel veel mensen oriënteren zich: ze gaan weer huizen bezichtigen en stappen naar de bank om te kijken wat ze kunnen lenen''

Het kabinet Rutte heeft grote moeite om de economie weer vlot te trekken. Dat komt mede door de langjarige dip op de huizenmarkt.

Als de voortekenen niet bedriegen, komt het kabinet dinsdagmiddag met enkele maatregelen om de huizenmarkt te ondersteunen. Zo zouden vermogens in spaarhypotheken makkelijker belastingvrij aangewend moeten kunnen worden voor aflossing van de hypotheekschuld.

Maar de echte kentering kan pas optreden als huizenprijzen zover zijn gedaald dat ze weer beter betaalbaar worden voor starters. Daarbij spelen baanperspectieven op de arbeidsmarkt ook een rol.

Z24 maakte een infographic van de de stijgende huizenprijzen sinds 2003. In 2008 knapte de zeepbel. Bekijk hier de infographic.

11.52 uur: Kamerleden maken zich op voor Prinsjesdag

Bij de ingang van de Tweede Kamer ving NOS-verslaggever Ron Fresen enkele Kamerleden op.

11.42 uur: Dijsselbloem ontvangt 'koffertje'

 

11.38 uur: Kiezer heeft meeste vertrouwen in Timmermans

Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken geniet het meeste vertrouwen van de kiezers. Hij wordt door 36 procent van het electoraat als vakbekwaam en eerlijk beschouwd. Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën staat tweede (29,7 procent) en minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie derde (27,7 procent). Dat blijkt uit het zogenoemde Prinsjesdagonderzoek dinsdag van EenVandaag waaraan 27.000 mensen deelnamen.

Minister-president Mark Rutte doet het niet best. Hij eindigde op de elfde plek met niet meer dan 16,3 procent vertrouwen. Alleen de ministers Lilianne Ploumen van Buitenlandse Handel (15,2 procent) en Stef Blok van Wonen (12,5 procent) scoren lager. De premier genoot bij het aantreden van het kabinet Rutte II nog 46 procent vertrouwen. (ANP)

11.27 uur: Honderden gedwongen ontslagen bij Defensie

Bij het ministerie van Defensie zullen honderden mensen gedwonegen ontslagen worden als gevolg van nieuwe bezuinigingen, melden ingewijden aan persbureau ANP. Het is een nieuwe klap voor het departement dat door eerdere bezuinigingen al 12.000 functies moest schrappen.

10.59 uur: Verhagen waarschuwt voor gaten in de weg

Maxime Verhagen, voorzitter van Bouwend Nederland, vindt de bezuinigingen van het kabinet onverantwoord. Ze kunnen volgens hem leiden tot ernstig achterstallig onderhoud. Automobilisten gaan dit merken aan de gaten die in de Nederlandse wegen zullen ontstaan en bruggen die worden afgesloten. Lees hier verder.

10.52 uur: Eerste mensen verzamelen zich

Groepjes mensen beginnen zich te verzamelen lang de route van de koninklijke rijtoer van de Gouden Koets tussen Paleis Noordeinde en de Ridderzaal in Den Haag. Bij Paleis Noordeinde is het ook nog niet druk, maar dat heeft waarschijnlijk te maken met hevige regenbuien die vanmorgen het traject nog teisterden. Inmiddels is de zon er voorzichtig gaan schijnen. Veel van de toeschouwers dragen oranje hoedjes. Ook lopen er honden met oranje sjaaltjes rond. (ANP)

prinsjesdag

8.31 uur: 6 miljard lastenverzwaring voor consument

Het Financieele Dagblad had voorinzage in de begrotingscijfers. Belastingen en premies stijgen in 2014 met ruim 8 miljard euro. Daarvan komt driekwart voor rekening van burgers en een kwart belandt bij het bedrijfsleven. Lees hier het uitgebreide bericht.

8.15 uur: De JSF komt er

Na zeventien jaar politiek gesteggel heeft het kabinet eindelijk besloten om de JSF aan te schaffen. Dat zal minister Hennis van Defensie vanmiddag bekendmaken, aldus bronnen in Den Haag. Lees hier meer over de aanschaf van de JSF.

7.00 uur: Pechtold: laat kabinet ons maar steunen

D66 heeft geen zin meer om constructief met het kabinet mee te denken, want dat wordt toch niet gewaardeerd, aldus D66-leider Alexander Pechtold in een interview met het Financieele Dagblad.

"Ik ben wel uitgedacht met die constructieve ideeën, ik draai het om! Als het kabinet nog wat van ons wil, komt het maar naar ons. Welke van onze standpunten wil Rutte-II steunen? Laat het kabinet bij het debat over de miljoenennota over één van onze tegenvoorstellen maar zeggen: dat heeft D66 beter bedacht dan wij. Dan pas heeft het zin om weer te praten." (ANP)

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl