Bron: Decision Desk HQ/Business Insider
Bron: Decision Desk HQ/Business Insider
  • Joe Biden is door Amerikaanse media uitgeroepen tot de winnaar van de presidentsverkiezingen. De Democraat kreeg de cruciale swing state Pennsylvania toegekend waarmee hij de benodigde 270 kiesmannen heeft behaald.
  • Het is de ontknoping van een bloedstollende race. Biden had in de peiling een behoorlijke voorsprong maar tijdens de verkiezingen zat president Trump hem toch op de hielen.
  • Trump houdt nog steeds vol dat de verkiezingen frauduleus zijn verlopen. In een verklaring zei hij dat de strijd nog niet voorbij is.
  • Op deze kaart vind je alle uitslagen per staat.

18.15 uur – Einde liveblog

Business Insider Nederland sluit dit liveblog af. Je kunt onze berichtgeving over de Amerikaanse verkiezingen hier verder volgen.


17.54 uur – Turkije, Rusland, China en Mexico wachten met felicitaties voor Biden tot definitieve uitslag

Het duurt nog een aantal dagen voordat alle stemmen bij de Amerikaanse verkiezingen daadwerkelijk zijn geteld. Vervolgens zal in een aantal staten, waaronder Georgia en Pennsylvania, vrijwel zeker een hertelling volgen.

Verder moet blijken of rechtszaken die het campagneteam van president Trump in een aantal staten heeft aangespannen, invloed zullen hebben op de resultaten.

Met al deze onzekerheden duurt het waarschijnlijk nog enkele weken, voordat definitief vaststaat dat Joe Biden de Amerikaanse presidentsverkiezingen heeft gewonnen. Tot die tijd zal zittend president Donald Trump mogelijk blijven weigeren om zijn verlies toe te geven.

Hoewel veel landen in de wereld Biden al hebben gefeliciteerd met de winst, houdt een aantal landen zich nog op de vlakte.

Turkije feliciteert de winnaar van de Amerikaanse verkiezingen pas als de resultaten definitief zijn, "uit respect voor de VS en het Amerikaanse volk", aldus een woordvoerder van de AK-partij van president Erdogan.

Rusland en China wachten ook nog met het feliciteren van de winnaar van de Amerikaanse presidentsverkiezingen tot de uitslag officieel is, evenals Mexico. (Business Insider/ANP)

07.49 uur – Aanhangers van Trump komen met valse claims over 'Voting Dead'

Donald Trump lijkt voorlopig aan te sturen op het zaaien van twijfel over de uitslag van de verkiezingen onder zijn kiezers. Het campagneteam van Trump wil weer massabijeenkomsten organiseren waar Trump de onbewezen claims van stemfraude kan herhalen tegenover zijn fans, aldus nieuwssite Axios.

In de VS werden zondag niet-onderbouwde claims gedaan op internet over doden die tijdens de verkiezingen zouden hebben gestemd. Een claim dat dit het geval zou zijn bij 21.000 stemmen in Pennsylvania, werd onderuit gehaald door de New York Times, als een aanklacht zonder bewijsvoering.

Ook een retweet van Donald Trump Jr. over een claim dat een dode man had gestemd in Michigan, werd door The New York Times en Insider gecheckt en bleek onjuist.

19.53 uur – Ook Melania zou Trump adviseren verlies te accepteren

Volgens tv-zender CNN is first lady Melania Trump ook tot de conclusie gekomen dat haar man, president Donald Trump, het verlies van de verkiezingen beter kan accepteren. Een bron die CNN sprak, zegt dat Melania dit heeft geadviseerd aan Trump.

Eerder meldden twee bronnen tegen CNN dat Jared Kushner, de man van Trumps dochter Ivanka, de president zou hebben benaderd om te praten over erkenning van het verlies.

Trump lijkt daar nog geenszins aan toe. Hij tweette zondag opnieuw over het 'stelen' van de verkiezingen door corrupte praktijken, zonder enige vorm van bewijsvoering.

Advocaten spannen namens het campagneteam van Trump in diverse staten rechtszaken aan, maar zijn daarbij nog niet naar voren gekomen met voorbeelden van vermeende fraude.


19.27 uur – Oud-president George W. Bush feliciteert Joe Biden en Kamala Harris

De voormalige president George W. Bush heeft gesproken met Biden en zijn vicepresident Kamala Harris.

De Republikein heeft het Democratische koppel gefeliciteerd met hun overwinning, staat in een verklaring die Bush zondag naar buiten heeft gebracht.

"Hoewel we verschillende politieke opvattingen hebben, ken ik Joe Biden als een goed mens die de kans heeft gegrepen om ons land te leiden en verenigen", zegt de oud-president (2001-2009).

Hij feliciteerde ook zijn partijgenoot Donald Trump met diens "zwaarbevochten campagne", waarmee hij meer dan 70 miljoen stemmen binnenhaalde, volgens Bush een "uitzonderlijke politieke prestatie."

Het Amerikaanse volk kan in zijn ogen erop vertrouwen dat de verkiezingen "fundamenteel eerlijk" en integer waren, met een "duidelijke uitkomst". Wel vindt hij dat Trump het recht heeft om hertelling van stemmen te vragen en juridische actie te ondernemen. "Alle onopgeloste problemen zullen goed bekeken worden."

Biden ontving zaterdag ook al gelukwensen van Bush' broer Jeb, voormalig gouverneur van Florida. (ANP)


16.44 uur – Cuba hoopt op betere relatie met de VS

Cuba hoopt op een meer ontspannen verhouding met de Verenigde Staten met Joe Biden als president. "Wij geloven dat een constructieve wederzijdse relatie mogelijk is, met respect voor de onderlinge verschillen", zei de Cubaanse president Miguel Diaz-Canel zondag op Twitter. "Het volk van de Verenigde Staten heeft voor een nieuwe richting gekozen."

President Trump maakte grotendeels een einde aan de meer ontspannen verhouding die zijn voorganger Barack Obama met Cuba had ontwikkeld. Geldverkeer tussen de VS en het eiland werd weer moeilijker en ook reizen werd lastiger.

Met het sterk terugbrengen van de bezetting van de ambassade in Havana en het sluiten van de consulaire afdeling werd het voor Cubanen moeilijker om familie in Florida te bezoeken.

Tijdens zijn campagne beloofde Biden het Amerikaanse beleid tegenover Cuba weer sterk bij te sturen, omdat Trump niets zou hebben gedaan om democratie en het naleven van mensenrechten op het eiland te bevorderen. (ANP)


14.02 uur – Russische felicitaties voor Joe Biden, maar niet van Poetin

De Russische oppositieleider Aleksej Navalni heeft zondag Biden gefeliciteerd met zijn overwinning. Dit nog voordat er enige reactie is gekomen van het Kremlin op de Amerikaanse verkiezingsuitslag.

Navalni feliciteerde Biden en de verkozen vicepresident Kamala Harris via Twitter: "Felicitaties aan Joe Biden en Kamala Harris met de overwinning en aan de Amerikanen met het bepalen van de nieuwe leiding in een vrije en eerlijke verkiezing. Dit is een voorrecht dat niet voor alle landen beschikbaar is. Ik kijk uit naar het nieuwe niveau van samenwerking tussen Rusland en de VS."

Felicitaties stroomden binnen van over de hele wereld nadat de Amerikaanse televisiezenders zaterdag verklaarden dat Biden een onoverbrugbare voorsprong had genomen op Trump in de bijna volledige telling van de verkiezing van dinsdag.

Wereldleiders als de Duitse bondskanselier Angela Merkel, de Franse president Emmanuel Macron en de Britse premier Boris Johnson feliciteerden Biden, maar zondag aan het begin van de middag was er nog geen reactie van de Russische president Vladimir Poetin.

Rusland wordt ervan beschuldigd zich te hebben bemoeid met de Amerikaanse verkiezingen van 2016 om Trump te helpen gekozen te worden, in de hoop dat hij een mildere houding zou aannemen ten opzichte van Moskou.

Van Biden wordt verwacht dat hij een harder standpunt inneemt tegenover Rusland. Tijdens zijn campagne beschuldigde hij Trump ervan "zoveel alleenheersers over de hele wereld te hebben omarmd, te beginnen met Vladimir Poetin". (ANP)


10.04 uur – Netanyahu en Abbas feliciteren Joe Biden met overwinning

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft Joe Biden en Kamala Harris gefeliciteerd met hun overwinning bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

"Joe, we hebben al bijna 40 jaar een lange en warme persoonlijke relatie", schreef Netanyahu zondag op Twitter. Hij kent Biden ook als een "grote vriend van Israël" en kijkt ernaar uit om met hem en Harris samen te werken "om de speciale alliantie tussen de Verenigde Staten en Israël te verdiepen".

Netanyahu bedankte zijn naaste bondgenoot, zittend president Donald Trump, voor de vriendschap die hij persoonlijk aan Israël en Netanyahu heeft getoond.

Hij prees Trump "voor het erkennen van Jeruzalem en de Golanhoogvlakte, voor de resolute houding ten opzichte van Iran, voor de historische vredesakkoorden" en voor het tot een "ongekend hoog niveau" brengen van de betrekkingen tussen Israël en de Verenigde Staten.

Ook de Palestijnse president Mahmoud Abbas feliciteert de aankomend president in een statement dat door zijn hoofdkwartier in Ramallah, op de Westelijke Jordaanoever, naar buiten is gebracht. "Ik verheug me op de samenwerking met de verkozen president en zijn regering", aldus Abbas. (ANP)


6.12 uur – Schoonzoon Jared Kushner heeft Trump naar verluidt gevraagd nederlaag te erkennen

 Jared Kushner heeft zijn schoonvader Donald Trump benaderd over het erkennen van diens verkiezingsnederlaag. Twee anonieme bronnen hebben dat gezegd tegen CNN.

Tot nog toe wil de president zich niet neerleggen bij een nederlaag en stelt dat hij gewonnen heeft, omdat er op grote schaal met stemmen gefraudeerd zou zijn. Bewijs daarvoor is echter niet geleverd.

Kushner, tevens een belangrijk adviseur van Trump, zou hem hebben benaderd nadat het campagneteam zaterdag een verklaring eruit had gestuurd dat de race nog niet gelopen is en dat de media te vroeg een winnaar hebben aangewezen.

Het kamp van Joe Biden meldt verder aan CNN dat er nog geen contact is geweest tussen de zittende president en zijn opvolger.

De verkiezingsnederlaag is naar verluidt als een bom ingeslagen bij Trumps campagneteam. Anonieme medewerkers zeggen tegen ABC News dat vermoeidheid en teleurstelling momenteel overheersen bij het team dat de herverkiezing van Trump mogelijk moest maken.

"Een vreselijk gevoel", zegt een van hen tegen de omroep. Sommige medewerkers gingen de afgelopen dagen al uit van een nederlaag, voor anderen was dat pas duidelijk toen Fox News zaterdag Biden tot winnaar uitriep.

Het team van Trump heeft verschillende rechtszaken aangespannen vanwege de vermeende stemfraude. Maar daar bestaat volgens ABC News onenigheid over. Sommige leden van het juridische team denken dat ze "zinloos" zijn. (ANP)


3.13 uur – Biden roept in overwinningsspeech op tot eenheid

Joe Biden stelt zich als nieuwe president van de Verenigde Staten het doel "niet te verdelen, maar te verenigen". Dat zei de Democraat op zijn overwinningsrally in Wilmington (Delaware), waar hij ook de winst op Trump officieel opeiste.

"Ik beloof een president te zijn die er niet op uit is verdeling te zaaien, maar juist wil verenigen", zei Biden. "Een die geen rode of blauwe staten ziet, maar Verenigde Staten. Ik zal met heel mijn hart werken om het vertrouwen van het hele volk te winnen." De nieuw verkozen president stelde dat de Amerikanen hem een "duidelijke, overtuigende" overwinning hebben bezorgd. "Een overwinning voor ons, het volk."

Biden richtte zich ook tot de Amerikanen die voor Trump hadden gestemd en riep beide kampen op tot verzoening en begrip. "Het is tijd om de harde retoriek achterwege te laten", aldus Biden. "Om de temperatuur te verlagen, elkaar weer te zien en weer naar elkaar te luisteren. We moeten stoppen onze tegenstanders als vijanden te behandelen. Het zijn onze vijanden niet. Het zijn Amerikanen."

 Bij de verkiezingen in de Verenigde Staten stond niet alleen het presidentschap, maar de gehele Amerikaanse democratie op het spel, zei Kamala Harris, de nieuw verkozen vicepresident op de overwinningsrally Biden.

"De Amerikaanse democratie is niet gegarandeerd. Het is zo sterk als onze bereidheid ervoor te vechten", zei Harris. "Toen onze democratie op het spel stond op het stembiljet en de wereld toekeek, hebben jullie een nieuwe dag ingeluid voor Amerika." (ANP)


23.27 uur – Trump geeft zich nog niet gewonnen

Trump houdt vol dat hij de winnaar is van de verkiezingen. Hij herhaalde op Twitter dat tijdens de verkiezingen sprake was van misstanden, zonder met bewijs te komen.

"De waarnemers kregen geen toegang tot de kamers waar stemmen worden geteld. Ik won de verkiezingen, kreeg 71.000.000 legale stemmen", twitterde hij volledig in hoofdletters. "Er zijn slechte dingen gebeurd. Die onze waarnemers niet mochten zien. Miljoenen stembiljetten voor het stemmen per post zijn naar mensen gestuurd die daar nooit om vroegen."

Twitter plaatste onder deze tweet de waarschuwing dat Trumps claim over verkiezingsfraude omstreden is. Het sociale medium heeft herhaaldelijk kanttekeningen bij tweets van de president geplaatst.

"71.000.000 legale stemmen. Het hoogste aantal OOIT voor een zittende president", herhaalde hij even later in een tweede bericht op Twitter. Amerikaanse media hebben de rivaal van Trump, oud-vicepresident Joe Biden, aangewezen als winnaar. De Democraat kreeg volgens tussentijdse uitslagen zeker 74 miljoen stemmen, miljoenen meer dan Trump.

Trump keerde zaterdagavond terug naar het Witte Huis. Hij speelde golf toen Amerikaanse media zijn rivaal Joe Biden aanwezen als verkiezingswinnaar. Op de terugweg reed zijn konvooi langs de Black Lives Matter Plaza in Washington, waar een menigte zijn nederlaag vierde. (ANP)


19.56 uur – Biden krijgt felicitaties van Angela Merkel én de Britse premier Boris Johnson

De Europese Unie feliciteert Biden en Harris met het behalen van voldoende kiesmannen. Ook verwelkomt Europa de recordopkomst van de kiezers, stelt EU-president Charles Michel in een verklaring.

Biden krijgt ook directe steun van buitenlandse leiders, waaronder de leiders van Canada en Duitsland.

"Gefeliciteerd Joe Biden en Kamala Harris. Onze twee landen zijn hechte vrienden, partners en bondgenoten. We delen een relatie die uniek is op het wereldtoneel", zegt de Canadese premier Justin Trudeau.

De Ierse premier Micheál Martin zei dat Biden altijd "een echte vriend" van Ierland is geweest. "Ik kijk ernaar uit om de komende jaren met hem samen te werken."

De Britse premier Boris Johnson feliciteert Biden ook met de overwinning en zegt ernaar uit te kijken om nauw met hem samen te werken aan hun gedeelde prioriteiten.

President Emmanuel Macron van Frankrijk roept in een tweet de aankomend president op "samen" op te treden om "de uitdagingen van vandaag aan te gaan".

Pedro Sánchez, de Spaanse premier, wenst de Democraat "veel succes en het allerbeste. We kijken ernaar uit om met je samen te werken om de uitdagingen die voor ons liggen aan te pakken."

De Duitse bondskanselier Angela Merkel "kijkt uit naar de toekomstige samenwerking met president Biden. Onze trans-Atlantische vriendschap is onvervangbaar als we de grote uitdagingen van onze tijd willen overwinnen."


17.44 uur – Amerikaanse media roepen Joe Biden uit president VS, Trump accepteert het niet

 Joe Biden wordt de 46e president van de Verenigde Staten. Volgens onder meer CNN en NBC wint hij in de belangrijke swing state Pennsylvania, wat hem 20 kiesmannen oplevert en dat is genoeg voor de overwinning.

"Amerika, ik ben vereerd dat u mij hebt gekozen om ons grote land te leiden. Het werk dat voor ons ligt, zal moeilijk zijn. Maar ik beloof u dit: ik zal een president zijn voor alle Amerikanen. Of u nu op mij gestemd heeft of niet", schrijft Biden op Twitter.

https://twitter.com/JoeBiden/status/1325118992785223682

Zijn 'running mate', de aanstaande vicepresident Kamala Harris heeft inmiddels ook gereageerd op hun overwinning. "Deze verkiezingen gaan over zoveel meer dan Joe Biden of mij. Ze gaan over de ziel van Amerika en onze bereidheid om daarvoor te vechten", twitterde ze. "We hebben veel werk te doen. Laten we daarmee beginnen."

De overwinning van Biden volgt op een slepende nek-aan-nekrace tussen Biden en president Donald Trump in Pennsylvania. Media durfden het dagenlang niet aan om een winnaar aan te wijzen in die staat.

De 77-jarige Biden wordt nu de oudste president in de Amerikaanse geschiedenis. Harris schrijft ook geschiedenis. Zij wordt zowel de eerste vrouwelijke als de eerste zwarte vicepresident van de Verenigde Staten.

Lees ook: Dit is Kamala Harris, de zwarte en eerste vrouwelijke vicepresident van de Verenigde Staten – een scherp debater die bikkelhard kan zijn

Trump wordt de eerste president sinds George H.W. Bush in 1992 die geen tweede termijn krijgt.

In de loop van de race had hij zichzelf al als winnaar uitgeroepen. Ook zette hij zijn ongefundeerde aantijgingen dat de verkiezingen frauduleus zijn verlopen kracht bij door in de verschillende staten rechtszaken te starten.

In verklaring zegt Trump dat de presidentsverkiezingen nog lang niet voorbij zijn. Hij zegt dat zijn tegenstrever Joe Biden zich "haast om zich ten onrechte voor te doen" als winnaar.

Hij kondigt aan de zege van Biden met rechtszaken aan te vechten.


12.21 uur – Biden bereidt zich nu al voor op presidentschap

Hoewel Biden nog niet officieel is verkozen tot president, is de Democraat al wel voorbereidingen aan het treffen op het presidentschap.

Er valt namelijk veel te regelen voor hij, bij winst, op 20 januari het stokje van president Trump overneemt.

Zo zal Biden, als hij de verkiezingen wint, volgende week al officiële adviseurs aanstellen, zoals een chef-staf en gezondheidsadviseurs in verband met de coronapandemie.

Lees hier meer.


9.50 uur – Keert Trump terug in 2024 als hij de verkiezingen van Biden verliest?

President Donald Trump lijkt steeds duidelijker op een verlies af te stevenen bij de presidentsverkiezingen van 2020.

In de Republikeinse gelederen voedt dit de discussie over de vraag: hoe verder? Een scenario waar velen rekening mee houden, is dat Trump in 2024 opnieuw een gooi doet naar het presidentschap van de Verenigde Staten.

Lees hier wat Republikeinen die de president van nabij kennen hierover zeggen.


09.15 uur - Voorsprong Biden groeit in Georgia

Biden breidt zijn voorsprong op Trump uit in de staat Georgia. De Democraat heeft nu een voorsprong van 7248 stemmen op zijn tegenstrever.

Hoeveel stemmen er nog moeten worden geteld in de zuidelijke staat is niet precies bekend. Nieuwszenders hebben nog geen winnaar uitgeroepen in Georgia waar 16 kiesmannen te verdienen zijn voor de strijd om het presidentschap.

Biden staat volgens veel Amerikaanse media op 253 kiesmannen en heeft er 270 of meer nodig om de nieuwe president van de Verenigde Staten te worden.

Enkele media waaronder Fox News stellen dat de Democraat al 264 kiesmannen achter zich heeft. In dat geval zou winst in Georgia genoeg zijn om Trump uit het Witte Huis te verdrijven. (ANP)


05.46 uur – Tussenstand: Biden op kop in 4 van de 5 cruciale swing states

Joe Biden staat volgens de meeste Amerikaanse nieuwsmedia op 253 kiesmannen.

Fox News en enkele andere Amerikaanse nieuwsmedia geven aan dat Biden op 264 kiesmannen staat omdat zij ervan uitgaan dat hij wint in de staat Arizona, die goed is voor 11 kiesmannen. Biden heeft 270 kiesmannen nodig om president Trump te verslaan.

In vier van de vijf cruciale swing states waar nog stemmen worden geteld gaat Biden momenteel aan de leiding in de tussenstand.

  • In Georgia (16 kiesmannen) staat hij momenteel op 49,4 procent, 4395 stemmen (0,1 procent) meer dan Trump.
  • In Pennsylvania (20 kiesmannen) staat Biden op 49,6 procent van de stemmen en heeft hij 28.833 stemmen (0,5 procent) meer dan de zittende president.
  • In Nevada (6 kiesmannen) heeft Biden momenteel 49,8 procent en een voorsprong op Trump van 22.657 stemmen (1,8 procent). In die drie staten neemt Bidens voorsprong op Trump toe.
  • In Arizona loopt Trump de afgelopen dagen in, maar heeft hij nog een verschil van 29.861 stemmen (1 procent) met Biden te overbruggen. De Democratische kandidaat staat daar nu op 49,6 procent.
  • In North Carolina (15 kiesmannen) gaat president Trump vooralsnog aan de leiding met 50 procent van de stemmen. Het lijkt er niet op dat Biden zijn achterstand van 76.515 stemmen (1,4 procent) daar nog inhaalt.

04.58 uur – Biden spreekt natie presidentieel toe, maar claimt nog geen overwinning

Biden heeft de natie toegesproken vanuit zijn thuisstad Wilmington in de staat Delaware. Hij begon zijn speech met de mededeling dat hij nog niet de overwinning kon uitroepen, maar wel zeker is van de verkiezingswinst. Kandidaat-vicepresident Kamala Harris die hem op het podium vergezelde, nam het woord niet.

Joe Biden spreekt de natie toe terwijl zijn voorsprong op Trump toeneemt. Bron: Reuters
Joe Biden spreekt de natie toe terwijl zijn voorsprong op Trump toeneemt. Bron: Reuters

"We winnen deze verkiezingen met een duidelijke meerderheid. We verslaan Trump met 4 miljoen stemmen", zei Biden.

Hij hield het publiek voor dat de Democraten voor het eerst in respectievelijk 24 jaar en 28 jaar de staten Arizona en Georgia binnen hebben gehaald. "En we hebben de 'blauwe muur' weer opgebouwd die in 2016 afbrokkelde", zei hij verwijzend naar de cruciale swing states Wisconsin, Pennsylvania en Michigan.

Biden hoeft van deze drie alleen nog Pennsylvania, waar zijn voorsprong steeds groter wordt, binnen te slepen. De staat is goed voor 20 kiesmannen, waarmee hij de verkiezingen zal winnen.

Op presidentiële toon liet Biden zijn toehoorders weten dat hij en Harris al met volksgezondheidsexperts aan het praten zijn om de coronapandemie aan te pakken. Ook sprak hij over een plan voor economisch herstel.

Daarna benoemde hij de hoogopgelopen spanning rond verkiezingen. Hij maande tot kalmte en benadrukte dat alle stemmen zullen worden geteld.

"Wij zijn tegenstanders, geen vijanden. Wij zijn Amerikanen", zei hij in een oproep tot eenheid. "Ik zal net zo hard werken voor degenen die tegen mij hebben gestemd als die vóór mij hebben gestemd."

Biden wacht naar verluidt met het formeel opeisen van de verkiezingswinst tot Amerikaanse media hem tot winnaar hebben uitgeroepen. Hij zei te hopen zaterdag weer het volk toe te kunnen spreken. (Business Insider Nederland)


03.20 uur – Voorsprong Biden groeit verder in Pennsylvania

De voorsprong van Biden op Trump in de cruciale swing state Pennsylvania, goed voor 20 kiesmannen, blijft groeien.

Biden had daar vrijdag rond 20.00 uur Nederlandse tijd nog 13.558 stemmen meer dan Trump, dat aantal staat nu op 27.130.

De twee liggen 0,4 procent uit elkaar, met 49,6 procent voor Joe Biden en 49,2 procent van de stemmen voor Donald Trump. Als Biden zijn voorsprong in Pennsylvania niet meer kwijtraakt, heeft hij genoeg kiesmannen om de presidentsverkiezingen te winnen.

Ongeveer 96 procent van de stemmen nu is geteld in Pennsylvania. In onder meer de steden Philadelphia, Pittsburgh en Allentown, Democratische bolwerken, moeten nog vele duizenden stemmen geteld worden. (ANP)


02.52 uur – Aangekondigde speech Joe Biden laat vooralsnog op zich wachten

De verwachte toespraak van Biden laat op zich wachten. De Democraat zou op primetime een speech geven in zijn thuisplaats Wilmington in de staat Delaware, maar lijkt volgens Amerikaanse media een afwachtende houding aan te nemen.

Biden gaat aan kop in belangrijke staten, maar is door Amerikaanse media nog niet tot winnaar uitgeroepen.

Als dat nog steeds is niet is gebeurd op het moment dat de Democraat een toespraak geeft, zal hij volgens een bron van CNN spreken over zijn groeiende voorsprong in tussentijdse uitslagen. (ANP)


02.25 uur – Hooggerechtshof geeft Pennsylvania opdracht om stemmen opzij te leggen

Een rechter van het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft lokale overheden in Pennsylvania opdracht gegeven om stemmen opzij te leggen die na verkiezingsdag zijn binnengekomen.

De Republikeinen hadden dit verzoek bij het hof neergelegd.

De minister van Binnenlandse Zaken van die staat had ook al dergelijke instructies gegeven, berichten Amerikaanse media. De Democraat Joe Biden wint de presidentsverkiezingen als hij daar de meeste stemmen krijgt.

Biden staat volgens de laatste tussenstand ongeveer 20.000 stemmen voor op Trump in Pennsylvania.

Minister van Binnenlandse Zaken van Pennsylvania Kathy Boockvar, die eerder al opdracht had gegeven de stemmen opzij te leggen, zei dat die stemmen vermoedelijk niet de uitkomst veranderen. (ANP)


01.55 uur – Trump zou naar verluidt langzaamaan erkennen dat hij niet meer kan winnen

Hoewel Trump onlangs in een toespraak en vrijdag op Twitter een strijdbare indruk maakte, geeft een bron binnen het Witte Huis aan dat de president zich stilletjesaan realiseert dat zijn presidentschap eerdaags voorbij kan zijn.

In gesprekken over gerechtelijke procedures zou Trump tegen zijn adviseurs hebben gezegd dat "een overwinning mogelijk niet meer haalbaar is", meldt Jim Acosta, Witte Huis-correspondent van CNN.

Dit betekent echter niet dat de president opgeeft, benadrukte de bron. Trumps voorsprong in een aantal cruciale swing states werd vrijdag en in de voorafgaande nacht omgebogen in een achterstand. (ANP)


00.58 uur – Biden moet presidentschap niet onterecht opeisen, twittert Trump

Trump schrijft op Twitter dat Biden de verkiezingsoverwinning niet onterecht moet opeisen.

De president, wiens voorsprong in een aantal cruciale swing states in de loop van vrijdag omsloeg in een achterstand terwijl er nog stemmen werden geteld, beschuldigde de Democraten in een toespraak op donderdagavond al eens van verkiezingsfraude. Met bewijs om die bewering te staven, kwam Trump toen niet.

Trump eiste in de nacht na de verkiezingsdag al de verkiezingszege op, toen er nog miljoenen stemmen geteld moesten worden.

Verwacht wordt dat Joe Biden in de komende uren een toespraak zal houden. Of hij daarin de verkiezingszege gaat opeisen is nog onduidelijk, maar Trump lijkt daarop te anticiperen. (ANP)


00.21 uur – Voorsprong Biden verdubbelt in Georgia en slinkt in Arizona

Biden heeft zijn voorsprong op Trump in de staat Georgia verdubbeld. Hij gaat nu met meer dan 4.000 stemmen verschil aan de leiding in de zuidoostelijke staat, waar ongeveer 99 procent van de stemmen nu is geteld.

De twee liggen nu 0,1 procent uit elkaar, met 49,4 procent voor Joe Biden en 49,3 procent van de stemmen voor Donald Trump. Op vrijdagochtend werd president Trump, die lang aan kop ging in de doorgaans Republikeins stemmende staat, ingehaald door Biden.

De minister van Binnenlandse Zaken van Georgia verwacht dat het verschil tussen de kandidaten zo klein zal zijn dat waarschijnlijk een hertelling plaats moet vinden.

De 16 kiesmannen van de Georgia kunnen genoeg zijn voor Biden om Trump te verslaan, afhankelijk van wat er gebeurt in de overige belangrijke swing states waar nog wordt geteld; Arizona, Nevada, Pennsylvania en North Carolina.

De Democraat heeft zijn voorsprong in Arizona wel zien slinken van 43.000 stemmen naar 39.000 om 23.00 uur Nederlandse tijd.

Amerikaanse media zijn verdeeld over de kansen van de kandidaten in het zuidwestelijke Arizona, waar elf kiesmannen zijn te verdelen. Sommige media, waaronder Fox News, hebben Biden al aangewezen als winnaar in die staat. (ANP)


22.15 uur – Aanhangers Trump en Biden de straat op: 'Wij hebben gewonnen'

Terwijl het tellen van de stemmen doorgaat in meerdere Amerikaanse staten, verzamelen aanhangers van de kandidaten zich bij gebouwen waar stemmen worden geteld.

Gewapende fans van Trump gingen in Detroit (Michigan) de straat op, terwijl Amerikanen die Trump liever zien vertrekken in Philadelphia (Pennsylvania) stonden te dansen op straat.

Pennsylvania is een van de staten waar media nog geen winnaar hebben aangewezen, maar Biden zag zijn voorsprong er wel groeien.

In Phoenix (Arizona) verzamelden zich ook gewapende Trump-aanhangers bij een locatie waar stemmen worden geteld. De president houdt vol dat sprake was van onregelmatigheden en ook sommige aanhangers vertrouwen het niet. Zij vielen in sommige gevallen op hun knieën om in het openbaar te bidden.

De autoriteiten in Maricopa County, waar Phoenix deel van uitmaakt, proberen het wantrouwen bij kiezers weg te nemen. Bij een parkeerplaats die is vrijgemaakt voor betogers staan borden met QR-codes en links naar websites, schrijft The Washington Post. Die kunnen gebruikt worden om live videobeelden te bekijken van het tellen van stemmen.

Daarnaast zijn uit voorzorg extra veiligheidsmaatregelen genomen. (ANP)


21.49 uur – Republikeinen vragen Hooggerechtshof om stemmen tellen in Pennsylvania stil te leggen

Advocaten van de Republikeinse partij in Pennsylvania hebben het Amerikaanse Hooggerechtshof gevraagd de staat opdracht te geven om stemmen die na de verkiezingen per post zijn binnengekomen niet te tellen.

Het tellen ervan zou tegen de verkiezingsregels zijn van de staat en er mag dus niks mee gebeuren, stellen de juristen.

De minister van Binnenlandse Zaken van de staat Kathy Boockvar heeft al opdracht gegeven de stemmen die tussen woensdag en vrijdag binnenkwamen apart te houden. Ze deed dat al in verband met een andere rechtszaak.

Het gaat volgens Boockvar niet over grote aantallen stemmen. Ze zouden volgens haar de uitkomst van de verkiezingen niet veranderen. (ANP)


21.46 uur – 'Hoge medewerkers van Trump beginnen afstand te nemen van de president'

Verscheidene hoge functionarissen in het Witte Huis en van het campagneteam beginnen zich stilaan te distantiëren van Trump om zich politiek het vege lijf te redden. Uitslagen in de staten Pennsylvania en Georgia wijzen steeds meer in de richting dat de president niet herkozen zal worden.

"Het is voorbij", tekende CNN op uit de mond van een belangrijke adviseur, die verder zei dat er zorgen bestaan over wat Trump zal gaan doen nog afgezien van de vraag of hij zich gewonnen zal geven. "God mag het weten", antwoordde hij op de vraag wat Trump zou kunnen doen.

Volgens de adviseur schudden verscheidene functionarissen van de campagne en het Witte Huis het hoofd toen de president donderdagavond kwam met een stortvloed aan valse beschuldigingen.

Ook zetten mensen vraagtekens bij de beslissing van Trump om mensen als Rudy Giuliani en zijn eigen zoon het veld in te sturen met ongefundeerde beschuldigingen van stembusfraude. De president mag de uitslag aanvechten maar doet het op precies de verkeerde manier.

Volgens een andere adviseur komt Trump steeds meer alleen te staan met zijn beschuldigingen over gestolen verkiezingen. "Hij staat hier steeds meer alleen in." Toch zijn er nog steeds sommige mensen die zeggen wat hij wil horen en dat zal de zaak alleen maar rekken.

Sommige mensen in zijn regering beginnen volgens een adviseur al verder te kijken dan de race van 2020 en naar 2024. Ze passen hun gedrag aan en wegen hun ambities voor de volgende verkiezingscyclus. (ANP)


19.44 uur – Biden loopt uit in Nevada

Biden heeft zijn voorsprong op Trump in de staat Nevada vergroot. De Democraat heeft tot nog toe 627.104 stemmen gekregen tegen 606.967 voor de president. De staat met de goksteden Las Vegas en Reno is goed voor zes kiesmannen. Donderdag was het verschil tussen beide kemphanen nog 11.000 stemmen.

In de staat zijn nog heel wat stemmen te tellen, wat tot steeds meer kritiek begint te leiden. Het gaat volgens de autoriteiten in ieder geval om 63.000 poststemmen.

Daarnaast liggen er nog 60.000 stemmen die onder voorbehoud zijn uitgebracht. Mensen kunnen die uitbrengen als ze bijvoorbeeld geen stembiljet thuisgestuurd hebben gekregen of als er fouten in de lijst met kiezersregistraties staan of op het originele stembiljet zijn afgedrukt. Bij die stembiljetten moet nog gecontroleerd worden of ze geldig zijn en of de kiezer bijvoorbeeld niet al eerder heeft gestemd. (ANP)


19.14 uur – Biden spreekt vrijdagavond de natie toe

Biden spreekt vrijdagavond primetime de natie toe. Hij houdt de toespraak in zijn woonplaats Wilmington in de staat Delaware. Het gaat volgens campagnemedewerkers mogelijk om zijn overwinningsspeech, maar dat hangt ervan af of hij genoeg staten toegekend heeft gekregen om 270 kiesmannen of meer binnen te hebben.

Het grote podium voor zijn campagnehoofdkwartier wordt in ieder geval in gereedheid gebracht voor de toespraak. Zijn running mate, senator Kamala Harris, spreekt voorafgaand aan Biden. Ze heeft sinds de verkiezingen van dinsdag nog geen toespraak in het openbaar gehouden. (ANP)


17.53 uur – Adviseur van Trump voorspelt een vreedzame machtsoverdracht

Een belangrijke economische adviseur van Trump verwacht dat een eventuele machtsoverdracht vreedzaam zal verlopen. "Dit is de grootste democratie ter wereld", zei Larry Kudlow tegen CNBC. "We houden ons aan de wet, ook de president."

Kudlow reageerde op de vraag of een vreedzame machtsoverdracht noodzakelijk is om onrust op de financiële markten te voorkomen. "Ik denk dat er een vreedzame machtsoverdracht zal komen", zei de topadviseur. Trump heeft geklaagd over fraude en zegt dat de verkiezing van hem wordt gestolen.

Een woordvoerder van het campagneteam van Biden leek eerder wel vooruit te lopen op een scenario waarin Trump weigert te vertrekken na een nederlaag. "De regering van de Verenigde Staten is prima in staat om indringers het Witte Huis uit te zetten", meldde de zegsman volgens Amerikaanse media. (ANP)


17.33 uur – Biden loopt uit in Pennsylvania

Biden neemt een steeds grotere voorsprong op Trump in de cruciale swing state Pennsylvania (20 kiesmannen). Biden heeft daar nu 9.027 stemmen meer dan Trump.

In Arizona blijft Biden de leiding houden, maar zijn voorsprong op Trump wordt kleiner. In vrijdag vrijgegeven getelde stemtotalen uit de belangrijkste county van de staat maakte Trump enkele duizenden stemmen goed, maar het verschil tussen beide kandidaten bedroeg nog bijna 43.779 stemmen. In de staat moeten ongeveer nog 220.000 stemmen worden geteld.


16.56 uur – Minister in Georgia rekent op hertelling

De minister van Binnenlandse Zaken van de cruciale staat Georgia rekent op een hertelling van stemmen. "De marge is zo klein, er komt een hertelling in Georgia", voorspelde topbestuurder Brad Raffensperger.

Rond 17.00 uur Nederlandse tijd ligt Biden 1.579 stemmen voor op Trump in Georgia. Volgens de autoriteiten moeten er toen nog 4.169 stemmen worden geteld.

Daarnaast moeten er nog stemmen uit het buitenland en van elders gestationeerde militairen worden geteld. Hoeveel dat er zijn, is onduidelijk.

Als het verschil in stemmen tussen beide kandidaten kleiner is dan 0,5 procentpunt kan er volgens de regels in Georgia een hertelling worden aangevraagd nadat alle stemmen zijn geteld. Het campagneteam van president Trump heeft al aangegeven dat te zullen doen. (ANP)


16.26 uur – Fox News-personeel mag Biden geen 'president-elect' noemen

Presentatoren, deskundigen en journalisten van Fox News mogen Joe Biden in het geval van winst in de verkiezingen vooralsnog geen president-elect (aankomend president) noemen. Het bedrijf zou bang zijn voor rechtszaken door Trump en zijn campagneteam, aldus CNN.

Het campagneteam van Trump beschuldigt de nieuwszender ervan de staat Arizona veel te vroeg te hebben toegewezen aan Biden. In het Witte Huis werd furieus gereageerd toen dat op de verkiezingsavond gebeurde. Volgens The New York Times leidde dat ertoe dat Trump later die avond zonder enig bewijs sprak over grootschalige verkiezingsfraude. Fox wordt doorgaans gezien als de spreekbuis van rechts-conservatief Amerika. (ANP)


15.40 uur – Trump-campagne: deze verkiezing is niet voorbij

Deze verkiezing is nog niet voorbij. Met die boodschap komt het campagneteam van Trump, dat klaagt dat ten onrechte de indruk wordt gewekt dat Biden aan het winnen is.

Het campagneteam zegt dat de resultaten in vier staten nog verre van definitief zijn. Trump ligt volgens zijn medewerkers op koers om te winnen in Arizona, hoewel sommige media zijn tegenstander Biden in die staat als winnaar hebben aangewezen. Het campagneteam noemt dat "onverantwoordelijk" en klaagt over vermeende onregelmatigheden in Pennsylvania, Georgia en Nevada.

Trump heeft de afgelopen dagen tegen bondgenoten gezegd dat hij niet van plan is zijn verlies toe te geven, bericht nieuwszender CNN op basis van anonieme bronnen. Hij heeft ook publiekelijk geklaagd dat de verkiezing van hem wordt gestolen.

In de kringen rond de president zou worden gevreesd dat iemand Trump straks duidelijk moet maken dat herverkiezing er niet meer inzit, schrijft de nieuwszender. Het is nog onduidelijk wie dat gesprek dan met hem zou moeten voeren, maar de namen van zijn schoonzoon Jared Kushner en Ivanka Trump worden genoemd. (ANP)


15.10 uur – Biden ligt in totaal ruim 4 miljoen stemmen voor op Trump

De strijd om het Amerikaanse presidentschap is nog erg spannend, maar de 'popular vote' is al ruim gewonnen door Biden. Vrijdagochtend (lokale tijd) liep Biden landelijk al ruim 4 miljoen stemmen voor op Trump.

Dit betekent dat er in zeven van de acht afgelopen verkiezingen meer Amerikanen op de Democratische kandidaat dan op de Republikeinse kandidaat hebben gestemd. Alleen in 2004 won kandidaat George W. Bush zowel de meeste kiesmannen als de meeste stemmen. (ANP)


14.51 uur – Biden streeft Trump voorbij in cruciale swing state Pennsylvania

Biden heeft zijn achterstand op president Trump in de cruciale swing state Pennsylvania omgezet in een voorsprong. Biden staat nu 5.587 stemmen voor. Daarmee ligt hij op koers om de 20 kiesmannen van de staat te pakken.

Biden zal vermoedelijk zijn voorsprong op Trump in Pennsylvania verder uitbouwen. Alleen al in Philadelphia zijn nog circa 20.000 briefstemmen te tellen en in de voorsteden ook. In Pittsburgh en Allentown, eveneens Democratische bolwerken, moeten ook nog vele duizenden stemmen geteld worden. Het gaat volgens CNN in totaal om zo'n 130.000 stemmen in de hele staat. Toch is het volgens CNN nog te vroeg om de staat toe te wijzen aan Joe Biden. (ANP)


13.01 uur – Uitslag presidentsverkiezingen VS komt formeel pas op 6 januari

De definitieve officiële uitslag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen komt niet voor het nieuwe jaar. Amerikanen kiezen hun staatshoofd niet rechtstreeks. Feitelijk zijn het de kiesmannen van elke staat die samen de president en vicepresident van de VS aanwijzen.

De in totaal 538 kiesmannen stemmen pas op 14 december. Die stemming vindt plaats in hun eigen staat, die vervolgens de uitslag daarvan doorstuurt naar de Senaat in Washington. De president van de Senaat en de archivaris moeten de uitslagen uiterlijk 23 december binnen hebben.

De officiële resultaten worden vervolgens doorgestuurd naar het nieuw samengestelde Congres. De Senaat en het Huis van Afgevaardigden komen op 6 januari in nieuwe samenstelling in een gezamenlijke zitting voor het eerst bijeen. Daar wordt de officiële uitslag van de presidentsverkiezingen wereldkundig gemaakt. Twee weken later vindt de inauguratie van de president plaats. (ANP)


12.45 uur – Biden staat nu 1.096 stemmen voor op Trump in Georgia

Biden loopt uit in Georgia. In absolute aantallen heeft hij een voorsprong van 1.096 stemmen op Trump. Er moet in Georgia nog ongeveer 1 procent van de stemmen worden geteld, ongeveer 50.000 stembiljetten.

Als Biden zijn voorsprong in de staten Arizona en Nevada, waar ook nog stemmen worden geteld, behoudt, wint hij de presidentsverkiezingen in ieder geval. In dat geval is verlies voor Biden in Georgia niet fataal.

Volgens de laatste tussenstanden heeft Biden de leiding in Arizona met 47.000 stemmen. In Nevada leidt Biden met een verschil van 11.000 stemmen. Trump leidt in Pennsylvania met een voorsprong van 18.000. (ANP)


12.29 uur - Steve Bannon wil hoofd van immunoloog Fauci op een spies zetten

Aanhangers van president Donald Trump riepen donderdag op tot geweld op meerdere socialmediaplatformen.

Voormalig adviseur Steve Bannon zei op YouTube dat hij de hoofden van topimmunoloog Anthony Fauci en FBI-directeur Christopher Wray op een spies wil zetten. YouTube heeft de video offline.

Socialemediabedrijven hebben deze week hun handen vol met controversiële berichten van aanhangers van Trump die het resultaat van de presidentsverkiezingen in twijfel trekken.

Lees hier meer.


10.37 uur – Biden is Trump voorbij in Georgia

Biden staat op voorsprong in Georgia. Hij ligt 917 stemmen voor op Trump. Er moeten nog zo'n 7.000 stemmen geteld worden. Als Biden de 16 kiesmannen van Georgia pakt, dan is het vrijwel onmogelijk voor Trump om nog te winnen. Volg hier live de binnenkomende stemmen.


07.32 uur – 1.700 briefstembiljetten gevonden in Pennsylvania

Het Amerikaanse staatspostbedrijf US Postal Service (USPS) zegt dat het nog ongeveer 1.700 achtergebleven briefstembiljetten heeft teruggevonden in sorteercentra in de cruciale swing state Pennsylvania. De stembiljetten werden bij twee controles aangetroffen en zijn al bezorgd bij de verkiezingsbureaus waar de stemmen worden geteld.

In gerechtelijke stukken die door USPS zijn ingediend, staat dat er ongeveer 1.070 biljetten werden aangetroffen in een sorteercentrum in het Democratische bolwerk Philadelphia. Nog eens 300 biljetten werden gevonden in de stad Pittsburgh en nog 266 in Leigh Valley.

Stembiljetten moeten in de staat Pennsylvania uiterlijk vrijdagavond bij de verkiezingsbureaus zijn bezorgd om te kunnen worden meegeteld. 

In Pennsylvania heeft Trump nog een voorsprong van 22.576 stemmen. Hij heeft in de Keystone State voorlopig 49,5 procent van de stemmen en zijn Democratische uitdager 49,2 procent. (ANP)


06.57 uur – Biden en Trump nek aan nek in Georgia

Joe Biden, staat op het punt om zijn achterstand ten opzichte van president Donald Trump in de staat Georgia om te buigen in een voorsprong. Dat meldt nieuwszender CNN. De afgelopen uren slinkt Trumps voorsprong in die zuidoostelijke staat zienderogen.

Qua afgerond percentage van de stemmen in Georgia staan Biden en Trump nu gelijk op 49,4 procent. De voorsprong van Trump is daarmee teruggebracht tot slechts 1805 stemmen.

Ook in de cruciale swing state Pennsylvania kalft de voorsprong van Trump beetje bij beetje af, nu veel briefstemmen uit de overwegend Democratische grootstedelijke districten worden geteld. In Pennsylvania heeft Trump nog een voorsprong van 22.576 stemmen, nadat de helft van zijn voorsprong in enkele uren verdampte. Trump heeft in Pennsylvania voorlopig 49,5 procent van de stemmen en zijn Democratische uitdager 49,2 procent.

In de zuidwestelijke staat Arizona, die volgens voorspellingen van Fox News en andere Amerikaanse media naar Biden gaat, is juist sprake van een omgekeerde ontwikkeling. Daar loopt Trump zijn achterstand op Biden in, die nog zo'n 47.000 stemmen bedraagt. In Arizona staat Biden momenteel op 50,1 procent en president Trump op 48,5 procent.

Als de 11 kiesmannen van Arizona inderdaad naar Biden gaan, heeft de Democraat aan een zege in Georgia (16 kiesmannen) genoeg om de kritieke drempel van 270 kiesmannen te halen en zo de presidentsverkiezingen te winnen. Als Biden uiteindelijk wint in Pennsylvania, heeft hij Arizona niet nodig om Trump te verslaan. (ANP)


03.52 uur – Aantal Republikeinen neemt openlijk afstand van beweringen Trump: 'Dit wordt echt gestoord'

Een aantal gekozen Republikeinse functionarissen heeft afstand genomen van de beweringen van Trump dat er gefraudeerd zou zijn bij de huidige verkiezingen. De president herhaalde donderdagavond zijn ongefundeerde beschuldigingen van verkiezingsfraude aan het adres van de Democraten tijdens een persconferentie vanuit het Witte Huis.

"Dit wordt echt gestoord", zei Adam Kinzinger, een Republikeins congreslid uit Illinois. Legitieme zorgen over fraude moeten volgens hem via het rechtssysteem worden aangepakt. Hij keurde het verspreiden van "desinformatie" af. Senator Pat Toomey uit Pennsylvania zei dat hij geen enkel bewijs van fraude ziet.

"De uitspraken van de president vanavond, die ons democratische proces ondermijnen, kunnen niet verdedigd worden. Amerika telt de stemmen en we moeten de resultaten accepteren zoals we altijd hebben gedaan", zei de Republikeinse gouverneur van Maryland Larry Hogan.

Congreslid uit Michigan Paul Mitchell hekelde de uitspraken van Trump. "Als iemand bewijs van wangedrag heeft, moet dat worden voorgedragen en opgelost. Al dat op een andere manier wordt gedaan, schaadt dit de integriteit van onze verkiezingen en is dat gevaarlijk voor onze democratie." (ANP)


03.04 uur – Trump gebruikt briefing room Witte Huis voor ongefundeerde fraudebeschuldigingen

Trump heeft zijn eerdere ongefundeerde beschuldigingen van verkiezingsfraude aan het adres van de Democraten herhaald tijdens een persconferentie vanuit het Witte Huis. "Als je de legale stemmen telt, win ik met gemak", aldus de president.

Trump opende de persconferentie door te zeggen dat hij een update ging geven over de integriteit van het verloop van de verkiezingen. Daarop begon de president met een reeks verwijten, die er allemaal op neerkwamen dat de Democraten "de verkiezingen proberen te stelen".

Trump stelde meermaals dat de Democraten worden geholpen door "de grote media, het grote geld, en de grote techbedrijven". Hij noemde een aantal staten waar hij aan het begin van het tellen van de stemmen een voorsprong had, en waar die voorsprong is geslonken of in een achterstand is veranderd, naarmate meer briefstemmen zijn geteld. Daarin erkende hij dat hij in de staat Georgia mogelijk "een beetje lager" komt te staan dan zijn Democratische tegenstander.

Trump noemde een aantal rechtszaken die hij met zijn campagneteam heeft aangespannen tegen een aantal staten en districten. Hij zei de door hem vermeende verkiezingsfraude te willen aanpakken door nog een keur van rechtszaken aan te spannen. "We kunnen niet toestaan dat een verkiezing op deze wijze wordt gestolen", aldus Trump.

Bekijk hier de persconferentie, die door veel Amerikaanse nieuwszenders eerder werd afgebroken om uit te leggen dat Trump loog en valse beschuldigingen uitte:

Trump zaait al maanden twijfel over het stemmen per post, dat volgens hem verkiezingsfraude in de hand werkt. Voor die bewering is echter geen enkel bewijs. Onder meer vanwege de coronapandemie hebben veel meer Amerikanen per post gestemd dan vier jaar geleden.

Volgens de Democraten probeert Trump twijfel te zaaien rond het stemmen per post om zo Democratische kiezers, die in verhouding vaker per post stemmen dan Republikeinen, uit te sluiten en de verkiezingen naar zijn hand te zetten. Het stemmen per post is op die manier uitgegroeid tot een van de grote twistappels in aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

Trump kreeg na zijn persconferentie bijval via Twitter van zijn vicepresident Mike Pence, die niet aanwezig was in het Witte Huis. Pence stelt dat hij achter Trump staat en zegt dat elke "legale" stem geteld moet worden.

In de nacht van dinsdag op woensdag eiste Trump al de verkiezingsoverwinning op. Ook toen beschuldigde hij de Democraten van fraude. Sindsdien heeft hij opgeroepen tot een stop van het stemmen tellen. In een aantal staten waar zijn voorsprong is geslonken, heeft hij geprobeerd dat te forceren via de rechter. (ANP)


22.34 uur – Joe Biden roept in ultrakorte speech opnieuw op tot geduld en blijft overtuigd van winst

Joe Biden heeft in een korte toespraak opgeroepen tot geduld. Nadat hij eerst stilstond bij de slachtoffers van Covid-19, zei hij dat hij en zijn runnig mate Kamala Harris ervan overtuigd zijn de verkiezingen te winnen.

"We voelen ons nog steeds erg goed bij de stand van zaken. We twijfelen niet of senator Harris en ik zullen worden uitgeroepen tot winnaars als alle stemmen geteld zijn, dus ik vraag iedereen kalm te blijven", zei Biden. "Het proces verloopt zoals het hoort."

Bijna 48 uur nadat de eerste stembussen werden gesloten is nog niet duidelijk wie de presidentsverkiezingen wint. Joe Biden is licht favoriet gezien de laatste stand van zaken in de laatst overgebleven swing states, maar zittend president Donald Trump is zeker nog niet kansloos.

"Democratie is soms rommelig en vergt soms wat geduld, maar dat geduld wordt al meer dan 240 jaar beloofd met een stelsel waar de hele wereld jaloers op is", zei Biden. "In Amerika is elke stem heilig en de wil van de kiezers bepaalt wie president wordt."

Trump wil dat het tellen van de stemmen stopt, terwijl dat gewoon onderdeel is van het verkiezingsproces. Zijn team heeft in alle spannende staten rechtszaken aangespannen tegen het stemmen tellen. Ook hebben de Republikeinen een een telefoonnummer geopend waar "kiezersonderdrukking, onregelmatigheden en fraude" kunnen worden gemeld.

Bron: Eric Trump/Twitter
Bron: Eric Trump/Twitter

21.01 uur – Pennsylvania verwacht komende nacht uitslag te kunnen melden

In de Amerikaanse staat Pennsylvania kan volgens de verantwoordelijke autoriteit donderdagavond (plaatselijke tijd) een resultaat van de presidentsverkiezingen worden verwacht. Op dit moment moeten nog 550.000 stembiljetten worden geteld, zei minister van Binnenlandse Zaken van de staat, Kathy Boockvar, tegen CNN. Ze heeft er alle vertrouwen in dat de meeste van deze stemmen donderdag kunnen worden geteld. Op de vraag of er aan het eind van de dag (vrijdagochtend onze tijd) in Pennsylvania een winnaar bekend kan worden gemaakt, antwoordde ze: "Ja, dat kunnen we zeker".

Volgens haar komen de meeste van de resterende stemmen uit stedelijke gebieden, alleen al 100.000 uit het grootstedelijk gebied van Philadelphia dat als bolwerk van de Democratische Partij wordt beschouwd. Met 92 procent van de uitgebrachte stemmen staat de Republikeinse president Donald Trump met 50,2 procent van de stemmen nipt voor op de Democratische uitdager Joe Biden (48,5 procent). Het gaat om ongeveer 114.000 stemmen verschil.

Wat betreft de poststemmen die na sluiting van de stembureaus zijn binnengekomen, zei Boockvar dat ze niet verwacht dat ze enige significante invloed op de uitkomst zullen hebben. Op woensdag, zei ze, waren er vijfhonderd stembiljetten binnengekomen. In Pennsylvania zijn poststemmen ook geldig, als ze door vertragingen bij de posterijen vrijdag pas aankomen.

"We tellen elke stem," zei Boockvar. Ze benadrukte dat het tellen transparant is en open voor iedereen. Elke kandidaat en elke partij heeft een gevolmachtigde aangewezen om de telling te observeren.

Pennsylvania wordt gezien als een van de meest cruciale swing states. De staat is goed voor twintig kiesmannen. Als de staat naar Biden zou gaan is hij president.

Ook in Georgia (16 kiesmannen) en Arizona (11 kiesmannen) kan mogelijk snel een winnaar worden aangewezen. Nevanda (6 kiesmannen) en North Carolina (15 kiesmannen) hebben nog dagen nodig. Ook op Alaska is het nog wachten, maar die staat gaat vrijwel zeker naar Trump en speelt verder geen grote rol in de uiteindelijke beslissing. (ANP/Business Insider Nederland)


20.34 uur – Spiritueel adviseur Trump hoort 'victory, victory, victory' vanuit de hemel

Paula White, de spirituele adviseur van president Donald Trump, zei woensdag tijdens een gepassioneerd gebed dat ze uit alle hoeken van de hemel hoort dat Trump de verkiezingen gaat winnen.

"Ik hoor op dit moment victory, victory, victory, victory, victory, victory, victory, victory uit de hoeken van de hemel", stelde White met gesloten ogen en wild pratend.

Ze haalde ook uit naar de "demonische samenwerkingsverbanden die proberen de verkiezingen te stelen van Trump", constateerde Business Insider US.

White zei erop te vertrouwen dat Biden en de Democraten uiteindelijk verslagen worden: "We zullen elke strategie vanuit de hel overwinnen, die wordt aangespannen tegen deze verkiezingen, tegen uw wil en tegen de kerk".

Bekijk hieronder een fragment uit het verbazingwekkende gebed van de spiritueel adviseur van Trump:


20.16 uur – Trump verliest twee rechtszaken over stemmen tellen

De eis van president Trump om het tellen van de stemmen in de staat Michigan stop te zetten, wordt niet ingewilligd. Hij was naar de rechter gestapt, maar die wees het verzoek van de Republikeinen in een hoorzitting af. Rechter Cynthia Stephens zei dat het schriftelijke vonnis vrijdag naar buiten wordt gebracht.

Ook de eis van het campagneteam van Trump om in de staat Georgia poststemmen die na verkiezingsdag zijn binnengekomen apart te leggen, is afgewezen. Een rechter zei dat er geen bewijs is dat late stemmen op een stapel met andere stembiljetten terecht zijn gekomen.

Volgens Trumps team kunnen waarnemers in Michigan onvoldoende toezicht houden op het tellen. Michigan, goed voor zestien kiesmannen, is een van de staten die bepalen wie de winnaar wordt van de presidentsverkiezingen.

Joe Biden werd woensdag tot winnaar in Michigan uitgeroepen door Amerikaanse media. Hij kreeg volgens CNN 49,8 procent van de stemmen en Trump 48,6 procent.

Trump zei woensdag in Michigan te hebben gewonnen als zou blijken dat daar "in het geheim stembiljetten zijn gedumpt, zoals breed is gerapporteerd". Trump gaf niet aan waar daar dat zou zijn gemeld. Hij won vier jaar geleden nipt in Michigan.

De rechtszaak in Georgia ging over ongeveer vijftig stembiljetten die volgens de Republikeinen "niet goed waren verwerkt". Zij hadden geëist dat alle laat binnengekomen stembiljetten niet meer zouden worden meegeteld.

In Georgia is nog geen winnaar uitgeroepen. Trump en zijn uitdager Joe Biden liggen heel dicht bij elkaar. Trump heeft een voorsprong van ruim 13.500 stemmen. De staat, die de afgelopen decennia door Republikeinen is gewonnen, is goed voor zestien kiesmannen. (ANP)


18.33 uur – Joe Biden loopt iets uit in Nevada

In de staat Nevada, waar zes kiesmannen op het spel staan, loopt Biden iets uit op Trump. Hij leidt nu met bijna 12.000 stemmen voorsprong, meldt CNN. Biden staat met 88% procent van de stemmen geteld op 49,4% en Trump op 48,5%. Als Biden Nevada binnensleept in combinatie met Arizona, waar hij ook op lichte voorsprong staat, heeft hij genoeg kiesmannen om president te worden.

Ook swing states Georgia en Pennsylvania worden nog stemmen geteld. Daar lijkt het verschil tussen de kandidaten kleiner te worden, maar Trump leidt er nog altijd licht. De president en de Republikeinse Partij hebben in alle spannende staten rechtszaken aangespannen om te voorkomen dat de balans verder in het voordeel van Biden verschuift.

De campagnemanager van Joe Biden zei donderdag aan het eind van de ochtend lokale tijd optimistisch te zijn over de uitslag van de verkiezingen. "Joe Biden zal de volgende president van de Verenigde Staten worden", stelde Jen O'Malley Dillon. "Blijf kalm"


17.53 uur – Drankverkoop steeg op verkiezingsavond fors in Democratische staten

Amerikanen hebben dinsdag tijdens verkiezingsavond flink meer pizza, wiet, bier, wijn en sterke drank besteld, blijkt volgens Business Insider US uit gegevens van bezorgdiensten. De vraag naar alcohol steeg vooral in Democratische gebieden, meldt drankbezorger Drizly.

In Democratische staten was de drankverkoop 75% hoger dan de vier dinsdagen daarvoor, constateerde Drizly. In Republikeinse staten bedroeg die stijging slechts 33%. In swing states was de stijging 55%.

Uit de gegevens blijkt dat Democratische staten een voorkeur hebben voor wijn en Republikeinse voor sterke drank.

Ook de vraag naar wiet steeg in staten waar dat legaal is. Volgens bezorgdienst Eaze om rustig te blijven tijdens de stressvolle uitslagenavond. Eaze zag het aantal bestellingen in Californië met 17% stijgen.

Google constateerde dat er op verkiezingsavond meer werd gezocht naar fastfood dan dat werd gevraagd wie de presidentsverkiezingen had gewonnen. De zoekterm 'Pizza near me' stond bij de zoekmachine bovenaan de lijst van meestgestelde vragen over eten.


16.01 uur – Trump tweet dat tellen moet stoppen

De twee kandidaten in de race om het presidentschap van de Verenigde Staten hebben donderdagochtend (lokale tijd) van zich laten horen via Twitter. Zittend president Donald Trump en zijn uitdager Joe Biden deelden beiden een kort bericht over het tellen van de stemmen.

De Democraat Biden wil dat alle stemmen, inclusief poststemmen die mogelijk nog moeten binnenkomen, geteld worden, zo liet hij weten. Hij deelde een kort filmpje met de tekst 'Tel elke stem' en hij schreef: "Elke stem moet geteld worden".

Zijn Republikeinse rivaal Trump probeert middels meerdere rechtszaken het tellen van de stemmen in een aantal sleutelstaten te stoppen. Hij schreef op Twitter: "STOP HET TELLEN!".

Donderdag is in de VS de tweede dag na de presidentsverkiezingen van 3 november aangebroken. In meerdere sleutelstaten gaan de twee kandidaten vrijwel gelijk op, met kleine marges. Hoewel Joe Biden al meer kiesmannen op zijn naam heeft dan Trump, is het nog geen gelopen race. In een aantal staten moeten nog duizenden stembiljetten worden geteld.

Het is dan ook niet helemaal duidelijk op welke staten Trump donderdagochtend in zijn tweet doelt. In sommige staten, zoals Arizona, zou nu stoppen met tellen betekenen dat Joe Biden zou winnen, terwijl het verschil met Trump de afgelopen uren is afgenomen. In Georgia werd het verschil juist kleiner in het nadeel van Trump. De president en de Republikeinse Partij hebben tal van rechtszaken in verschillende staten aangespannen om te voorkomen dat de balans verder in het voordeel van Biden verschuift. (ANP)


15.23 uur – Team Trump spant rechtszaak aan in Nevada vanwege vermeende verkiezingsfraude

Het campagneteam van Trump spant een rechtszaak aan in de staat Nevada om vermeende verkiezingsfraude. Volgens Fox News claimt de campagne dat zeker 10.000 mensen die in de staat tijdens de presidentsverkiezingen hun stem hebben uitgebracht, niet langer in Nevada wonen.

De rechtsgang wordt donderdagochtend (lokale tijd) aangekondigd op een persconferentie in Las Vegas, aldus Fox News. Trump en Joe Biden zijn in Nevada verwikkeld in een nek-aan-nekrace. De voorsprong van de voormalig vicepresident op Trump bedraagt volgens verschillende Amerikaanse media nu circa 7600 stemmen, met 86 procent van de stemmen geteld. Biden staat op 49,3 procent van de stemmen en Trump heeft nu 48,7 procent.

De Amerikaanse president en de Republikeinse Partij hebben tal van rechtszaken in verschillende staten aangespannen om te voorkomen dat de balans verder in het voordeel van Biden verschuift. Trump had al duidelijk gemaakt dat hij via de rechter wil afdwingen dat het verkiezingsproces verloopt zoals hij dat wil. De Republikein wil onder meer dat in een aantal sleutelstaten zoals Michigan het tellen van stemmen wordt gestopt.

Een eerdere rechtszaak van Trumps advocaten in Nevada werd woensdag verworpen. Het team van Trump zou niet genoeg toegang hebben gekregen tot de stembureaus. De rechter verwierp de zaak, omdat alles is gegaan volgens de regels die in Nevada van kracht zijn. (ANP)


14.32 uur – Dit zijn de paden naar winst voor Biden en Trump

De spanning rond de verkiezingsuitslag in de Verenigde Staten nadert zijn hoogtepunt. In zes staten is nog geen winnaar bekend: Arizona, Pennsylvania, Georgia, Nevada, North Carolina en Alaska. Mogelijk komen later vandaag de resultaten van Nevada, Arizona en/of Georgia.

Op dit moment staat Joe Biden op 253 kiesmannen en Donald Trump op 214, terwijl er 270 kiesmannen nodig zijn om president te worden.

Alaska gaat vrijwel zeker naar Trump en North Carolina waarschijnlijk ook. Maar in Arizona, Pennsylvania, Georgia en Nevada is het razend spannend.

Dit zijn de manieren waarop Biden 17 extra kiesmannen of meer kan binnenslepen om tot minimaal 270 te komen:

  • Hij wint Pennsylvania (20 kiesmannen).
  • Hij wint Arizona en Nevada (11 + 6 kiesmannen).
  • Hij wint Arizona en North Carolina (11 + 15 kiesmannen).
  • Hij wint Georgia en Arizona (16 + 11 kiesmannen).
  • Hij wint Georgia en Nevada (16 + 6 kiesmannen).
  • Hij wint Georgia en North Carolina (16 + 15 kiesmannen).
  • Hij wint Nevada en North Carolina (6 + 15 kiesmannen).

(Een scenario waarin hij Alaska wint is hierboven niet meegenomen, aangezien die staat vrijwel zeker voor Trump is).

Op deze manieren kan Trump zijn extra 56 kiesmannen krijgen om op 270 te komen:

  • Hij wint Pennsylvania, Arizona, North Carolina en Georgia (20 + 11 + 15 + 16 kiesmannen). 
  • Hij wint Pennsylvania, Arizona, Georgia, Nevada en Alaska (20 + 11 +16 + 6 + 3 kiesmannen). 

Er is ook een scenario waarin Trump op precies 269 kiesmannen komt en het een gelijkspel wordt met Biden.

  • Hij wint Pennsylvania, Arizona, North Carolina, Nevada en Alaska (20 + 11 + 15 + 6 +3 kiesmannen).

Lees hier de volledige toelichting door onze Amerikaanse collega’s.


11.33 uur – Voorsprong Trump in Georgia slinkt

De voorsprong van president Trump op Biden wordt kleiner in de Amerikaanse staat Georgia (16 kiesmannen). Waar Trump een paar uur geleden nog 0,7 procent voor stond op Biden, is het verschil nu gezakt tot 0,5 procent.

Trump staat momenteel op 49,6 procent van de stemmen, Biden op 49,1 procent. Van de stemmen is 95 procent inmiddels geteld.

Volgens de wet in Georgia mag een kandidaat een hertelling aanvragen als het verschil 0,5 procent of minder is. (ANP)


10.10 uur – Trump kruipt weer dichterbij in Arizona

In de Amerikaanse staat Arizona wordt het toch nog spannend. In de strijd om de staat die goed is voor 11 kiesmannen loopt Trump nu in op zijn rivaal Joe Biden.

Trump staat volgens de laatste informatie van persbureau Reuters op 48,1 procent van de stemmen en Biden op 50,5 procent. Een paar uur geleden was dat nog respectievelijk 47,9 procent en 50,7 procent. 86 procent van de stemmen in Arizona is inmiddels geteld.

Onder meer de Amerikaanse nieuwszender Fox News heeft de staat al toegeschreven aan Joe Biden, maar de meeste anderen durven daar nog niet aan. Als Trump toch nog wint Arizona blijft het nog langer erg spannend wie de uiteindelijke winnaar van de presidentsverkiezingen wordt. (ANP)


09.30 uur – 'The Squad', het vriendschapsverbond van vier vrouwen, met Alexandria Ocasio-Cortez, is herkozen

Het verbond van vier vrouwen van kleur, met Alexandria Ocasio-Cortez, Ilhan Omar, Ayanna Pressley of Massachusetts en Rashida Tlaib, heeft hun zetels in het huis van afgevaardigden weten te behouden.

Het viertal werd in hun respectievelijke staten in 2018 gekozen bij tussentijdse verkiezingen. "The Squad", zoals ze gezamenlijk worden genoemd, staat bekend om hun kritiek op president Donald Trump en maakt zich hard voor progressiever beleid op het gebied van immigratie, klimaat en sociale- en raciale rechtvaardigheid.

Cortez is allicht de bekendste van het team, maar alle vier de vrouwen treden regelmatig op de voorgrond, waarbij ze ook kritiek op de eigen Democratische partij niet schuwen. Het ligt in de lijn der verwachting dat het groepje na de verkiezingen van deze week nog versterking krijgt van nieuw gekozen progressieve volksvertegenwoordigers.


08.55 uur – Republikeinen willen het tellen van de stemmen stoppen in staten waar Trump voor ligt

In sommige staten roepen Trump-aanhangers om het staken van het tellen van de stemmen, maar in andere staten willen ze juist dat er wordt doorgeteld. Demonstranten scandeerden woensdag "Stop de telling!" buiten een stembureau in Detroit in Michigan.

In Arizona klonk een heel ander geluid, daar riep de aanhang van de zittende president om het doorzetten van de telling. "Tel die stem!", klonk het buiten een stemlokaal in Maricopa County. In die staat loopt Trump nog achter op Biden, terwijl het er op lijkt dat hij in Michigan zijn voorsprong kwijtraakt bij het tellen van de post-stemmen.


06.24 uur – In deze staten worden nog stemmen geteld

Alaska (3 kiesmannen)

In het noordwestelijke Alaska gaat Trump ruim aan kop en dat blijft waarschijnlijk zo. De staat staat bekend als een bolwerk van de Republikeinen. De uitslag kan nog even op zich laten wachten, want volgens de laatste cijfers is pas 56 procent van de stemmen geteld in de staat waar veel mensen wonen op afgelegen plekken.

Arizona (11 kiesmannen)

In de zuidwestelijke staat Arizona lijkt Biden af te stevenen op een overwinning. Sommige media hebben hem al tot winnaar uitgeroepen, maar andere grote nieuwszenders zijn nog terughoudend. Topbestuurder Katie Hobbs zei tegen ABC News dat in Maricopa County, waar de stad Phoenix ligt, nog 400.000 stembiljetten geteld moeten worden.

Georgia (16 kiesmannen)

Trump gaat in Georgia nipt aan kop met 49,7 procent van de getelde stemmen, 0,7 procentpunt meer dan zijn tegenstander. In de staat is 95 procent van de stemmen geteld. Als het verschil tussen de kandidaten 0,5 procent of minder is, kan een hertelling aangevraagd worden.

Maine (4 kiesmannen)

In Maine kunnen de kiesmannen naar meerdere kandidaten gaan. Er gaan twee kiesmannen naar de kandidaat die de meeste stemmen krijgt in de hele staat. Daar zou ongeveer 87 procent van de stemmen zijn geteld. Er worden nog eens twee kiesmannen verdeeld onder de kandidaten die winnen in de twee afzonderlijke kiesdistricten.

Michigan (16 kiesmannen)

Biden is door meerdere grote media uitgeroepen tot winnaar in de noordelijke staat. Toen circa 99 procent van de stemmen was geteld, stond hij voor met 50,3 procent tegen 48,1 procent. Het team van Trump is naar de rechter gestapt om het tellen van de stemmen te laten stilleggen.

Nevada (6 kiesmannen)

In Nevada is ongeveer 86 procent van de stemmen geteld. De plaatselijke autoriteiten verwachten dat het tot 18.00 uur Nederlandse tijd op donderdag kan duren tot alle stemmen zijn geteld. De meeste stembiljetten die nu nog verwerkt moeten worden, zouden per post zijn verstuurd. Biden staat nu op 49,3 procent van de stemmen, tegenover 48,7 procent voor Trump.

North Carolina (15 kiesmannen)

Trump gaat volgens tussentijdse cijfers met 50,1 procent tegen 48,7 procent aan kop in deze zuidelijke staat, waar ongeveer 95 procent van de verwachte stemmen is geteld. In North Carolina kunnen poststemmen die uiterlijk op 12 november binnenkomen nog worden meegeteld, vooropgesteld dat ze op tijd zijn verstuurd. Dat betekent dat een volledig resultaat nog even op zich kan laten wachten.

Pennsylvania (20 kiesmannen)

Pennsylvania wordt gezien als een van de meest cruciale swing states. Daar is ongeveer 88 procent van de stemmen geteld en gaat Trump aan kop, met 50,8 procent van de verwachte stemmen tegenover 47,9 procent voor Biden. In de staat kunnen per post gestuurde stemmen tot drie dagen na de verkiezingsdag nog worden geaccepteerd. Ze moeten dan wel op tijd op de post zijn gedaan. Pennsylvania is een van de staten waar het team van Trump een rechtszaak heeft aangespannen om het tellen van de stemmen te laten stilleggen. Ook kan nog een hertelling plaatsvinden als het verschil tussen de kandidaten uiteindelijk erg klein is.

Wisconsin (10 kiesmannen)

In deze belangrijke swing state is 99 procent van de stemmen geteld. Het verschil tussen Trump en Biden is minder dan een procent. De president zou kunnen rekenen op 48,8 procent van de stemmen, zijn rivaal Biden op 49,4 procent. Amerikaanse media hebben Biden al aangewezen als winnaar. Het team van Trump eist een hertelling.


06.08 uur – Biden breidt voorsprong uit

Biden heeft grote stappen gezet richting het Witte Huis. Amerikaanse media voorspellen dat hij gaat winnen in belangrijke staten als Michigan en Wisconsin, twee staten die in 2016 nog naar Trump gingen. Die zag zijn kansen op herverkiezing daardoor slinken.

Biden heeft volgens sommige voorspellingen al 264 kiesmannen achter zich. Dat betekent dat hij net onder de cruciale grens zit van 270 van de 538 kiesmannen die een kandidaat nodig heeft om te winnen. Trump staat volgens uiteenlopende voorspellingen op 213 (CNN) of 214 (Fox News) kiesmannen.

Sommige media zijn voorzichtiger en schatten dat Biden nu kan rekenen op 253 kiesmannen. Dat komt omdat sommige media al voorspellen dat de staat Arizona (11 kiesmannen) naar de Democraat gaat, terwijl andere nieuwszenders zich nog niet durven te wagen aan zo'n voorspelling. Biden zou de eerste Democratische presidentskandidaat sinds 1996 zijn die wint in de zuidelijke staat. (ANP)


05.09 uur – Team Trump in meerdere staten naar de rechter

Trump en de Republikeinse Partij hebben tal van rechtszaken in verschillende staten aangespannen om te voorkomen dat de balans verder in het voordeel van Biden verschuift. Trump had al duidelijk gemaakt dat hij via de rechter wil afdwingen dat het verkiezingsproces verloopt zoals hij dat wil.

Het kamp van Trump stapte onder meer in Georgia (16 kiesmannen) naar de rechter. De Republikeinen willen voorkomen dat via de post verstuurde stembiljetten die te laat zijn binnengekomen alsnog worden meegeteld en eisen dat het tellen van de stemmen in Georgia wordt stilgelegd. Trump is er ook naar de rechter gestapt met de eis dat poststemmen apart worden gelegd die na verkiezingsdag binnenkomen.

In de cruciale swing state Pennsylvania (20 kiesmannen) hebben de Republikeinen tal van rechtszaken lopen. Zo willen ze onder meer afdwingen dat er wordt gestopt met stemmen tellen. (ANP)


01.14 uur – Protesten op verschillende plekken in de VS

De onrust lijkt te groeien nu de verkiezingsuitslag op zich laat wachten. Op verschillende plekken zijn demonstranten de straat opgegaan en worden arrestaties gemeld.

In New York, Washington en Los Angeles organiseert de linksgeoriënteerde groep Protect The Results (bescherm de uitslagen) meer dan honderd protesten. Daar wordt aangedrongen op een eerlijk verloop van de verkiezingen. In Central Park, New York, verzamelden zich honderden demonstranten die "tel elke stem" scanderen.

Rivaliserende protestgroepen hebben zich ook verzameld op de straten van Detroit in de staat Michigan. Terwijl de ene groep oproept dat er gestopt moet worden met het tellen van de stemmen, eist de andere groep dat juist elke stem geteld moet worden. Een aantal demonstranten drong een congrescentrum binnen, waar de stemmen worden geteld, en scandeerde "stop met tellen". (ANP)


22.26 uur – Michigan gaat naar Joe Biden (CNN en NBC)

Joe Biden wordt de winnaar in de staat Michigan, volgens de zenders CNN en NBC. Hiermee heeft hij een aantal routes om het presidentschap binnen te halen. Als Biden wint in Pennsylvania haalt hij de drempel van 270 kiesmannen. Een andere route is winst in de staten Arizona en Nevada.


21.28 uur – Trump wil ook het tellen van stemmen in Pennsylvania stoppen

Trump wil dat er ook in Pennsylvania wordt gestopt met het tellen van de stemmen na de presidentsverkiezingen. Kort daarvoor waren de Republikeinen al naar de rechter in het eveneens cruciale Michigan gestapt om daar het tellen te beëindigen. De partij van Trump eist beter toezicht.

In Pennsylvania mogen stemmen die op de verkiezingdag van 3 november per post zijn verstuurd tot en met vrijdag in ontvangst genomen worden. Omdat hier naar verwachting veel Democratische stemmen bij zitten, gaan juristen van Trump volgens de zender NBC mogelijk proberen om deze stemmen niet te laten meetellen.

Pennsylvania wordt steeds belangrijker voor de president, nu de Democraat Biden in Wisconsin tot voorlopige winnaar is uitgeroepen en ook voorligt in de staat Michigan. Als Biden deze twee staten naar zich toetrekt, hoeft hij alleen nog Arizona en Nevada binnen te halen voor de winst. Trump moet in ieder geval Pennsylvania winnen, en dan minimaal één staat die nu voor Biden lijkt te gaan alsnog naar zich toetrekken.


21.06 uur – 3 kiesmannen in Maine naar Biden, 1 naar Trump

De vierde kiesman van de Amerikaanse staat Maine gaat naar president Trump. De overige drie kiesmannen van de noordelijke staat gaan naar Biden, bleek eerder op de dag al.

Maine is een van de staten die niet alle kiesmannen tegelijk vergeeft. De staat ging in 2016 naar de Democraten. (ANP)


20.17 uur – Ook AP geeft Wisconsin aan Biden

Persbureau AP roept Biden nu ook uit tot winnaar in Wisconsin.


20.11 uur – CNN roept Biden tot winnaar uit in Wisconsin

Biden heeft de verkiezingen in de staat Wisconsin nipt gewonnen, aldus CNN. De Democraat kreeg 1.630.389 stemmen, of 49,4 procent. Trump kreeg 48,8 procent van de stemmen.

Trump had voor de bekendmaking van de uitslag al gezegd dat hij een hertelling zal aanvragen. Dat is toegestaan als het verschil minder is dan 1 procentpunt.

Trump won vier jaar geleden onverwacht in Wisconsin, met net iets meer stemmen dan Hillary Clinton. Toen volgende een hertelling, maar het resultaat bleef hetzelfde. (ANP)


20.03 uur – Trump wil stemmen tellen in Michigan stopzetten

Trump wil het tellen van de stemmen in de staat Michigan via de rechter stopzetten, maakte zijn campagneteam bekend.

Michigan is een van de staten die bepalen wie de winnaar wordt van de presidentsverkiezingen. Biden heeft er een kleine, maar groeiende voorsprong.

De Republikeinen van Trump eisen dat er niet meer wordt geteld totdat zij beter toezicht kunnen houden. Ze willen ook een hertelling van de stembiljetten die zijn geteld toen zij nog niet voldoende controle konden uitoefenen. (ANP)


19.46 uur – Biden zet fonds op zodat elke stem wordt geteld

Biden heeft een fonds opgezet om ervoor te zorgen dat elke stem na de presidentsverkiezingen wordt geteld. Het is een reactie op de dreiging van Trump het (tellen van de) stemmen te willen stopzetten.

Biden noemt het Biden Fight Fund de grootste inspanning ooit om de verkiezingen te beschermen. Het is niet Donald Trump die de uitslag van deze verkiezingen bepaalt, aldus de Democraat in een tweet: "Het Amerikaanse volk doet dat."

Ook de Republikeinen vragen inmiddels om geld om de strijd voor de rechters te kunnen bekostigen. Het is slechts een kwestie van tijd voordat de Democraten proberen de verkiezingen te stelen en de resultaten te manipuleren, aldus de partij in een mail aan aanhangers. (ANP)


19.13 uur – In Pennsylvania krijgen kiezers een kalmerende, extreem saaie livestream voorgeschoteld waarin stemmen worden geteld

De Amerikaanse verkiezingsrace draait uit op een bloedstollende finale, waarbij de definitieve uitslag nog dagen op zich kan laten wachten. Eén van de sleutelstaten is Pennsylvania.

De voorzitter van de kiescommissie van de stad Philadelphia probeerde kiezers woensdag gerust te stellen door ze te verzekeren dat elke stem geteld wordt. Ter geruststelling stuurde hij een link naar een video met een livestream van een zaal met tientallen mensen niets anders doen dan enveloppen openen en stemmen tellen.


18.56 uur – Trump wil hertelling stemmen in Wisconsin

De Republikeinen willen dat de stemmen in de staat Wisconsin opnieuw worden geteld. Trumps campagneteam kondigde dat aan nog voordat de uitslag bekend is gemaakt.

De verwachting is dat uitdager Joe Biden nipt wint. Na telling van 99 procent van de verwachte stemmen staat Biden op 49,4 procent en Trump op 48,8 procent, aldus Edison Research. Er mag een hertelling worden aangevraagd als het verschil minder is dan 1 procentpunt.

Er zijn berichten van onregelmatigheden in verscheidene regio's in Wisconsin die serieuze twijfels oproepen over de geldigheid van de resultaten, aldus campagnemanager Bill Stepien. Volgens hem is het verschil duidelijk minder dan 1 procentpunt, "dus zullen we onmiddellijk een hertelling aanvragen". (ANP)


16.34 uur – Trump reageert op slinkende voorsprong

Trump noemt het zeer vreemd dat hij bij het tellen van de stemmen vaak stevig op voorsprong stond, maar dat die voorsprong "op magische wijze" verdween. Volgens hem gebeurde dat in veel belangrijke staten die in bijna alle gevallen door de rivaliserende Democraten worden geleid en gecontroleerd.

Trump uit zijn beschuldigingen in een eerste tweet na de verkiezingsdag. Hij heeft het over stembiljetten die plotseling opdoken en zijn voorsprong teniet zouden hebben gedaan. Hij haalt ook uit naar opiniepeilers, die "helemaal en historisch" de plank missloegen.

Twitter plaatste vrijwel meteen een waarschuwing bij de tweet omdat het bedrijf vindt dat (een deel van) de tekst omstreden is en mogelijk misleidend. Dat leidde weer tot een woedende tweet van Trump in hoofdletters: "Waar gaat dit allemaal over?"

Trumps uitdager, de Democraat Biden, meldde zich ook terug op Twitter na de slopende verkiezingsdag, omdat nog steeds niet duidelijk is wie de presidentsverkiezingen heeft gewonnen. "We rusten niet voordat ieders stem is geteld", aldus Biden. (ANP)


16.25 uur – Algoritme van YouTube suggereerde minder 'desinformatie' en meer Fox News

Onderzoekers die het algoritme van videosite YouTube tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen hebben geanalyseerd, komen tot een opvallende conclusie.

YouTube heeft het algoritme dat aanbevelingen doet, zo aangepast dat er tijdens de campagne veel minder aanbevelingen kwamen voor kanalen die complottheorieën promoten. Dit is gepaard gegaan met een sterke stijging van aanbevelingen voor de Amerikaanse conservatieve zender Fox News.


15.45 uur – Pad naar de overwinning voor Trump en Biden

Er zijn vier staten die de strijd om het presidentschap waarschijnlijk gaan beslissen: Michigan, Wisconsin, Pennsylvania en Georgia. Voor Trump en Biden zijn er verschillende paden naar de overwinning.

Business Insider US signaleert dat als Biden wint in Georgia, hij nog maar één overwinning hoeft te boeken in hetzij Michigan, hetzij Wisconsin, hetzij Pennsylvania.

Als Trump wint in Georgia moet hij twee van de drie overige staten winnen (Michigan, Wisconsin en Pennsylvania).


15.15 uur – Biden loopt uit in Michigan

Lange tijd ging Trump aan kop in Michigan, maar nu heeft Biden de voorsprong overgenomen. De Democraat staat een kleine 7000 stemmen voor. Zo'n 11 procent van de stemmen moet nog geteld worden. Michigan is goed voor 16 kiesmannen.


15.01 uur – Opiniepeiler denkt dat Trump wint

De baas van onderzoeksbureau Trafalgar Group Robert Cahaly voorspelde in 2016 succesvol dat de kiesmannen van belangrijke swing states als Florida naar Trump zouden gaan. Ook nu denkt hij dat Trump de meeste kiesmannen zal binnenslepen.

Lees ook: 5 manieren waarop deze opiniepeiler achterhaalt wie echt op Trump stemt


14.35 uur – Amerikaanse kranten spreken over verdeelde natie

De Amerikaanse kranten pakken woensdagmorgen (lokale tijd) natuurlijk uit met de presidentsverkiezingen. Zo spreekt The Washington Post over "een verdeelde natie". The New York Times spreekt over "een natie in beroering die met spanning wacht op het eindoordeel".

The Wall Street Journal benadrukt dat de swing states dicht bij elkaar liggen en dat de uitslagen in Pennsylvania, Michigan en Wisconsin nog op zich laten wachten.

https://twitter.com/newley/status/1323980499744796672

14.15 uur – 8 staten zijn nog onbeslist, Biden leidt

De voorlopige tussenstand is 227 kiesmannen voor Joe Biden en 213 kiesmannen voor Donald Trump. De volgende staten zijn nog onbeslist:

  • Nevada (6 kiesmannen) - Biden leidt *Tijdelijk gestopt met tellen
  • Arizona (11 kiesmannen) - Biden leidt *Volgens AP voor Biden
  • Alaska - (3 kiesmannen) - Trump leidt
  • Wisconsin (10 kiesmannen) - Biden leidt
  • Michigan (16 kiesmannen) - Biden leidt
  • Pennysylvania (20 kiesmannen) - Trump leidt
  • North Carolina (15 kiesmannen) - Trump leidt
  • Georgia (16 kiesmannen) - Trump leidt
  • Maine (4 kiesmannen) - Biden 2, 4de nog onbeslist *Afwijkend systeem

In totaal zijn er 538 kiesmannen te verdelen. Voor het presidentschap heb je 270 kiesmannen nodig. Bij deze tussenstand komt Donald Trump uit op 267 kiesmannen, Biden op 270 kiesmannen. De vierde te vergeven kiesman van Maine is niet meegerekend.


14.00 uur – Kleine voorsprong voor Biden in Wisconsin

In Wisconsin is bijna 97 procent van de stemmen geteld en gaat Biden met ruim 20.000 stemmen aan kop. Biden heeft daar vooralsnog 48,8 procent van de stemmen gekregen, dat staat gelijk aan ruim 1,6 miljoen stemmen.


13.50 uur – Biden komt dichterbij in Michigan

Hoewel Trump nog aan de leiding gaat in Michigan, wordt zijn voorsprong op Biden steeds kleiner. Die bedraagt nu minder dan een procent, meldt persbureau AP. Dat is zo'n 28.000 stemmen. Vermoedelijk komt dit door de stemmen die per post zijn uitgebracht en die nu worden geteld. Dit lijkt in het voordeel van Biden te zijn.


13.30 uur – Meer stemmen voor Trump dan in 2016

Ruim 67 miljoen Amerikanen hebben inmiddels voor Donald Trump gestemd. In 2016 stemden bijna 63 miljoen Amerikanen op Trump. Uiteindelijk kreeg Trump toen 304 kiesmannen, uitdager Hillary Clinton 227. Een recordaantal van 7 kiesmannen week toen af van de verkiezingsopdracht.


13.00 uur – 8 staten zijn nog onbeslist, Trump leidt

De voorlopige tussenstand is 227 kiesmannen voor Joe Biden en 213 kiesmannen voor Donald Trump. De volgende staten zijn nog onbeslist:

  • Nevada (6 kiesmannen) - Biden leidt *Tijdelijk gestopt met tellen
  • Arizona (11 kiesmannen) - Biden leidt *Volgens AP voor Biden
  • Alaska - (3 kiesmannen) - Trump leidt
  • Wisconsin (10 kiesmannen) - Biden leidt
  • Michigan (16 kiesmannen) - Trump leidt
  • Pennysylvania (20 kiesmannen) - Trump leidt
  • North Carolina (15 kiesmannen) - Trump leidt
  • Georgia (16 kiesmannen) - Trump leidt
  • Maine (4 kiesmannen) - Biden 2, 4de nog onbeslist *Afwijkend systeem

In totaal zijn er 538 kiesmannen te verdelen. Voor het presidentschap heb je 270 kiesmannen nodig. Bij deze tussenstand komt Donald Trump uit op 283 kiesmannen, Biden op 254 kiesmannen. De vierde te vergeven kiesman van Maine is niet meegerekend.


12.30 uur – Kanye richt zijn ogen op 2024 na nederlaag

In grote delen van de wereld zijn alle ogen gericht op de verkiezingsstrijd tussen Trump en Biden, waardoor je bijna zou vergeten dat ook Kanye nog meedeed aan de verkiezingen. Zoals verwacht maakte de Amerikaanse rapper geen schijn van kans. Kanye voelde de bui al hangen en kijkt nu naar de toekomst, gezien zijn reactie op Twitter. "KANYE 2024", schreef de rapper.

https://twitter.com/kanyewest/status/1323914087340781569

Kanye kreeg verspreid over twaalf staten zo'n 60.000 stemmen, meldt Deadline. De rapper, die als onafhankelijke kandidaat meedeed aan de verkiezingen, verzamelde volgens Deadline de meeste stemmen in de staat Tennessee. Daar stemden ruim 10.000 mensen op hem. (ANP)


12.16 uur – Aan coronavirus overleden kandidaat gekozen in North Dakota

Een in oktober overleden kandidaat voor het Huis van Afgevaardigden in de staat North Dakota is met 35 procent van de stemmen gekozen. De Republikein David Andahl overleed vorige maand aan het coronavirus, maar zijn naam bleef op het stembiljet staan.

De staat North Dakota weet nog niet wat er nu met de zetel van Andahl moet gebeuren. De moeder van Andahl zei tegen lokale media dat haar zoon heel graag verkozen wilde worden. "Hij had warme gevoelens voor ons land, hij wilde het beter maken. Hij was een boer en wilde zich inzetten voor de boeren." (ANP)


12.10 uur - Kleine voorsprong Biden in Nevada, staat telt donderdag verder

De uitslag in de staat Nevada laat nog even op zich laten wachten. De kiesraad van de staat laat weten dat de telling donderdag om 09.00 uur (lokale tijd) verder gaat. Biden staat nu minder dan een procent voor in Nevada.

Veel in Nevada is al geteld: alle stemmen van mensen die naar de stembus kwamen, voor of op de verkiezingsdag, en alle poststemmen die voor 2 november binnen kwamen. Stembiljetten die óp de verkiezingsdag per post binnenkwamen, en die in de week na de verkiezingen binnenkomen, resteren nog. (ANP)


12.05 uur – Chinees aandeel dat klinkt als ‘Trump wint fors’, schiet hard omhoog op de beurs

Een aandeel op de beurs van Shenzhen in China, waarvan de naam klinkt als ‘Trump wint fors’,  schoot op 3 november flink omhoog. Het Chinese bedrijf houdt zich bezig met luchtverkeerssystemen en heeft verder geen zakelijke banden met de Amerikaanse president Donald Trump.

Lees ook: Een Chinees aandeel waarvan de vertaling lijkt op ‘Trump wint fors’, schiet hard omhoog op de beurs


11.45 uur – Democraten verliezen in huis maar behouden meerderheid

De Democraten blijven hoogstwaarschijnlijk de meerderheid in het Huis van Afgevaardigden behouden. Hoewel zeker zes Democraten hun zetel kwijt zijn geraakt aan een Republikein, blijven ze vooralsnog in de meerderheid. Nu hebben de Democraten nog 38 zetels meer dan de Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden.

Republikeinen lijken de controle in de Senaat te behouden. Ze hebben belangrijke races gewonnen in Montana, Iowa en South Carolina. Bij de verkiezingen dinsdag is gestemd over 35 van de 100 senaatszetels. In de oude Senaat hadden de Republikeinen 53 zetels en de Democraten 45. Twee senatoren zijn partijloos.


11.20 uur – Wisconsin, Michigan en Pennsylvania mogelijk doorslaggevend

De drie noordelijke staten Wisconsin, Pennsylvania en Michigan lijken doorslaggevend te gaan worden, net als vier jaar geleden. Als Trump wint in Wisconsin (10 kiesmannen) en Michigan (16 kiesmannen, dan is de uitslag in Pennsylvania (20 kiesmannen) niet meer belangrijk.

In Wisconsin staat Biden nu voor. Trump gaat aan de leiding in Michigan en Pennsylvania. Vermoedelijk laten de definitieve uitslagen nog geruime tijd op zich wachten omdat veel stemmen per post binnenkomen.


11.00 uur – New Jersey, Montana en Arizona legaliseren gebruik cannabis

De kiezers in de Amerikaanse staten New Jersey, Montana en Arizona hebben dinsdag gestemd voor het legaliseren van cannabis voor recreatief gebruik.

In Oregon stemde een meerderheid van de kiezers voor het toestaan van psilocybine voor therapeutische behandelingen. Psilocybine is een bewustzijnsveranderende stof, die ook wel bekend is als ingrediënt van sommige paddenstoelen en truffels.

De meerderheid van de kiezers in Oregon stemden ook in met het legaliseren van het hebben van kleine hoeveelheden harddrugs. Daarbij gaat het onder meer om heroïne en cocaïne. (ANP)


10.48 uur – Premier Slovenië noemt Trump winnaar verkiezingen

De Sloveense premier Janez Janša heeft Donald Trump en de Republikeinse Partij gefeliciteerd met de overwinning in de Amerikaanse verkiezingen. Hij noemt het overduidelijk dat Trump gaat winnen. Het is echter nog niet duidelijk wie gaat winnen en de race kan nog beide kanten op gaan. Trumps vrouw Melania komt uit Slovenië.

"Het is overduidelijk dat het Amerikaanse volk Donald Trump en Mike Pence heeft gekozen voor nog eens vier jaar", aldus Janša op Twitter. "Het uitstellen van een uitslag en het ontkennen van feiten door de mainstream media maakt de triomf van Trump alleen maar groter. (ANP)


10.01 uur – Campagnechef Biden hekelt 'schandalige' uitspraken Trump

De oproep van president Donald Trump om te stoppen met het tellen van stemmen in verschillende staten is schandelijk, ongekend en onjuist. Dat zegt de manager van Joe Bidens campagneteam in een geschreven verklaring.

Als de president probeert om via de rechter de telling stil te laten leggen - iets wat hij expliciet uitsprak - heeft het team van Biden "juridische teams klaarstaan om zich daartegen te verzetten. En zij zullen overwinnen". (ANP)


9.52 uur – Duitse minister bezorgd over 'explosieve situatie' in VS

De Duitse minister van Defensie is bezorgd over de "explosieve" situatie in de Verenigde Staten. Annegret Kramp-Karrenbauer vreest dat de verkiezingen leiden tot een constitutionele crisis.

"Dit is een erg explosieve situatie", zei Kramp-Karrenbauer op de Duitse tv-zender ZDF. "Experts merken terecht op dat dit tot een constitutionele crisis kan leiden in de Verenigde Staten. En het is iets dat ons zeer zorgen moet baren." (ANP)


9.30 uur – Biden lijkt Arizona te winnen

Volgens persbureau AP heeft Joe Biden de staat Arizona gewonnen. Deze zuidelijke staat met elf kiesmannen gaat zelden naar de Democraten toen. In 1996 was Bill Clinton de laatste Democraat die er won.


9.18 uur – Maine gaat naar Biden volgens Amerikaanse media

Drie van de vier kiesmannen van de Amerikaanse staat Maine gaan naar de Democratische presidentskandidaat Joe Biden, melden The New York Times en Fox News.

Waar de vierde kiesman heengaat, is nog niet bekend. Maine is een van de staten die niet alle kiesmannen tegelijk vergeeft. De vierde kan nog naar Donald Trump gaan.

De staat ging in 2016 ook naar de Democraten. Volgens Fox News had Biden ongeveer 53 procent van de stemmen, Trump staat op 43 procent. (ANP)


9.11 uur – Montana naar Trump, Biden pakt één kiesman in Nebraska

De Amerikaanse staat Montana is zoals verwacht gewonnen door Donald Trump. Dat melden Amerikaanse media.

Nebraska is een staat die zijn kiesmannen niet allemaal aan één kandidaat toekent. Democraat Joe Biden heeft daar één van de kiesmannen binnengesleept. Vier jaar geleden won Trump er alle vijf de kiesmannen. (ANP)


9.09 uur – Beurzen zakken na claim verkiezingswinst Trump

 De aandelenbeurs in Amsterdam is woensdag lager geopend. Ook de andere Europese beurzen begonnen in het rood, na de stevige opmars in de afgelopen dagen.

Ook de Amerikaanse futures zijn aan het dalen nadat Trump heeft gezegd dat hij naar het hooggerechtshof wil stappen "om het stemmen te stoppen".

Lees ook: Krappe uitslag bij Amerikaanse verkiezingen en verdeeld Congres: dat is het scenario waar beurs niet op zit te wachten


8.30 uur – Trump claimt diverse staten die nog onbeslist zijn

In een toespraak lijkt Trump alvast vooruit te lopen om de overwinning in een aantal staten die nu nog too close to call zijn. Zo claimt hij overwinningen in Pennsylvania, Michigan en andere swing states. Maar die staten zijn dus nog onbeslist.

"Maar wij hebben ze niet allemaal nodig", zegt Trump. "Eigenlijk hebben wij deze verkiezingen al gewonnen."


8.29 uur – Trump spreekt over fraude

Ook beweerde de president dat er is gefraudeerd, zonder die claim verder te verduidelijken. Trump kondigde aan naar het Amerikaanse hooggerechtshof te willen stappen "om het stemmen te stoppen". 

Of hij bedoelde dat hij wil dat het tellen van stemmen wordt gestopt, bleef onduidelijk in zijn verklaring.


7.24 uur – CNN geeft Texas nu ook aan Trump

Fox News durfde het al eerder aan, nu zegt ook CNN dat Texas naar Trump gaat. In de staat zijn 38 kiesmannen te verdelen, het grootste aantal buiten Californië.


7.08 uur – Trump: ze proberen verkiezingen te stelen

Trump zegt dat hij een grote voorsprong heeft op Biden, "maar zij proberen de verkiezingen te STELEN. Dat zullen we nooit toelaten", aldus de president op Twitter. "Een grote OVERWINNING!", voegde Trump eraan toe. Wie "zij" zijn, liet hij in het midden.

Twitter plaatste snel een waarschuwing bij de tweet van Trump. Nederlandstalige gebruikers krijgen de volgende mededeling te zien: "Een deel van, of alle content die wordt gedeeld in deze Tweet wordt in twijfel getrokken en is mogelijk misleidend over de manier waarop je kan deelnemen aan verkiezingen of andere civiele processen." (ANP)


6.47 uur – Biden: we zijn op weg naar verkiezingswinst, maar heb geduld

Biden houdt er vertrouwen in dat hij de verkiezingen gaat winnen, maar hij roept zijn achterban op om geduld te hebben. Biden sprak in een eerste reactie op de tussenstand, die aangeeft dat het verschil tussen Biden en Trump klein is.

Foto: REUTERS/Brian Snyder
Foto: REUTERS/Brian Snyder

Biden bedankt zijn aanhangers voor hun geduld. "We wisten dat vanwege het ongekende grote aantal vroege stemmers, dit een tijdje zou duren. We zullen geduld moeten hebben. Het is pas voorbij als elke stem is geteld."

"Het is niet aan mij of aan Trump om de uitslag te bepalen, dat is aan het Amerikaanse volk." (ANP)


6.37 uur – De Democraten kunnen nog steeds winnen

De Democraten moeten het goed doen in het noorden van het land om nog een kans te maken de presidentsverkiezingen te winnen. Kiezers in Pennsylvania, Michigan en Wisconsin lijken net als vier jaar geleden de doorslag te gaan geven. Iowa ging net als bij de vorige verkiezingen naar de Republikeinen.

Een definitieve uitslag laat vermoedelijk nog wel even op zich wachten. Volgens de minister van Binnenlandse Zaken van de staat Pennsylvania zal er in haar staat vermoedelijk nog tot woensdagavond geteld moeten worden. Trump gaat er nu aan de leiding maar de poststemmen worden daar als laatste geteld. Mensen die hun stembiljetten vooraf al per post hadden opgestuurd, zouden overwegend uit het Democratische kamp te komen.

Ook in Georgia gaat het nog wel even duren voordat er duidelijkheid komt. Een deel van de stemmen wordt woensdagochtend lokale tijd pas geteld, meldde CNN. (ANP)


6.29 uur – Biden wint in belangrijke staat Minnesota

Joe Biden krijgt de meeste stemmen in Minnesota. Dat voorspelt Fox News. Winst in die 'swing state' levert 10 kiesmannen op. De Democraten wonnen vier jaar geleden ook in Minnesota. (ANP)


6.19 uur – Olieprijs stijgt, goudprijs daalt in spannende verkiezingsrace

De goudprijs en de prijs voor koper gaan omlaag, terwijl de olieprijs een stijging laat zien. Handelaren verliezen voorzichtig het vertrouwen in een snelle uitslag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Die mogelijke onduidelijkheid maakt de financiële markten enigszins nerveus.

De olieprijs ging met enige procenten omhoog. Grondstofhandelaren wijzen er daarbij op dat de oliemarkt baat heeft bij een overwinning van Trump, omdat het dan onwaarschijnlijk is dat bijvoorbeeld de Iraanse aanvoer terugkeert. Tijdens zijn presidentschap nam Trump een hard standpunt in tegen belangrijke producenten als Iran en Venezuela. (ANP)


6.18 uur – Fox: Trump pakt swing state Iowa

Trump krijgt de meeste stemmen in swing state Iowa. Dat voorspelt Fox News als eerste groot Amerikaans medium. De staat is goed voor zes kiesmannen. (ANP)


6.10 uur – Swing state Michigan verwacht uitslag pas woensdagavond

Michigan, waar de verkiezingsuitslag mogelijk cruciaal is voor de definitieve uitslag, verwacht pas woensdagavond (lokale tijd) met uitslagen te komen. Minister van Binnenlandse Zaken Jocelyn Benson legde op een bijeenkomst in de stad Detroit uit dat dit met de relatief hoge opkomst te maken heeft.

In Detroit ging 55 procent van de kiezers naar de stembus, ongeveer een kwart miljoen mensen. Vier jaar geleden bleef de opkomst in de stad steken op 48 procent.

Diverse andere districten komen wel al met uitslagen in de komende uren. Die kunnen al een idee geven welke kant de verkiezingsstrijd opgaat. In totaal hebben in Michigan 3,3 miljoen mensen vervroegd hun stem uitgebracht. Op de verkiezingsdag gingen nog eens 2 tot 2,5 miljoen mensen naar de stembus. (ANP)


6.09 uur – Aanhangers Biden ongerust na uitblijven blauwe golf

Onder de honderden aanhangers van Joe Biden die zich hebben verzameld bij het Witte Huis, lijkt de nervositeit toe te nemen. Op grote schermen is te zien dat een blauwe golf tot dusver uitblijft.

"We wilden Joe Biden en Kamala Harris komen steunen en hoopten op een feestje", zei een gepensioneerde ambtenaar. "Ik ben een beetje teleurgesteld in Florida, mijn thuisstaat."

De belangrijke zuidelijke staat gaat volgens Fox News naar Trump, die er ook al won in 2016. De 51-jarige vrouw erkende het spannend te vinden, maar zei ook dat ze nog steeds verwacht dat Biden nipt gaat winnen.

Foto: REUTERS/Hannah McKay
Foto: REUTERS/Hannah McKay

Ook andere aanhangers van Biden zijn er niet gerust op. "We voelen ons niet al te best", vatte een 22-jarige student de sfeer samen. Hij sprak de hoop uit dat Biden weer inloopt als stemmen worden geteld die per post zijn gestuurd. "Ik denk dat Biden het nog steeds voor elkaar kan krijgen."

De aanhangers van Biden verzamelden zich onder meer op de Black Lives Matter Plaza en het nabijgelegen McPherson Square. Tientallen agenten houden een oogje in het zeil. De hoofdstad staat bekend als een blauw bolwerk. Van grote spanning tussen politie en de menigte leek geen sprake te zijn. Aanhangers van president Donald Trump lieten zich nauwelijks zien.

6.07 uur – Ohio weer naar Trump

Trump gaat weer winnen in de 'swing state' Ohio, voorspellen Amerikaanse media. Een overwinning in die staat zou hem achttien kiesmannen opleveren.

Trump boekte in 2016 een comfortabele overwinning in die staat. Hij kreeg er toen ruim 51 procent van de stemmen, tegenover 43 procent voor de Democrate Hillary Clinton.

Fox News voorspelde als eerste groot Amerikaans medium dat Trump weer zou winnen in de staat. Later volgde ook NBC News.

Minder verrassend was Trumps winst in Idaho. In die staat zijn 4 kiesmannen te verdienen. (ANP)


5.57 uur – Fox: Texas naar Trump

Trump heeft de meeste stemmen gekregen in Texas, voorspelt nieuwszender Fox News. De zuidelijke staat is de afgelopen tientallen jaren steeds naar Republikeinse presidentskandidaten gegaan.

In de staat zijn 38 kiesmannen te verdelen, het grootste aantal buiten Californië. De laatste Democratische presidentskandidaat die er won, was Jimmy Carter in 1976. Toch fantaseerden sommige Democraten in de staat openlijk over een overwinning van hun kandidaat Joe Biden. Die had Trump de verkiezing kunnen kosten.

Fox News is het eerste grote medium dat zich waagt aan een voorspelling over de verkiezingsuitslag in Texas. (ANP)


5.27 uur – Republikeinen klagen staat Pennsylvania en district aan

De Republikeinen hebben een voorstedelijk district bij Philadelphia (Pennsylvania) aangeklaagd, omdat dat district zou zijn begonnen met het tellen van briefstemmen voordat dat was toegestaan. Het gaat om het district Montgomery County, dat naar verwachting overwegend voor de Democraten stemt.

Mike Kelly, een Republikeins lid van het Huis van Afgevaardigden, klaagt bovendien de hoogste verkiezingsfunctionaris van de staat aan, omdat die ervoor zou hebben gezorgd dat kiezers die fouten hadden gemaakt bij het uitbrengen van hun briefstem, die fouten konden herstellen. Pennsylvania wordt als cruciale staat in de strijd om het presidentschap beschouwd.

De aanklacht is dinsdag ingediend bij een federale rechtbank in Philadelphia door een andere Republikeinse parlementskandidaat. Een woordvoerder van Montgomery County zegt dat de aanklacht om slechts 49 stembiljetten draait. Het tellen van stemmen is in Pennsylvania bij wet verboden voor 07.00 uur op verkiezingsdag. (ANP)


5.26 uur – Fox: Trump wint in cruciale staat Florida

Trump heeft volgens Fox News de meeste kiezers in Florida achter zich gekregen, net als vier jaar geleden tegen Hillary Clinton. Florida wordt als cruciaal gezien voor de zittend president om herkozen te worden.

Winst in de zuidoostelijke staat levert Trump 29 kiesmannen op. Alleen in Californië en Texas zijn meer kiesmannen te 'verdienen'.

Vooraf gold Florida als een van de voornaamste 'swing states', waarvan opiniepeilers niet durfden te voorspellen wie er zou winnen. Als de voorspelling van Fox klopt, is dat een grote opsteker voor Trump. De nieuwszender wees Trump aan als winnaar toen 98 procent van de stemmen in de staat was geteld. Trump stond toen op 51,3 procent, Biden op 47,8 procent.

Bij de vorige presidentsverkiezingen was het verschil in Florida tussen Trump en Clinton kleiner dan waar het nu naar uitziet. Trump kwam in 2016 uit op 48,6 procent, zijn Democratische rivale op 47,4 procent. (ANP)


5.23 uur – Fox: Trump verliest 'swing state' Arizona aan Biden

Inwoners van Arizona hebben in meerderheid op Joe Biden gestemd, meldt Fox News. De voorlopige uitkomst van de verkiezingen is een tegenslag voor Trump, die in 2016 nog de meeste kiezers voor zich wist te winnen in de staat in het zuidwesten van de VS. Arizona is goed voor 11 kiesmannen. (ANP)


5.11 uur – Californië, Washington en Oregon volgens media naar Biden

Biden gaat winnen in Californië, de staat waar meer dan 10 procent van de kiesmannen te verdelen is. Ook de staten Washington en Oregon gaan naar de Democraat, voorspellen Amerikaanse media.

Californië is goed voor 55 van de 270 kiesmannen die een kandidaat nodig heeft om de verkiezingen te winnen. De staat staat bekend als een bolwerk van de Democraten.

Ook de verwachte overwinningen van de voormalige vicepresident in Washington (12 kiesmannen) en Oregon (7) komen niet als een verrassing. Biden ging er ruim aan kop in de peilingen. (ANP)


4.55 uur – Media VS: Trump wint in South Carolina, Kansas, Missouri en Utah

Ook in de staten South Carolina, Kansas, Missouri en Utah heeft Donald Trump volgens Amerikaanse media de presidentsverkiezingen gewonnen. De uitkomst geldt in al deze staten niet als een verrassing. Ze waren door Amerikaanse media vooraf al als 'rood' aangemerkt, de kleur van de Republikeinse Partij. In 2016 stemden de meeste kiezers in deze staten ook voor Trump. In de peilingen lag de president er duidelijk voor.

Missouri levert 10 kiesmannen op, South Carolina 9, Kansas en Utah beide 6. (ANP)


4.31 uur – NBC: swing state New Hampshire naar Biden

Joe Biden wint in de 'swing state' New Hampshire, voorspelt nieuwszender NBC. In die staat zijn vier kiesmannen te verdelen. Democrate Hillary Clinton won er in 2016 van Trump. (ANP)


4.10 uur – South Carolina en Kansas naar Trump

Ook in de staten South Carolina en Kansas heeft Trump volgens Amerikaanse media de verkiezingen gewonnen. Deze staten leveren respectievelijk 9 en 6 kiesmannen. De uitkomst geldt niet als een verrassing. In 2016 stemden de meeste kiezers er ook voor Trump en in de peilingen lag hij er duidelijk voor. (ANP)


3.17 uur – Geen verrassingen in reeks Amerikaanse staten

Voorlopige uitslagen van de Amerikaanse presidentsverkiezingen zijn in een reeks staten in lijn met de verwachtingen. Een overzicht.

Grote nieuwsmedia melden dat Trump op de winst kan rekenen in Tennessee (11 kiesmannen), Indiana (11), Alabama (9), Louisiana (8), Kentucky (8), Oklahoma (7), Mississippi (6), Arkansas (6), West Virginia (5), Wyoming (3), North Dakota (3), South Dakota (3).

Biden heeft volgens Amerikaanse media de meeste stemmen gekregen in New York (29 kiesmannen), Illinois (20), New Jersey (14), Virginia (13), Massachusetts (11), Maryland (10), Colorado (9), Connecticut (7), New Mexico (5), Rhode Island (4), Delaware (3), Vermont (3), Washington D.C. (3) en Maine (2).

Deze voorlopige uitkomsten bevatten geen verrassingen. Geen van de staten gold als 'swing state', zoals de staten worden genoemd waar het volgens opiniepeilers alle kanten op kon gaan. (ANP)


2.05 uur – Republikeinse leider McConnell herkozen in Senaat

De fractievoorzitter van de Republikeinen in de Amerikaanse Senaat, Mitch McConnell, is herkozen. Hij versloeg zijn Democratische tegenstander, Amy McGrath.

McConnell komt uit de zuidelijke staat Kentucky. Hij zit al sinds 1985 in de Senaat en leidt de fractie sinds 2007. In het laatste jaar van het presidentschap van Barack Obama blokkeerde hij de voordracht van een opperrechter bij het Hooggerechtshof. McConnell weigerde de voordracht op de agenda te zetten.

Toen Trump vier jaar geleden werd verkozen, kon hij een andere kandidaat voordragen, die meteen werd goedgekeurd. Vorige week zorgde McConnell ervoor dat Senaat instemde met de voordracht van een nieuwe opperrechter, vlak voor de verkiezingen. (ANP)


2.04 uur – Republikeinen verhuizen uit veiligheid campagnehoofdkwartier

Het hoofdbestuur van de Republikeinse partij heeft het campagnehoofdkwartier in de hoofdstad Washington D.C. verhuist. Als reden voor de verplaatsing geeft de partij "potentieel burgerlijke onrust", aldus Fox News.

Waar het hoofdkwartier nu is gevestigd, is niet bekendgemaakt. Washington D.C. maakt zich op voor mogelijk gewelddadige protesten. De politie en secret service, die gaat over de beveiliging van de president, zijn rond het Witte Huis in verhoogde staat van paraatheid gebracht.


1.46 uur – Fox: Trump wint weer in zijn bastion West Virginia

Trump heeft Biden verslagen in West Virginia, meldt Fox News. Winst van de zittende president in de 'Mountain State' is bepaald geen verrassing. Trump boekte er in 2016 zijn grootste zege van alle Amerikaanse staten. Ruim twee derde van de kiezers stemden toen op hem. In de peilingen voor deze presidentsverkiezingen lag Trump ver voor op Biden. West Virginia is goed voor vijf kiesmannen. (ANP)


00.08 uur – De eerste stembureaus zijn gesloten

De staten van Kentucky en Indiana hebben inmiddels hun stembureaus gesloten en de verwachting is dat de eerste uitslagen over een uur zullen binnenkomen. Trump heeft vier jaar geleden in deze staten gewonnen en ook ditmaal wordt er verwacht dat de staten naar Trump gaan.


00.00 uur – Verkiezingsdag verloopt tot nu toe rustig

De verkiezingsdag in de VS verloopt rustig. Er zijn vandaag een paar kleine incidenten geweest. In de stad Charlotte, North Carolina, werd een gewapende man met een Trump-pet opgepakt bij een stembureau. Hij mocht het gebouw niet in en keerde even later met het wapen terug. Om de hoek hielden lokale Democraten een campagnebijeenkomst. President Donald Trump had zijn achterban opgeroepen om de gang van zaken in stembureaus in de gaten te houden.

In Chicago meldde een man bij de politie dat zijn auto met honkbalknuppels was aangevallen toen hij naar een stembureau reed. In Kansas City in de staat Missouri werd met graffiti "Don't Vote" (stem niet) op een museum gespoten. (ANP)

23.52 uur – Trump zal de verkiezingsuitslagen vanuit het Witte Huis gaan volgen

"De president zal vanavond vanuit het Witte Huis de verkiezingen volgen, met leden van zijn familie. Hij heeft er zin in", zei zijn communicatiedirecteur Alyssa Farah tegen Fox. "Wij hebben hard gewerkt en kunnen niet wachten om de resultaten daarvan te zien."

Farah zei dat Trump rekening houdt met vertraging in de uitslagen, "vooral in Pennsylvania", maar dat hij wel vanavond een statement zal gaan maken vanuit het Witte Huis. Ze herhaalde dat Trump niet de overwinning zal claimen voordat er officieel een winnaar bekend is, zoals de president zelf vanochtend al bevestigde bij Fox News.


23.39 uur – Economie is de belangrijkste kwestie voor kiezers

Voor ongeveer een derde van de Amerikanen is de economie de belangrijkste reden om vandaag te gaan stemmen, dat blijkt uit een peiling van CNN. Zo'n 20 procent noemt de rassenongelijkheid in het land als een belangrijke motivator en 18 procent het coronavirus.

De kiezers zijn verdeeld over de inspanningen van de Amerikaanse regering om het coronavirus in te dammen. Ongeveer de helft vindt dat het goed gaat met het virus, de andere helft zegt dat het slecht gaat.


23.24 uur – Wanneer kunnen we de uitslagen van de belangrijkste swing states verwachten?

De staten Florida, Arizona, North-Carolina, Michigan, Wisconsin en Pennsylvania zijn de 'key swing states' die waarschijnlijk de presidentsverkiezing zullen gaan bepalen.

Maar door de miljoenen stemmen die via de mail zijn uitgebracht is het onzeker of de resultaten van deze staten vanavond al wel bekend zijn. Waar moeten we rekening mee houden?

In Florida, North-Carolina en Arizona hebben ze de afgelopen weken al heel veel van de ingezonden stemmen geteld. Maar daar zitten niet de stembiljet bij die gister en vandaag met de post zijn binnengekomen.

Als een van de kandidaten, tegen de tijd de stembussen sluiten, een hele grote voorsprong heeft, dan worden die laatste stembiljetten van vandaag niet meer geteld en is er vannacht al een uitslag. Maar zijn de marges heel krap, dan kunnen de resultaten nog dagen op zich laten wachten.

In alle drie deze staten gaan de kandidaten nek aan nek, met een voorsprong van twee procent voor Biden. De kans dat er extra geteld moet worden is dus aanwezig.

De peiling voor de staat Florida door FiveThirtyEight
De peiling voor de staat Florida door FiveThirtyEight

De resultaten van de staten Pennsylvania, Wisconsin en Michigan - het trio van staten waarmee Trump in 2016 zijn overwinning wist te behalen - zijn een ander verhaal. Door verouderd beleid mag in veel districten in deze staten pas aan het eind van de verkiezingsdag begonnen worden met tellen.

Al liet een woordvoerder van de staat Michigan vandaag aan CNN weten dat et tellen daar sneller gaat dan verwacht. Werd er eerder nog gedacht dat de resultaten pas over drie dagen gemeld konden worden, nu lijkt het erop dat die misschien vannacht al bekend zijn. Wisconsin wordt woensdagochtend verwacht, maar voor Pennsylvania lijkt het wel even te gaan duren. Volgens CNN zal de telling daar pas vrijdag afgerond zijn.


22.58 uur – Kanye West stemt op zichzelf

De Amerikaanse hiphopartiest Kanye West postte een filmpje op Twitter waarin hij zijn eigen naam toevoegt aan het stembiljet en daarmee op zichzelf stemt. In Amerika is dat legaal, elk stembiljet heeft extra vakje waarin je een extra keuze kunt toevoegen.

West deed eerder dit jaar een gooi naar het presidentschap, maar startte zijn campagne te laat om officieel aan het stembiljet te kunnen worden toegevoegd.

"Blijf geloven dat Kanye 2020," schreef hij onder de video van zijn stembiljet, die hij plaatste op Twitter. In een andere tweet schreef West dat dit de eerste keer in zijn leven was dat hij is gaan stemmen.

https://twitter.com/kanyewest/status/1323726544997474304

22.45 uur – Wall Street sluit met dikke winst op verkiezingsdag

De aandelenbeurzen in New York deden het dinsdag goed. De Dow-Jonesindex eindigde 2,1 procent hoger op 27.480,03 punten. De breed samengestelde S&P 500 werd 1,8 procent hoger gezet op 3369,16 punten en techbeurs Nasdaq kreeg er 1,9 procent bij tot 11.160,57 punten.

Beleggers op Wall Street lijken daarmee in te zetten op een verkiezingswinst voor Joe Biden. De financiële markten lijken vooral te hopen dat Biden bij winst snel met een groter steunpakket zal komen om de Amerikaanse economie door de coronacrisis te loodsen. (ANP)


22.35 uur – Republikeinse gouverneur Phil Scott stemt op Joe Biden

De leider van de Amerikaanse staat Vermont, gouverneur Phil Scott, heeft als Republikein op de Democraat Biden gestemd. Het is de eerste Republikeinse gouverneur die publiekelijk bekendmaakt dat hij de rivaal van de Republikeinse president Trump steunt, melden Amerikaanse media.

Scott zei al maanden dat hij niet op Trump zou stemmen, maar hij zei niet wie hij dan wel zijn stem zou geven. Ook andere prominente Republikeinen lieten eerder weten niet voor Trump te gaan, maar zij spraken geen steun uit voor Biden. (ANP)


22.00 uur – 'We kiezen hoop boven angst, waarheid boven leugens en wetenschap boven fictie'

Dat zei Joe Biden vandaag toen hij een kleine groep supporters toesprak tijdens zijn bezoek aan Philadelphia. Biden denkt dat hij genoeg stemmen zal krijgen om het presidentschap te kunnen pakken.

Volgens de Amerikaanse website FiveThirthyEight, die bekend staat om z'n gedetailleerde voorspellingen, staat Biden met 8 procentpunt voor op Trump en zal hij de verkiezingen gaan winnen. Toch heeft ook Trump nog een kans van zo'n tien procent. Nate Silver, de oprichter van FiveThirtyEight, legt hier uit dat ook tien procent genoeg kans is om te winnen.

De voorspelling van FiveThirtyEight
De voorspelling van FiveThirtyEight

21.30 uur – Twitter plaatst opnieuw waarschuwing bij tweet van Trump

De grote sociale media platformen zoals zoals Facebook en Twitter, maar ook het Chinese TikTok, gaan vandaag extra streng controleren op de verspreiding van nepnieuws over de presidentsverkiezingen.

Twitter voegde gelijk daad bij het woord en plaatste een waarschuwing bij een tweet van President Trump maandagnacht. In de tweet claimt de president dat het Amerikaanse systeem waarbij je kunt stemmen via de post fraudulent zou zijn en mogelijk tot rellen zou kunnen leiden.

Of het label veel helpt is de vraag. Ondanks de waarschuwing heeft de tweet 126.000 likes en is al 55.000 keer geretweet.


21.00 uur - Amerikaanse postdienst moet opzoek naar vertraagde stembiljetten in 'swing states'

Een Amerikaanse rechter heeft de Amerikaanse postdienst 'USPS' opgedragen opzoek te gaan naar achtergebleven stembiljetten, zodat die op tijd worden bezorgd voor de stembussen sluiten.

Zijn besluit focust op zogenaamde 'swing states', zoals Florida en Pennsylvania. De uitslagen in deze staten hebben grote invloed op wie er straks in het Witte Huis terecht komt. De rechter wil met zijn besluit voorkomen dat er in deze staten biljetten worden achtergehouden of expres te laat bezorgd.

Democraten betichten de door de Trump benoemde USPS-topman Louis DeJoy ervan de postdienst bewust minder efficiënt te maken. Een federale rechter verplichtte USPS in september al alle verkiezingsgerelateerde post met prioriteit af te handelen en zo nodig personeel overuren te laten maken.

Onder meer vanwege de coronapandemie hebben veel meer Amerikanen per post gestemd dan vier jaar geleden. (ANP/Reuters)


20.30 uur - Trump zelfverzekerd en positief over mogelijke verkiezingsuitslag

President Trump brengt zijn verkiezingsdag dichtbij huis door. Hij ging vanochtend naar het hoofdkwartier van zijn campagne in Arlington, Virginia, dat op steenworp afstand van Washington D.C. ligt.

Hij leek positief en zelfverzekerd te zijn over de uitkomst van de presidentsverkiezingen. "Ik hoor dat we het overal goed doen. Ik denk dat we een geweldige avond gaan beleven", zei hij tegen zijn medewerkers.

Hij voegde daar aan toe dat hij nog niet nadenkt over een toespraak voor als hij verliest of wint. "Winnen is makkelijk. Verliezen is nooit makkelijk, niet voor mij." (ANP)


19.02 uur - Trump zegt voorzichtig te willen zijn met een vroege aanspraak op de verkiezingswinst

President Donald Trump lijkt afstand te nemen van berichten die suggereren dat hij van plan is zichzelf op de verkiezingsavond tot winnaar uit te roepen, als vroege uitslagen hem een voorsprong geven.

De Amerikaanse president zei dinsdag in het programma Fox and Friends dat hij de overwinning alleen uitroept “als er een overwinning is. Weet je, er is geen reden om spelletjes te spelen. Ik denk dat we de overwinning zullen behalen.”

Lees het hele artikel hier.


18.50 uur - Amerikanen ontvangen mysterieuze telefoontjes die oproepen niet te gaan stemmen

In meerdere belangrijke staten hebben Amerikanen op verkiezingsdag mysterieuze telefoontjes ontvangen met de oproep niet te gaan stemmen. Het gaat om zogenaamde robocalls. De FBI heeft aangegeven een onderzoek naar de neptelefoontjes te starten.

De ontvangers van de telefoontjes krijgen te horen dat ze het stemmen beter even kunnen uitstellen, omdat de wachtrijen bij de stemlokalen bijvoorbeeld te lang zouden zijn. De berichten zijn duidelijk nep en het zou daarom een poging zijn mensen bij de stembus weg te houden, aldus de minister van Justitie van Michigan.

Ook inwoners van onder meer Iowa, Pennsylvania en Florida kregen de robocalls. Het gaat om zogenaamde 'swing states', staten die de doorslag kunnen geven in wie uiteindelijk de verkiezingen wint, president Trump of zijn uitdager Biden.

Wie er achter de robocalls zit is onduidelijk. (ANP)


17.40 uur – Meer dan 100 miljoen Amerikanen stemden vervroegd

Meer dan 100 miljoen Amerikanen hebben vervroegd een stem uitgebracht voor de presidentsverkiezingen. Ruim 64,5 miljoen mensen deden dat per post, de rest deed dat in persoon. Ondertussen zijn in de VS de stembussen opengegaan voor het 'gewone stemmen'.

De cijfers komen van het US Elections Project van de Universiteit van Florida, dat in totaal 150 miljoen stemmen verwacht. Dat zou een opkomst betekenen van meer dan 62 procent, een record in de recente geschiedenis. (ANP)


17.11 uur – First lady Melania Trump stemt zonder mondkapje

Foto: REUTERS/Marco Bello
Foto: REUTERS/Marco Bello

First lady Melania Trump heeft gestemd in een stembureau in Palm Beach (Florida). Ze was de enige persoon daar die geen mondkapje droeg.

Haar man, president Trump, had bijna anderhalve week geleden al vervroegd gestemd. Ze zei dat ze niet tegelijk haar stem had uitgebracht, omdat ze op verkiezingsdag wilde stemmen. (ANP)


16.05 uur – 'Geen buitenlandse inmenging in Amerikaanse verkiezingen'

Er zijn geen aanwijzingen dat een buitenlandse macht de verkiezingen in de Verenigde Staten heeft gemanipuleerd, laat het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid weten.

"We hebben geen aanwijzingen dat een buitenlandse macht erin is geslaagd deze verkiezingen stemmen in gevaar te brengen of te manipuleren", aldus het ministerie.

Volgens de VS deden onder meer Rusland en Iran al wel pogingen de verkiezingen van dit jaar te beïnvloeden. Ze zouden de hand hebben gelegd op persoonsgegevens van geregistreerde kiezers. (ANP)


13.13 uur – Ook verkiezingen voor het Congres

Er zijn vandaag ook parlementsverkiezingen. Dit jaar worden alle 435 leden van het Huis van Afgevaardigden opnieuw gekozen. Daarnaast staat een derde van de Senaatszetels op het spel.

Momenteel hebben de Democraten de meerderheid in het Huis van Afgevaardigden (235 van de 435 zetels), maar een minderheid in de Senaat (45 van de 100 zetels). Volgens de statistische website FiveThirtyEight hebben de Democraten een goede kans om de Senaat te heroveren. (ANP/BI)


12.57 uur – Stembureaus aan de oostkust geopend

De stembureaus aan de oostkust van de VS zijn geopend. Kiezers kunnen in New York, New Jersey, Connecticut, Maine en Virginia al hun stem uitbrengen. Daarmee is de verkiezingsdag in de Verenigde Staten echt begonnen.

De deuren van de Amerikaanse stembureaus gaan gedurende de dag op verschillende tijden open, aangezien de VS meerdere tijdzones kent. De eerste stembureaus openen in het oosten, de laatste in Alaska, in het uiterste westen. (ANP)