Litouwen is er klaar voor om de euro in te voeren. Dat stelde de Europese Commissie woensdag.
Volgens Brussel staat niets meer in de weg dat de Baltische staat op 1 januari de eigen litas inruilt voor de Europese munt. Het is dan het 19e euroland.
Europees Commissaris Olli Rehn (economische en monetaire zaken) roemde het ,,prudente begrotingsbeleid en de economische hervormingen” in Litouwen. Volgens de ‘begrotingstsaar’ heeft dit geleid tot een ,,zeer opvallende” toename van de welvaart voor de Litouwers.
Litouwen voldoet volgens Brussel aan een hele reeks criteria zoals begrotingsdoelstellingen. Er is ook gekeken naar prijsstabiliteit en rentetarieven.
Zo bedroeg het begrotingstekort van Litouwen 2,1 procent in 2013 en ook dit jaar zal het onder de Europese norm van 3 procent van het bruto binnenlands product (bbp) uitkomen. De staatsschuld kwam eind 2013 uit op 39,4 procent van het bbp, ook ruimschoots onder de Europese grens van 60 procent.
Ook de Europese Centrale Bank (ECB) concludeert dat Litouwen aan alle voorwaarden voldoet. Maar de ECB is wel kritisch over de inflatie in het land op middellange termijn, zo blijkt uit een woensdag gepubliceerd rapport.
Eurogroepvoorzitter en minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem laat in een reactie weten dat het ,,goed is te zien dat de Europese Commissie en de ECB positief zijn over Litouwen''.
Litouwen is de laatste Baltische staat die de euro invoert. Letland wisselde de eigen munt afgelopen nieuwjaarsdag in voor de euro. Estland deed dat in 2011.
Het definitieve besluit nemen de EU-lidstaten. In juli moet het akkoord worden gegeven.
Er zijn nog acht andere Europese landen die toewerken om de euro in te voeren. Van die acht (Bulgarije, Tsjechië, Kroatië, Hongarije, Polen, Roemenië en Zweden) heeft alleen Roemenië een datum (1 januari 2019) genoemd om de euro mogelijk te kunnen invoeren. Denemarken en het Verenigd Koninkrijk hebben afgedwongen vast te houden aan de eigen munt.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl