- De Turkse lira gaat woensdag wel 7 procent onderuit ten opzichte van de euro. Voor 1 euro krijg je inmiddels zo’n 25 lira.
- De Turkse centrale bank besloot de eigen munt te ondersteunen in de periode rond de presidentsverkiezingen, maar is daar nu mee gestopt.
- Financiële markten zijn er niet gerust op dat president Erdogan na zijn herverkiezing een beleid voert dat de inflatie in Turkije onder controle brengt.
- Lees ook: Erdogan wint presidentsverkiezingen Turkije in tweede ronde
De Turkse lira is woensdag stevig onderuit gegaan. Ten opzichte van de euro werd de Turkse munt zo’n 7 procent minder waard.
De afgelopen tijd stabiliseerde de Turkse centrale bank de eigen munt met steunaankopen in de periode rond de presidentsverkiezingen. Nu president Recep Tayyip Erdogan is herkozen, is de centrale bank daarmee gestopt en keldert de lira in waarde.
Voor 1 euro krijg je inmiddels zo’n 25 lira. Begin dit jaar lag dat nog rond de 20 lira en twee jaar geleden rond de 10 lira. De snelle waardedaling betekent dat het leven voor Turken opnieuw duurder wordt.
Vertrouwen in economisch beleid Erdogan gering
De afgelopen jaren verlaagde de centrale bank de beleidsrente herhaaldelijk ondanks de zeer hoge inflatie in Turkije. Dat had alles te maken met de politieke invloed van president Erdogan op het monetaire beleid.
De gangbare economische theorie stelt dat centrale banken de beleidsrente verhogen, als ze de inflatie willen afremmen. Een hogere rente maakte lenen voor bedrijven en consumenten duurder en remt de economische vraag af. Dat helpt ook om prijsstijgingen te beperken.
Erdogan heeft juist aangedrongen op een aanhoudend lage rente. Hij verving de president van de centrale bank verschillende keren, als die zijn beleid niet wilden volgen.
Sinds zijn herverkiezing heeft Erdogan Mehmet Simsek aangesteld als minister van Financiën, een gerespecteerde oud-bankier. De daling van de lira op woensdag laat zien dat het vertrouwen in het economische beleid van Erdogan op financiële markten gering is.
De torenhoge Turkse inflatie ging de afgelopen tijd wel iets omlaag, maar dat werd mede veroorzaakt door allerlei verkiezingsbeloften van Erdogan. Zo gaf hij huishoudens een maand gratis gas en verhoogde hij de ambtenarensalarissen kort voor de verkiezingen.
Naar internationale maatstaven ligt de Turkse inflatie overigens nog altijd op een zeer hoog niveau. In april bedroeg de inflatie op jaarbasis bijna 40 procent. In oktober 2022 piekte de inflatie op 85 procent.