- De Amerikaanse senator Lindsey Graham en techmiljardair Elon Musk hebben ruzie over de oorlog in Oekraïne.
- Graham schreef dat de suggestie van Musk om Rusland een deel van het grondgebied van Oekraïne te geven “dom” was.
- Musk schreef als antwoord dat erkenning moest worden gegeven aan degenen in Oekraïne die zich bij Rusland willen aansluiten.
- Lees ook: Elon Musk moet aandelen Tesla verkopen om overname Twitter te betalen: dat is alsof je kaviaar inruilt voor een goedkope pizza, aldus een analist
Techmiljardair Elon Musk heeft ruzie met de Republikeinse Amerikaanse Senator Lindsey Graham over de oorlog in Oekraïne. Het gaat vooral over de vraag of Rusland grondgebied Oekraïense gebieden mag annexeren.
“Met alle respect voor Elon Musk – en ik respecteer hem – hij moet de feiten over de Russische invasie in Oekraïne wel begrijpen”, tweette Graham op woensdag.
Graham reageerde op een post die Musk een dag eerder plaatste. Daarin deelde de techmiljardair zijn plan voor een vreedzame oplossing van het conflict. Hij plaatste zelfs een poll die de Russische agenda voor de annexatie van de Oekraïense gebieden leek te steunen.
Musk stelde bijvoorbeeld voor om de (schijn)referenda over te doen, maar dan onder toezicht van een onpartijdige instantie. Musk vroeg zich af of zijn plan zou werken en riep zijn volgers op om te stemmen over de vraag of zijn lijst van voorwaarden genoeg was om het doel te bereiken.
Graham maakte bezwaar tegen het standpunt van Musk en tweette op woensdag: "Het is dom om een voorstel te doen dat we de Russische invasie beëindigen door Rusland simpelweg delen van Oekraïne te geven - na al het lijden. Het is ook een belediging voor de moed van de Oekraïners die vechten om hun vaderland te verdedigen."
Graham zei ook dat het plan van Musk zou neerkomen op capituleren voor Poetin en het belonen van agressie. Dat zou meer "chaos" in de wereld veroorzaken.
In antwoord daarop schreef Musk dat als de senator geloofde dat "de wil van het volk ertoe doet", degenen die in Oekraïne wonen het recht zouden moeten hebben om te kiezen tot welk land zij behoren.
"Het grootste deel van Oekraïne wil duidelijk deel uitmaken van Oekraïne, maar sommige oostelijke delen hebben een Russische meerderheid en geven de voorkeur aan Rusland", zei Musk. Om dit punt kracht bij te zetten liet hij een verkiezingskaart uit 2012 zien die een politieke splitsing in Oekraïne toont.
Journalist Aaron Rupar wees er in een reactie op Musk op dat de verkiezingskaart dateert van vóór de vijandige acties van Rusland in de regio, waaronder de annexatie van de Krim in 2014.
Musk kreeg na de plaatsing van de poll een aanzienlijke hoeveelheid kritiek van Twittergebruikers over zich heen. Andrij Melnyk, de ambassadeur van Oekraïne in Duitsland, beschimpte Musk dinsdag in een tweet waarin stond: "Rot op is mijn zeer diplomatieke antwoord aan jou."
De Oekraïense president Volodimir Zelenski haalde ook uit naar Musk. Hij plaatste een eigen poll waarin hij vroeg of mensen een Musk die Rusland steunt of een Musk die Oekraïne steunt leuker vinden.
Musk benadrukte dinsdag in een aparte tweet dat hij "duidelijk" pro-Oekraïne is. Zijn ruimtevaartbedrijf SpaceX heeft volgens hem miljoenen besteed aan de financiering van Starlink om het internet in Oekraïne draaiende te houden.