De provincie Limburg zegt dat voormalig VVD-gedeputeerde Mark Verheijen geen onterechte declaraties heeft ingediend.
Gedeputeerde Staten van Limburg concluderen dat na extern onderzoek naar tien omstreden declaraties waarover NRC Handelsblad eerder deze maand publiceerde.
“Het terugbetalen van te veel ontvangen gedeclareerde bedragen is niet aan de orde. Dit omdat er geen sprake is van uitbetaling van onterechte declaraties”, schrijft gouverneur Theo Bovens maandag aan Provinciale Staten.
De VVD-politicus zelf denkt weer anders over de tien declaraties en meent dat hij drie keer onterecht heeft gedeclareerd voor een bedrag van 399,90 euro. Verheijen heeft beloofd dat bedrag terug te betalen.
Verheijen op non-actief
NRC Handelsblad schreef eerder deze maand dat Verheijen duizenden euro’s te veel had gedeclareerd. Volgens de krant heeft Verheijen zich onder meer voor een bijbaan vijf keer in de provinciale dienstauto van Limburg naar de Randstad laten rijden. Van de bijbaan ontving hij ook een reiskostenvergoeding.
De provincie liet naar aanleiding van de publicatie onderzoeken of de controle op declaraties nog adequaat is. Het systeem werkt nog en is juist toegepast bij de tien omstreden declaraties, is de conclusie.
Provinciale Staten hebben maandagavond een extra vergadering over de declaraties van Verheijen.
Verheijen is tegenwoordig Tweede Kamerlid. Hij legde zijn werk tijdelijk neer na ophef over verkeerde declaraties en beschuldigingen over corruptie.
Aangifte tegen Verheijen
De Limburgse ondernemer Wout Heijmans deed vorige week aangifte tegen Verheijen wegens corruptie. Heijmans wilde in Velden een bioscoop beginnen, maar meent dat hij is tegengewerkt door voormalig wethouder Verheijen.
In de periode dat de VVD’er wethouder van Venlo was zou hij zich hebben laten omkopen door de Roermondse projectontwikkelaar Piet van Pol, ook bekend van de affaire-Van Rey. Verheijen zou Van Pol bevoordeeld hebben bij het bouwen van een bioscoop. Geruchten over te nauwe banden tussen Verheijen en Van Pol circuleerden al langer.
Heijmans beschuldigde Verheijen afgelopen vrijdag tevens van het verspreiden van valse roddels. In de gemeenteraad van Venlo zou door een VVD-fractielid een gerucht verspreid zijn over betrokkenheid van Heijmans bij criminaliteit. De advocaat van Heijmans noemt het aannemelijk dat Verheijen daar achter zat. "Het is allemaal té toevallig."
Verheijen weinig populair bij kiezers
Ook als blijkt dat VVD'er Verheijen zich niet schuldig heeft gemaakt aan corruptie, moet hij toch niet terugkeren in de Tweede Kamer. Dat vindt bijna de helft van de Nederlandse kiezers (48 procent), zo bleek afgelopen weekend uit een peiling van Maurice de Hond.
Overigens vindt ook bijna de helft van alle kiezers (47 procent) dat Verheijen zijn werk wel degelijk weer kan oppakken als de aantijgingen over corruptie van tafel zouden zijn. Van de VVD-kiezers is 62 procent die mening toegedaan.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl