Supermarktketen Lidl legt in ruim 400 Nederlandse filialen opvallende, duurzame voedingswaren in de schappen. Bijvoorbeeld brood van aardappels, wraps van zeewier en zelfs meelwormen.
Twaalf bedrijven presenteren hun duurzame producten bij Lidl vanaf 27 juni. Het is voor de discounter een manier om de themaweken rond bepaalde keukens af te wisselen, zo vertelt hoofdinkoper Erik van den Hoogen tegen het AD.
Insecten en bepaalde planten kunnen in de nabije toekomst gaan dienen als een vervanger voor vlees of andere voedingsproducten die veel water of landbouwgrond vergen. Om aan de klanten te presenteren hoe dat er uit kan komen te zien, zette Lidl vorig jaar een competitie op: toon ons je beste duurzame product.
Talloze aanmeldingen kwamen binnen volgens de supermarkt. “Uiteindelijk heeft een jury twaalf leveranciers gekozen die dus schapruimte krijgen. Daarnaast zijn ze door ons en door StartLife, onderdeel van Wageningen University, begeleid. Want het maakt nogal verschil of je honderd of een paar duizend artikelen moet produceren voor onze winkels.”
De geselecteerde bedrijven zijn in veel gevallen startups. Niet allemaal maken ze voedsel, want er is bijvoorbeeld ook Star Sock dat sokken fabriceert van biokatoen en oude visnetten.
Verder gaat het om Arenshof (aardappelbrood), Banabar (fruit- en notenreep), Bijt (kweeksets voor biologische kiemgroenten), Farmer&Foodie (wortel- en tomatenburger), Food2Smile (suikervrije snacks), Gigi Gelato (veganistisch ijs), Gro (bitterballen met oesterzwammen), Krusli (crueslie gemaakt van overtollig voedsel), Little Hero (eetbare insecten), Seamore (zeewierwraps) en het licht alcoholische drankje Zzinga.
Lidl presenteerde de producten deze week in Amsterdam.
De drempel voor dergelijke producten is wellicht wat hoger. Weinig consumenten zullen weten wat ze moeten met een bakje meelwormen. Daarom zet Lidl niet al te hoog in qua prijs tijdens de zogeheten FutureGoods-week. Het duurste product kost ongeveer 4 euro.
Lees meer over duurzaam eten:
- Deze ondernemer met 11 saladebars probeert duurzaam eten zo toegankelijk mogelijk te maken
- Biologisch eten kan de opwarming van de aarde juist verergeren, stelt een wetenschapsjournalist
- Een veganistisch dieet is niet per se duurzaam, blijkt uit onderzoek – als je de aarde belangrijk vindt, zijn dierlijke producten niet helemaal taboe