Ruim 4 procent verlies voor Randstad. Daarmee is de uitzender de grootste daler op de AEX dinsdag. Als gevolg van de moeilijke marktomstandigheden in de VS zag Randstad zijn omzetgroei afzwakken, de beleggers in Amsterdam konden dat niet waarderen.
Een lichte plus voor de belangrijkste Europese beursgraadmeters op dinsdagmiddag. De Amsterdamse AEX-index stond rond 15.45 uur 0,3 procent hoger op 454,38 punten, terwijl de MidKap 0,4 procent steeg naar 630,65 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs wonnen 0,2 tot 0,6 procent.
Bij de middelgrote bedrijven won bottelaar Refresco bijna 4 procent na de aankondiging van de overname van zijn Amerikaanse branchegenoot Whitlock Packaging. Met de overname zet de Rotterdamse bottelaar van frisdranken en sappen zijn eerste stap in de VS.
Weinig enthousiasme voor Wessanen
Anders dan Refresco was er weinig enthousiasme voor Wessanen. Hoewel de specialist in biologische voedingsmiddelen opnieuw solide groeicijfers over het afgelopen kwartaal kon laten zien, leed het aan het Damrak een koersverlies van 1 procent. De MidKap werd aangevoerd door TomTom dat met 6 procent pluste, dit dankzij positieve uitlatingen van analisten van UBS.
Ook BP moest inleveren. In Londen zag het olieconcern zijn beurswaarde met 2 procent dalen na publicatie van de kwartaalcijfers. BP’s winst kromp de afgelopen maanden verder door de sterke daling van de olieprijs. Later deze week zullen ook BP’s concurrenten Shell (plus 0,5 procent in Amsterdam), Total, ExxonMobil en Chevron hun resultaten bekend maken.
Een afwaardering van 4,5 procent voor Commerzbank in Frankfurt nadat het maandagavond een winstwaarschuwing naar buiten bracht. Deutsche Bank noteerde 1,8 procent in de min. In Parijs overtuigde telecomconcern Orange niet met zijn cijfers. Beleggers straften hard, het aandeel zakte bijna 4 procent.
De euro noteerde ten slotte op 1,0995 dollar, tegen 1,0979 dollar bij het Europese slot een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,1 procent tot 43,17 dollar. Brentolie werd 0,3 procent duurder bij 44,86 dollar per vat.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl