In Amsterdam noteerde de AEX-index in de ochtend licht hoger. Meest opvallend waren de ontwikkelingen op de obligatiemarkt. De Duitse tienjarige rente zakte naar een nieuw dieptepunt.
De Europese aandelenbeurzen tekenden maandag in het eerste handelsuur bescheiden winsten op, geholpen door plussen bij staal-, mijnbouw- en oliebedrijven. Beleggers moesten het doen met een vrijwel lege agenda wat betreft bedrijfs- en macro-economisch nieuws.
De AEX-index in Amsterdam stond ruim een half uur na de handelsaanvang 0,3 procent hoger op 446,46 punten en de MidKap steeg 0,3 procent tot 666,92 punten. De indices in Frankfurt en Parijs stonden tot 0,4 procent hoger, terwijl de FTSE in Londen 0,8 procent won.
Duitse rente naar nulpunt
De rente op Duitse staatsleningen is maandag tot nieuwe dieptepunten gezakt, tot een niveau van 0,07 procent. Het rendement op tienjarige staatsleningen van Europa’s grootste economie is daardoor nagenoeg geheel verdwenen, terwijl de rente op kortere leningen nog verder onder 0 procent daalde.
Het rendement op de tienjarige ‘Bunds’ nam maandagochtend af tot 0,07 procent. Na een kleine opleving in het afgelopen jaar, tot circa 1 procent in oktober, is de rente daarmee nu iets lager dan het historisch lage peil dat in april vorig jaar werd bereikt.
De rente op Duitse staatsleningen voor vijf jaar is nu min 0,4 procent, wat aangeeft dat beleggers geld toeleggen op die leningen.
Voor Nederlandse tienjarige staatsobligaties lag de marktrente maandag op 0,16 procent.
De waarde van een obligatie en het rendement erop bewegen tegenovergesteld. Een dalende rente wijst op een stijgende waarde en een toenemende vraag naar het schuldpapier.
De ongekend lage rente hangt samen met het stimuleringsbeleid van de ECB en de onzekerheid over de economische groei in Europa en de Verenigde Staten. Die werd maandag gevoed door een onverwacht sterke daling van de orders voor Duitse fabrieken. Die ontvingen in april 2 procent miner bestellingen dan in de voorgaande maand.
Voor het weekeinde werden de economische zorgen al nieuw leven ingeblazen door de onverwacht magere banengroei in de VS in mei.
Shell en Arcelor hoger
Op aandelenmarkten profiteerden grondstofbedrijven maandag van een zwakkere dollar. De Amerikaanse munt kwam enigszins onder druk nadat vrijdag in de VS een tegenvallend banencijfer werd gepubliceerd.
De euro was maandag 1,1358 dollar waard, tegen 1,1337 dollar bij het slot van de Europese beurzen op vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 1,2 procent naar 49,20 dollar per vat en Brent werd 1,2 procent duurder op 50,23 dollar per vat.
Staalgigant ArcelorMittal (plus 2,8 procent) was de sterkste stijger onder de Amsterdamse hoofdfondsen. Zwaargewicht Shell ging 0,8 procent vooruit.
De Britse beurs steeg sterker dan de graadmeters in omringende landen vanwege het grote aantal mijnbouwers in de FTSE. De uitblinkers in Londen waren Anglo American en Rio Tinto met winsten van ruim 5 procent. BHP Billiton volgde met een plus van 4,4 procent.
Plus voor Intertrust
Financieel dienstverlener Intertrust ging aan kop in de MidKap na de bekendmaking van de overname van Elian Group voor 435 miljoen Britse pond.
Delta Lloyd steeg 2 procent nadat een ingewijde meldde dat beleggers hebben ingetekend op alle 11,3 miljoen certificaten Van Lanschot waar de verzekeraar van af wil.
De waarde van het aandeel BAM kan verwateren door de converteerbare obligatielening die de bouwer maandag heeft aangekondigd. Dat concludeerde KBC Securities maandag.
Converteerbare obligatie drukt koers BAM
Bouwer BAM liet maandag op de dag weten 125 miljoen euro te willen ophalen met de lening, die tegen een premie kan worden omgezet in aandelen.
De premie bedraagt 30 à 35 procent van het gewogen gemiddelde van de koers van het aandeel BAM tussen de opening van maandagochtend en het moment waarop de prijs van de obligatie wordt bepaald.
Volgens analisten van KBC leidt dat tot een koers van 5,44 tot 5,65 euro, wat een verwatering van 8 procent kan impliceren. De lagere rente ten opzichte van de huidige kredietfaciliteiten kan het bouwbedrijf volgens de Belgische bank een jaarlijks voordeel van 2,4 tot 3,1 miljoen euro opleveren.
KBC hield vast aan zijn koopadvies voor het aandeel BAM. Dat stond maandag rond 10.00 uur ruim 5 procent in de min op 3,96 euro.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl