De Amerikaanse economie toont duidelijke tekenen van herstel, maar dat kan veranderen als het Amerikaanse Congres geen eind weet te maken aan de strijd over de begroting en het schuldenplafond. Dat stelde de Amerikaanse minister van Financiën Jack Lew zaterdag bij de jaarvergadering van het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

,,Voor de sluiting van de overheid wezen alle signalen op een aansterkend herstel. Als het Congres snel handelt blijft dat zo”, zei Lew tijdens de bijeenkomst met collega-ministers en centralebankpresidenten uit de hele wereld. ,,We moeten ons eigen huis op orde krijgen. De VS is het ijkpunt van het internationale financiële systeem, maar die positie kunnen we niet voor lief nemen.”

Tegelijkertijd moet Europa echter ook blijven werken aan het versterken van de economie, stelde Lew. ,,Het herstel in Europa blijft zwak, de werkloosheid is hoog en bezuinigingen en de afbouw van schulden blijven voor tegenwind zorgen. Dit onderstreept het belang van een plan om de vraag en de werkgelegenheid te stimuleren en de eurozone beter in balans te brengen.”

Hervorming

Lew ging ook in op de beloofde hervorming van het IMF-bestuur, die opkomende economieën een grotere stem moet geven. De in 2010 afgesproken eerste stappen op dat gebied hebben ernstige vertraging opgelopen, omdat het voorstel nog altijd moet worden goedgekeurd door het Congres in de VS. ,,We werken met het Congres aan wetgeving om de hervormingen door te kunnen voeren”, liet de minister weten. ,,Het is belangrijk dat de verhoudingen het gewicht van landen in de wereldeconomie weerspiegelen.”

Naast de in 2010 afgesproken verschuivingen speelt ook de discussie over de manier waarop het relatieve gewicht van landen in de toekomst moet worden bepaald. Nederland blijft er daarbij voor strijden dat de mate waarin een land zijn economie openstelt voor internationale handel een belangrijke rol houdt, gaf DNB-president Klaas Knot rond de bijeenkomsten aan. ,,Een gesloten economie heeft weinig invloed op de wereldeconomie. Het heeft dan weinig nut om een grote stem te hebben'', stelde hij.

In het kader van de hervormingen heeft Nederland zijn kiesgroep vorig jaar samengevoegd met die van België. Die groep, die verder bestaat uit 13 voornamelijk Oost-Europese landen, heeft 6,57 procent van de stemmen in het IMF-bestuur. Alleen het stemgewicht van de VS (16,75 procent) is groter.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl