De oprichter van de website Silk Road heeft van een federale rechtbank in New York een levenslange celstraf gekregen. Dat meldden Amerikaanse media vrijdagavond.

 

Bekijk ook deze link

Ross Ulbricht was eerder al schuldig bevonden aan het runnen van het illegale netwerk waarop onder meer drugs en valse identiteitsbewijzen werden verhandeld. De strafmaat moest nog worden bepaald.

Ulbricht vroeg tevergeefs om mededogen van federaal rechter Katherine Forrest. Familie en vrienden probeerden ook de straf beperkt te houden door te stellen dat Ulbricht handelde uit naïviteit. De magistrate ging daar echter niet in mee. ,,Het was een zorgvuldig gepland levenswerk. Het was uw werk.”

Percentage opbrengst

De uitbater van het netwerk kreeg een klein percentage van de opbrengst van elk product dat werd verhandeld via het digitale handelsplatform. Gebruikers konden anoniem en ontraceerbaar handelen, en betalen met de virtuele munt bitcoin.

Silk Road verwerd al snel een platform waar allerlei illegale producten werden verkocht, voornamelijk narcotica. In 2013 werd de website offline gehaald. Toen was er voor 213,9 miljoen dollar (188 miljoen euro) op verhandeld, en had de site 11,6 miljoen euro aan commissies opgeleverd. Van de rechter moet de 31-jarige Ulbricht 183,9 miljoen dollar betalen aan de overheid.

Nederlander veroordeeld

Een rechtbank in Chicago veroordeelde een dag eerder de Nederlander Cornelis Jan S., ook bekend als Maikel S., tot tien jaar gevangenisstraf vanwege online drugshandel via Silk Road. De 23-jarige S. werd in 2013 opgepakt in Miami. Hij bekende vorig jaar dat hij drugs handelde.

S. verdiende met de verkoop van onder meer MDMA, xtc, cocaïne en lsd in korte tijd meer dan 3 miljoen dollar (2,7 miljoen euro) aan bitcoins, een digitaal betaalmiddel. Hij was in de Verenigde Staten om zijn illegale handel door te verkopen aan iemand anders.

Volgens de federale rechtbank werkte S. goed mee met het onderzoek van de Amerikaanse en Nederlandse autoriteiten. Hij mag mogelijk zijn straf of een deel daarvan uitzitten in Nederland.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl