- Nederlanders gingen de afgelopen maanden minder trouwen, meer sparen en maakten een historische economische krimp mee.
- Er zijn niet louter negatieve effecten van de uitbraak van het coronavirus. Zo kwamen er veel minder meldingen van criminaliteit binnen.
- Het CBS zegt eraan te werken om statistieken vaker naar buiten te brengen dan gebruikelijk, om een zo actueel mogelijk beeld te kunnen geven van de samenleving in coronatijd.
Nederlanders gingen de afgelopen maanden minder trouwen, meer sparen, maakten een historische economische krimp mee en zagen hun leven op nog vele andere manieren veranderen door de coronapandemie. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Het CBS heeft de maatschappelijke gevolgen van de uitbraak van het coronavirus op een rij gezet in een dashboard en gaat dat geregeld voorzien van updates, op aanvraag van de Sociaal-Economische Raad (SER).
De onderzoekers registreren niet louter negatieve effecten van de uitbraak van het coronavirus. Zo kwamen er veel minder meldingen van criminaliteit binnen. “Dit was te danken aan onder meer een sterke daling van het aantal woninginbraken”, lichten ze toe.
In juni is juist weer iets meer ingebroken dan normaal. Ook hadden de massaal thuisblijvende Nederlanders meer te maken met overlast.
De coronacrisis werd volgens de statistici snel voelbaar op de arbeidsmarkt, ondanks dempende maatregelen als de Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW). Het aantal werklozen steeg en het aantal werkenden daalde.
Voor het eerst in jaren groeide de groep bijstandsontvangers, vooral onder jongeren. In juni herstelde de werkgelegenheid licht.
"De woningmarkt is vooralsnog onverstoorbaar", observeren de onderzoekers. "De prijzen blijven stijgen en het aantal transacties blijft op een vergelijkbaar niveau."
Het CBS zegt eraan te werken om statistieken vaker naar buiten te brengen dan gebruikelijk, om een zo actueel mogelijk beeld te kunnen geven van de samenleving in coronatijd.