De maximumgrens voor het afsluiten van leningen met de zogenoemde Nationale Hypotheekgarantie gaat per 1 juli dit jaar omlaag. Omdat ook de leennormen zijn aangescherpt kan voor NHG-hypotheken sowieso minder worden geleend.
Dat blijkt uit berekeningen die intermediair De Hypotheekshop deze week maakte.
Voordeel van hypotheken met NHG-garantie is dat je bij gedwongen verkoop van een woning niet met een restschuld blijft zitten, omdat die wordt vergoed aan de bank.
De grens voor de maximale leningen met een NHG-hypotheek ligt nu op 265 duizend euro en zakt per 1 juli dit jaar naar 245 duizend euro. “Omdat dit inclusief bijkomende kosten is, geldt dat vanaf 1 juli een woning maximaal 231.132 euro mag kosten. Dit is nu 250.000 euro”, aldus De Hypotheekshop.
Strengere leennormen hypotheek
Maar daarnaast is er nog een ander fenomeen dat de maximale financiering beperkt. Vanaf 1 juli gelden namelijk ook nieuwe leennormen die de verhouding tussen het inkomen en de maximale hypotheek bepalen. Daarbij spelen ook rentepercentages mee.
Bij lagere rentestanden, zoals nu het geval is, zijn de leennormen iets strenger. Achterliggende gedachte is dat een huiseigenaar ook een hogere toekomstige rente moet kunnen opvangen.
De financieringslimiet wordt specifiek aangescherpt als rentes onder de 3,5 procent liggen en dat is, gemiddeld genomen, onder meer het geval voor rentes met een 10-jarige looptijd. Dat valt te zien in onderstaande grafiek.
(klik voor utivergroting)
Volgens De Hypotheekshop dalen de maximale leenbedragen met NHG-Hypotheken, los van de nieuwe drempelwaarde van 245 duizend euro, per 1 juli met 4 tot 7 procent door de strengere leennorm.
Als voorbeeld geeft De Hypotheekshop een stel met twee inkomens van respectievelijk 35.000 euro en 10.000 euro. Als die tegen het huidige tienjaarstarief van gemiddeld 2,65 procent lenen, ligt het maximale hypotheekbedrag nu op 218.692 euro. Volgens de regels die per 1 juli gelden, ligt het maximum op 209.386 euro. Dus bijna 10 duizend euro minder.
lees ook
Zweedse bank tuk op Nederlandse hypotheken
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl