Een Chinees schilderij gebaseerd op ‘Het laatste avondmaal’ van Leonardo da Vinci heeft 23 miljoen dollar opgebracht. Ondertussen is in Zwitserland misschien een ‘echte’ da Vinci opgedoken.
Een olieverf schilderij van de Chinese schilder Zeng Fanzhi is voor 23 miljoen dollar (17 miljoen euro) verkocht op een veiling in Hong Kong. Dit is een recordprijs voor Aziatische hedendaagse kunst, zo meldt CNN. Het schilderij is een Chinese versie van ‘Het laatste avondmaal’, het bekende schilderij van Leonardo da Vinci.
Kapitalisme als ‘verrader’
Op de Chinese versie dragen alle discipelen een rode communistische sjaal, terwijl Judas (de verrader) een gele westerse stropdas draagt. Hiermee wil de kunstenaar de ontwikkelingen die China richting het kapitalisme maakt uitbeelden. Evelyn Lin, het hoofd van de veiling voor Aziatische hedendaagse kunst, verklaart aan CNN dat het schilderij symbool staat voor de transformatie die de Chinese samenleving nu doormaakt. Dat die transformatie aan de gang is, blijkt wel uit het enorme bedrag dat voor het schilderij is neergeteld.
Nieuw schilderij da Vinci gevonden
Intussen is er in Europa mogelijk een echt werk van Leonardo da Vinci gevonden. De Volkskrant schrijft dat als het een echt werk van da Vinci betreft, het om de grootste kunsthistorische vondst ooit zou gaan.
Het gaat om een olieverf schilderij van Isabelle d’Este (1474-1539), waar al een tekening van hangt in het Louvre. Het schilderij, gevonden in een Zwitserse bankkluis, is zelfs ouder dan de Mona Lisa. Het portret van Mona Lisa is het beroemdste schilderij van da Vinci.
Het werk van da Vinci is de duurste schilder ter wereld. Tenminste, dat is de aanname. Omdat zijn oeuvre slechts uit 20 schilderijen bestaat die allemaal tot museumcollecties behoren, komen ze nooit in de handel. De geschatte marktwaarde van een willekeurige da Vinci kan vermoedelijke oplopen tot 200 miljoen dollar.
Wie was Isabella d'Este?
Markiezin d'Este was een vrouw die een cruciale rol speelde in de Renaissance. Ze bestierde namens haar man het hertogdom van Mantua en was de facto heerser van de stadstaat. Zij was in haar tijd een van de belangrijkste mesenassen en steunde filosofen, dichters, architecten en kunstenaars.
Onderzoek nog gaande
Uiteraard moeten we niet te vroeg juichen. Er is nog veel onderzoek nodig om vast te stellen dat het om een echt werk van da Vinci gaat. Het belangrijkste argument tegen van sceptici is dat het schilderij op doek is gemaakt, terwijl de andere schilderijen van da Vinci tot nu toe altijd op hout zijn gemaakt.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl