- Op papier notities maken en boeken lezen is verleden tijd. Dat kan tegenwoordig prima op een e-ink-tablet, belooft Lenovo.
- De Smart Paper is een strak en stevig apparaat met een mooi scherm, maar er zijn toch een aantal problemen die het gebruiksgemak in de weg zitten.
- Is het de moeite waard om van pen en papier over te stappen op deze tablet? We zochten het uit.
- Lees ook: We namen onze eigen wifi mee op vakantie: is een mobiele router de investering waard?
Ben je iemand die vaak notities op papier maakt en dus altijd met een notitieboekje op zak loopt? En ben je daarnaast een fervent boekenlezer met een bibliotheek waar je u tegen zegt? Dan heeft Lenovo de oplossing: een e-reader waar je ook notities op kunt nemen, oftewel de Lenovo Smart Paper.
Met de Smart Paper kun je op papier, ha grappig, duizenden boeken en notities opslaan en maken op een apparaat wat ongeveer even groot is als een iPad. Maar hoe werkt zoiets in de praktijk? Is de Smart Paper een fijn apparaat om op te schrijven en om op te lezen, en wat biedt hij voor extra functionaliteiten? Het is immers in de basis een Android-tablet met een e-ink-scherm.
Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: Lenovo heeft de Smart Paper op zo’n manier softwarematig beperkt dat je er niet vanuit hoeft te gaan dat hij enigszins dezelfde functionaliteiten heeft als een Android-tablet. Je kunt er namelijk geen Android-apps op downloaden, aangezien Lenovo de Play Store niet beschikbaar maakt op het toestel.
Gelukkig is het nog wel mogelijk om apps te side-loaden, dus zelf te installeren zonder tussenkomst van de Play Store. Je kunt hiervoor gebruikmaken van de interne browser, maar aangezien je hier te maken hebt met een e-ink-scherm, is het internet afschuimen niet bepaald een prettige ervaring. Het is functioneel, maar je kunt het beter gebruiken om artikelen te lezen dan om apps te vinden en te downloaden.
Gemaakt met slechts twee doelen: lezen en schrijven
Maar goed, we hebben het hier dan vooral om extra functionaliteiten die je zou kunnen uitproberen op de Smart Paper, maar waar het ding niet voor gemaakt is. Want juist op het gebied van lezen en schrijven zou het apparaat moeten uitblinken, toch?
En dat doet het ook zeker. Als je eenmaal gewend bent om met de relatief kleine pen te schrijven, maak je in een handomdraai uitgebreide notities en misschien zelfs kunstwerken.
Waarom leren om te gaan met de pen? Omdat deze in onze ervaring niet helemaal accuraat is. Tijdens het maken van kleinere notities merk je dit vooral. De pen laat zich niet tot op detail besturen, waardoor kleinere aantekeningen soms onleesbaar kunnen worden.
De pen heeft overigens geen andere functies dan schrijven. Hij heeft geen aanraakgevoelige knoppen waarmee je bijvoorbeeld gemakkelijk de gum kunt selecteren om een spelfout te verwijderen. Ook heeft hij geen drukgevoeligheid, waardoor je dus niet iets dik zou kunnen schrijven.
Wel is de pen snelheidsgevoelig, waardoor je met een beetje behendigheid wel dikkere en dunnere lijnen op het scherm kunt toveren, als je daarvoor het juiste schrijfgerei hebt geselecteerd.
Een bijkomend voordeel van de Smart Paper is dat hij tekstherkenning heeft. Hij kan jouw met de hand geschreven woorden dus omzetten in digitale tekst. En dat doet hij verrassend goed. Ons handschrift is wellicht meer te vergelijken met een mix tussen hiërogliefen en spijkerschrift, maar toch kon de software op het apparaat er redelijk leesbare tekstdocumenten van brouwen.
Een goede leeservaring
Daarmee maken we het bruggetje naar de leeservaring op de Lenovo. Daar kunnen we heel kort over zijn: die is meer dan prima. Het grote scherm leest heerlijk en de achtergrondverlichting is nagenoeg perfect naar wens in te stellen. Dat kan namelijk niet alleen op het gebied van helderheid, maar ook op het gebied van warmte. En daarbij valt vooral de gelijkmatige verlichting achter het scherm op. Juist dat maakt het lezen (of schrijven) in een donkere omgeving probleemloos.
Maar om die boeken erop te krijgen, is een heel ander verhaal. Lenovo biedt namelijk geen manier om boeken via een winkel aan te schaffen, of te downloaden. Je moet de bestanden er dus via een computer of via een Google Drive op zien te krijgen. Wij kozen doorgaans voor de laatste optie, aangezien dit gewoon draadloos via wifi werkt. Eenmaal ingelogd op de Drive is het ook redelijk eenvoudig om boeken te downloaden.
Maar er is toch nog een ietwat vreemde stap nodig om ze te kunnen lezen. Na het downloaden, moet je ze handmatig verplaatsen naar de speciale ‘Bibliotheek’-map. Eenmaal daarin gezet, verschijnen de boeken in de bibliotheek en zijn ze dus ook daadwerkelijk te lezen.
Overigens geeft Lenovo hiervoor geen enkele aanwijzing en moet je dit dus helemaal zelf uitvogelen.
Bestanden van de Smart Paper krijgen is een uitdaging
Vreemd genoeg is het vooralsnog onmogelijk om je notities of boeken vanaf de Smart Paper naar je Google Drive te verplaatsen. Wil je iets online synchroniseren, dan zul je daar een cloud abonnement bij Lenovo voor moeten afsluiten.
Maar dat is onmogelijk via iOS of een Mac. Heb je een Android- of Windowsapparaat, dan kun je wel een abonnement afsluiten voor minimaal 9,99 euro per drie maanden. Daar krijg je dan drie gigabyte aan opslagruimte voor terug, wat het een extreem dure clouddienst maakt.
Wat dit een extra groot probleem maakt, is het feit dat het ons niet is gelukt om via een kabel bestanden van en naar de Smart Paper te krijgen. De apps op de Mac, iOS, en die op Android gaven geen enkele mogelijkheid om bestanden op de Smart Paper te zien en dus te verplaatsen. En dat terwijl we op de Mac wel de mapstructuur van de tablet konden zien, alleen geen bestanden daarin.
Word je niet door die beperkingen tegengehouden, dan heb je wel een mooi apparaat in handen. Zonder de bijgeleverde hoes is hij extreem dun en ligt hij heerlijk in de hand. Ook voelt hij solide en hoef je je geen zorgen te maken dat de pen loslaat van zijn magnetische verbinding. Zeker niet als je de hoes eromheen gebruikt. Niet alleen is die van dik beschermende materiaal gemaakt, hij heeft ook een speciale ruimte waar de pen in past zodat je tijdens vervoer nooit zorgen hoeft te maken dat je hem kwijtraakt.
De Lenovo Smart Paper wordt compleet geleverd met pen en hoes. En als je het totaalpakket bekijkt, is hij tegen een concurrerende prijs in de markt gezet. Een Remarkable 2, de directe concurrent, kost je met pen en hoes bijna 100 euro meer.
Maar toch hebben we moeite om hem aan te raden. Lenovo heeft wat vreemde keuzes met de software gemaakt, waardoor het apparaat onnodig beperkt is in gebruik en soms ook nog simpelweg lastig in de omgang is.
Het gebrek aan synchronisatiemogelijkheden zonder (duur) abonnement en het vrijwel onmogelijk maken om bestanden van en naar het apparaat te sturen via een kabel, zorgen er toch voor dat je hier vooral zit met een dure e-reader waar je ook op kunt schrijven. Dat maakt zijn aanschafprijs van 499 euro wel vrij hoog. Wij blijven dan ook nog even bij pen en papier...