- Naast reguliere geldverstrekkers en de overheid, is er nu een werkgever die leningen voor het verduurzamen van een koopwoning verstrekt.
- Werknemers van AFAS in Leusden kunnen 25.000 euro per persoon lenen voor energiebesparende maatregelen uit het klimaatfonds van het bedrijf.
- De rente is vooralsnog lager dan wat in de markt wordt geboden bij duurzaamheidsleningen.
- Lees ook: Prijzen van zonnepanelen én stroom fors omhoog: wat doet dat met de terugverdientijd?
Werknemers van AFAS Software in Leusden kunnen een lening afsluiten bij hun werkgever om hun koophuis te verduurzamen. Het Nederlandse familiebedrijf heeft een klimaatfonds in het leven geroepen van waaruit 25.000 euro per persoon kan worden gefinancierd.
Het gaat om een persoonlijke lening tegen 2,9 procent vaste rente, die binnen tien jaar wordt afgelost via een aflossingsplan. Hiervoor moeten werknemers wel aan voorwaarden voldoen, meldt het bedrijf in een persbericht. Zo wordt de kredietwaardigheid van de werknemer getoetst.
Het is niet nog niet duidelijk hoe groot het aandeel werknemers is dat een koophuis heeft. Daar verwacht het bedrijf na de zomer meer zicht op te krijgen, laat een woordvoerder aan Business Insider weten. In totaal werken er 650 mensen bij het bedrijf uit Leusden
Lager rentepercentage
AFAS zegt een aanzienlijk lager rentepercentage te hanteren dan de huidige marktrente. Dat klopt als je kijkt naar de rentes van persoonlijke leningen en de hypotheekrentes. De laagste rente op een persoonlijke lening van 25.000 euro met een looptijd van 10 jaar is 3,9 procent, leert een blik op Actuelerentestanden.nl (12 juli).
Ook onder hypotheekrentes die doorgaans lager liggen dan die van persoonlijke leningen, is het tarief van AFAS laag. De laagste rente op een annuïteitenhypotheek (waarbij je meteen begint met aflossen) 10 jaar vast is 3,5 procent procent met NHG-verzekering, volgens Actuelerentestanden.nl. De laagste rente zonder NHG is 4 procent.
Hoewel de rentes elders hoger liggen dan bij AFAS, kun je bij andere aanbieders wel kiezen uit langere looptijden dan 10 jaar. Hierdoor gaan de totale kosten van de lening omhoog, maar het drukt wel de maandlasten.
Hypotheken hebben doorgaans een looptijd van 30 jaar (kan ook korter), waar persoonlijke leningen vaak een looptijd tot 15 jaar hebben. Overigens kan zowel een persoonlijke lening als een hypotheek die aangewend wordt voor het eigen huis, in aanmerking komen voor hypotheekrenteaftrek.
Werknemers die de lening uit het klimaatfonds van AFAS afsluiten, mogen zelf kiezen op welke manier zij hun huis verduurzamen. Dat kan bijvoorbeeld met de aanleg van zonnepanelen, het installeren van een warmtepomp of het verbeteren van de isolatie.
“De hoge energieprijzen en de torenhoge inflatie waren voor ons een reden om als directie in actie te komen. Wat ons betreft is de crisis van vandaag namelijk een kans voor morgen”, zegt Britt Breure, Directeur HR & CSR (Corporate Social Responsibility) bij AFAS, in het persbericht.
Veel mensen kunnen verduurzaming niet betalen
Met het fonds wil AFAS bijdragen aan de duurzaamheidsdoelstellingen. In de Klimaatwet staat dat in 2030 de CO2-uitstoot met 49 procent moet zijn gedaald ten opzichte van 1990, en in 2050 met 95 procent. Een van de maatregelen die daarvoor moet worden genomen, is dat voor 2050 7 miljoen woningen van het gas af moeten.
Probleem is dat ongeveer een vijfde van de huizenbezitters de verduurzaming van de woning niet kan betalen. 30 procent heeft het geld niet achter de hand maar kan wel de hypotheek verhogen, bleek eerder uit onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB). De toezichthouder schat dat het aardgasvrij maken van een woning een investering van gemiddeld 20.000 euro per woning vergt.
Lees ook 1 op de 5 huizenbezitters kan verduurzaming niet betalen, stelt DNB
Net als AFAS spelen geldverstrekkers in op de Nederlandse en internationale duurzaamheidsdoelstellingen. Zo mag de hypotheek onder voorwaarden 106 procent (2022) van de marktwaarde bedragen in plaats van 100 procent, als je energiebesparende maatregelen neemt.
Daarnaast geven sommige geldverstrekkers rentekorting op de hypotheek als je een duurzame woning koopt of een woning naar duurzaam verbouwt. Ook bieden onder andere ABN Amro, Florius en ASR 'duurzame hypotheken' aan. Het gaat hierbij om een hypotheekdeel van 5.000 tot 25.000 euro met een looptijd van 5,10 of 15 jaar zonder risico-opslag.
Naast hypotheken voor verduurzaming, bieden sommige banken ook een persoonlijke lening voor energiebesparende maatregelen. Zoals Rabobank waar je tussen de 5.000 en 50.000 euro kan lenen tegen 4 procent rente. En Greenloans biedt duurzaamheidsleningen, tegen 3,9 procent rente.
Ook de overheid heeft potjes voor verduurzaming, zoals het Nationaal Warmtefonds waaruit het de Energiebespaarlening verstrekt en de Duurzaamheidslening van gemeenten en provincies.
Lees meer over energiebesparing:
- In 7 stappen van het gas af, van isolatie tot zonnepanelen en warmtepomp: dit is van belang
- Dit zijn 5 isolatiematerialen waarmee Nederlanders zich wapenen tegen de hoge energieprijzen
- Hybride warmtepomp kopen: zo snel verdien je die terug – maar dat is niet het enige om op te letten
- Prijzen van zonnepanelen én stroom fors omhoog: wat doet dat met de terugverdientijd?