Sommige mensen denken dat mentaal sterk zijn betekent dat je altijd alles aankunt. In de praktijk werkt dat anders. Mentaal sterke mensen zijn vooral goed in het scheiden van hoofd- en bijzaken.
Mentaal sterke mensen hebben niet het gevoel dat ze er altijd voor iedereen moeten zijn. In plaats daarvan stoppen ze hun tijd en energie in wat echt belangrijk is. Ze zeggen nee tegen dingen die hen van hun doel af zouden kunnen leiden en weigeren energie te steken in dingen die er niet toe doen.
Dit zijn 7 dingen waar mentaal sterke mensen hun tijd niet aan verspillen, volgens psychotherapeute en schrijfster Amy Morin.
1. Zich zorgen maken over wat anderen denken
Als je je zorgen maakt over wat anderen denken en bang bent voor hun oordeel, dan zal dat van invloed zijn op alles wat je in het leven doet – van de kleding die je aantrekt tot de manier waarop je je kinderen opvoedt.
Als je te veel bezig bent met de mening van anderen, kan dat je ervan weerhouden risico's te nemen en dingen te doen waar je kritiek op zou kunnen krijgen. Bijvoorbeeld het solliciteren naar een nieuwe baan of een kritisch gesprek voeren.
Mentaal sterke mensen maken er geen dagtaak van om anderen gelukkig te maken. Ze hebben vertrouwen in zichzelf en zorgen dat hun prioriteiten overeenkomen met wat ze belangrijk vinden in het leven. Ze richten zich op het bereiken van hun doelen en doen hun uiterste best, zonder zich al te veel aan te trekken van de mening van anderen.
2. Dingen over-analyseren
Je zult mentaal sterke personen niet snel zien wegzakken in vertwijfeling, omdat ze een situatie te uitvoerig en te gedetailleerd hebben geanalyseerd op zoek naar de perfecte oplossing. Ze weigeren dingen te over-analyseren. In plaats daarvan bekijken ze een paar opties en gaan over tot actie. Dan maak je niet altijd de juist keuze, maar meestal komt het wel goed.
3. Jezelf in de put praten
Mentaal sterke mensen nemen de volle verantwoordelijkheid voor hun acties, maar zullen zich niet wentelen in schuldgevoel.
Ze weigeren zichzelf in de put te praten als ze een fout hebben gemaakt, omdat ze weten dat (te) harde zelfkritiek alles behalve effectief is. In plaats daarvan weten ze dat zelfmededogen de sleutel is naar verbetering en daarom kiezen zij er voor om zichzelf te vergeven als ze iets hebben verknald.
4. Wensen dat dingen anders waren
IJdele hoop kan pijnlijke emoties oproepen, zoals wrok en spijt. Of je nou had gehoopt dat je ouders je anders behandeld hadden of dat je baas jou nooit dat extra project had gegeven. Door te blijven treuren om situaties waar je niets aan kunt veranderen, kan je nieuwe kansen mislopen.
Mentaal sterke mensen verspillen hun kostbare tijd niet aan de wens dat de kaarten anders verdeeld zouden zijn. In plaats daarvan stoppen ze hun energie in het beste maken van iedere situatie.
5. Zelfmedelijden
Mentaal sterke mensen sluiten zich niet af voor verdriet, maar stellen zich zeker niet hulpeloos op. Ze proberen een gezonde manier te vinden om om te gaan met ongemak.
Zelfs als dingen slecht gaan, zien ze nog steeds dingen in hun leven waar ze dankbaar voor zijn. Ze blijven gefocust op wat ze kunnen geven, in plaats van erop aandringen dat ze meer verdienen.
6. Klagen bij mensen die je niet kunnen helpen
Het kan verleidelijk zijn om te klagen over mensen die je niet mag of situaties die je oneerlijk vindt. Maar lukraak klagen over mensen om je heen doet niemand goed. In tegenstelling tot wat velen denken helpt stoom afblazen niet om van je woede en frustratie af te komen, maar laaien emoties er juist door op, aldus een onderzoek uit 2007 dat werd gepubliceerd in The Scientific Review of Mental Health Practice.
Mentaal sterke mensen verdoen hun tijd daarom niet met het klagen tegenover mensen die ze toch niet kunnen helpen. Als ze een probleem hebben, richten ze zich op mensen die hen kunnen helpen de situatie op te lossen. Of ze nou klagen tegen een manager of hun zorgen uiten bij een vriend, ze verspillen er geen woorden aan tegenover mensen die ze niet kunnen helpen het probleem op te lossen.
7. Blijven hangen in dingen
Door gesprekken te herhalen in je hoofd of te piekeren over fouten die je hebt gemaakt, blijf je hangen in de pijn en wordt je weerhouden om door te gaan.
In plaats van te blijven hangen in dingen die je niet kunt veranderen, focussen mentaal sterke mensen zich op het controleren van hun emoties. Als ze in staat zijn om een situatie op te lossen, gaan ze proactief over tot actie. Als ze niet in staat zijn het op te lossen, accepteren ze wat ze niet kunnen veranderen en proberen er het beste van te maken.
Soms worden slechte gewoonten een tweede natuur. Maar het herkennen van ongezonde gewoonten die je mentaal minder sterk maken, is de eerste stap. Er is veel werk en toewijding voor nodig, maar oefening baart kunst. Uiteindelijk kan iedereen leren om tijd en energie alleen te besteden aan de belangrijkste dingen in het leven en bijzaken bijzaken te laten zijn.