Nederlandse huishoudens kunnen vanaf 19 november meer geld lenen door een aanpassing van de leennormen. Dit komt doordat de lonen zijn gestegen en de meeste huishoudens er financieel beter voorstaan dan in voorgaande jaren, maakten de Vereniging van Financieringsondernemingen in Nederland (VFN) en de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) bekend.

Het gaat in dit geval om zogenoemde consumptieve kredieten zoals persoonlijke leningen of koop-op-afbetaling.

Bij een persoonlijke lening geldt dat er een vaste rente en looptijd zijn, waarbij de lening tijdens de looptijd meteen wordt afgelost. Het verschil met hypotheken is vaak dat er geen onderpand wordt gevraagd bij het verstrekken van een persoonlijke lening. Wel zijn het inkomen en de persoonlijke financiële situatie van belang bij consumptieve kredieten.

In het geval van hypotheken is de rente vaak lager, maar een hypotheek afsluiten brengt relatief hoge kosten mee bij de aanvraag.

Consumenten die hun huis willen verduurzamen kunnen eveneens een hogere lening afsluiten, aldus de NVB en VFN: "Met deze verduurzamingslening kunnen huizenbezitters eenvoudig middelgrote investeringen, zoals zonnepanelen of hybride warmtepompen, financieren zonder de hoge transactiekosten van een hypotheeklening", aldus de organisaties.

Het budgetinstituut Nibud berekent jaarlijks de kosten die huishoudens maken voor levensonderhoud. Deze berekeningen vormen de basis voor de beoordeling van de kredietwaardigheid, ook wel leennormen genoemd. Banken en kredietverstrekkers gebruiken deze om te bepalen hoeveel iemand kan lenen zonder financiële problemen te krijgen.

LEES OOK: Huis verbouwen in plaats van verhuizen? 5 punten om op te letten