Met laser-verbindingen kunnen beurshandelaren nu nóg sneller kopen en verkopen.
Beurshandelaren zijn verwikkeld in een permanente race tegen de klok. In deze tijden van geautomatiseerde aandelenhandel kan een fractie van een seconde het verschil maken tussen winst en verlies. Om koersinformatie en opdrachten zo snel mogelijk door te geven investeren handelaren en beurzen in geavanceerde communicatiesystemen. De Wall Street Journal besteedt aandacht aan de laatste stap: laser.
Straalvliegtuigen
Straalvliegtuigen van het Amerikaanse leger communiceren al via laserstralen. Het bedrijf Anova is nu bezig met die technologie het datacentrum van de beurs van New York (NYSE) te verbinden met het datacentrum van de Nasdaq. Die staan in twee plaatsen in de Amerikaanse staat New Jersey, op zo’n 60 kilometer afstand van elkaar.
Anova legt laserinstallaties aan op hoge flatgebouwen: de verbinding moet in maart operationeel worden. Uiteindelijk moeten alle beurzen in de VS zo verbonden worden.
Race to zero
Laser is de laatste ontwikkeling in wat beurshandelaren de ‘race to zero’ noemen: het tijdsverlies van communicatieverbindingen reduceren tot nul. Het netwerk van Anova zal slechts een fractie van een seconde tijdvoordeel opleveren, maar dat is het flitshandelaren waard.
De race ging een paar jaar geleden pas echt van start toen Spread Networks, een bedrijf waar voormalig Netscape-baas Jim Barksdale achter zat, naar schatting 300 miljoen dollar investeerde in de aanleg van een speciaal glasvezelnetwerk om orders tussen de beurzen van Chicago en New York af te handelen. Glasvezel bestond al, maar dit netwerk beloofde een tijdwinst van maar liefst…3 milliseconden. Beursmakelaars spendeerden miljoenen dollars per jaar om van het netwerk gebruik te mogen maken.
In 2013 gaven marktpartijen wereldwijd bijna anderhalf miljoen dollar uit aan het opvoeren van communicatiesnelheid. Dat is bijna een verdubbeling ten opzichte van 2009.
Microgolfradio
Na de speciale glasvezelnetwerken kwamen verbindingen via microgolf- en millimetergolfradio. Deze netwerken zijn in de hele Verenigde Staten actief; voor verbindingen met de markten in Europa en Azië wordt gebruikt gemaakt van glasvezelkabel op de oceaanbodem.
De NYSE wil de technologie van Anova ook beschikbaar stellen aan klanten van de beurs, zeggen ingewijden. Nasdaq biedt klanten al een draadloos netwerk op de microgolf aan.
Maar die obsessie met snelheid wordt argwanend gadegeslagen door financiële toezichthouders. Berucht is de ‘flash crash’ van 6 mei 2010, toen geautomatiseerde handelssystemen hevige koersschommelingen veroorzaakten.
Algoritmes op hol
Het is de vraag of toezichthouders kunnen ingrijpen. De Amerikaanse Securities Exchange Commission overweegt beurzen te verplichten een 'noodrem' in te stellen, waarmee op hol geslagen algoritmes, die de markten verstoren, een halt toegeroepen kunnen worden.
Het einde van de snelheidsrace is met laser nog niet in zicht. Handelaren denken na over een alternatief voor de intercontinentale glasvezelkabels. Het wildste plan is om luchtballonnen met schotels voor microgolf-communicatie boven de oceaan te laten vliegen.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl