Het Verenigd Koninkrijk zal grote moeite hebben om een handelsovereenkomst met de VS te sluiten. Dat denkt Larry Summers, de vermaarde econoom die minister van Financiën was onder de Amerikaanse president Bill Clinton en economisch topadviseur van de regering-Obama.
De Brexit zal het land “wanhopig” en “zonder wisselgeld” achterlaten, aldus Summers.
De Britse minister van Buitenlandse Zaken Dominic Raab bezoekt deze week de VS om de basis te leggen voor een handelsovereenkomst op het moment dat het Verenigd Koninkrijk geen EU-lid meer is. Parlementsleden die voor de Brexit zijn, onder wie premier Boris Johnson, stellen dat een vrijhandelsovereenkomst met de Amerikanen een van de grootste voordelen van een vertrek uit de EU is. President Donald Trump beloofde in het verleden een deal “op ongekend veel terreinen”.
Summers zei dinsdag echter dat de VS alleen maar akkoord gaat met een akkoord dat zwaar in eigen voordeel is.
“Groot-Brittannië heeft geen onderhandelingspositie. Groot-Brittannië is wanhopig. Groot-Brittannië heeft niets anders. Ze hebben zeer snel een overeenkomst nodig. Wanneer je een wanhopige partner hebt, is dat het moment om toe te slaan en er de beste deal uit te slepen”, zei hij bij het radioprogramma ‘Today’ op BBC Radio 4.
"Je baan opzeggen voordat je iets nieuws hebt, is wel het laatste wat je moet doen", aldus Summers. "Als je uit principe koste wat kost uit de Europese Unie wil stappen, dan geef je potentiële nieuwe handelspartners wel heel erg het voordeel in de onderhandelingen."
Summers voegde daar aan toe: "Groot-Brittannië heeft veel minder te bieden dan Europa als geheel, en daarom is er minder reden voor de Verenigde Staten om concessies te doen. Je doet meer concessies bij afspraken met een rijk man dan bij het maken van afspraken met een arme."
Veel Britse parlementsleden zijn sterk tegen een uitgebreide handelsovereenkomst met de VS. Er is bezorgdheid over het vooruitzicht dat een deal Amerikaanse bedrijven verregaande toegang zal geven tot de Britse landbouw, waarna de markt overspoeld wordt met goedkope producten die Britse bedrijven benadelen en de kwaliteit van verkochte producten naar beneden haalt.
Volgens Labour zou een handelsovereenkomst Amerikaanse bedrijven ook toegang geven tot het Britse gezondheidszorgstelsel, de NHS.
Leden van het Amerikaanse Congres zeiden ook dat ze geen deal zouden steunen als die de Goede Vrijdag-akkoorden en de open grens tussen Noord-Ierland en Ierland bedreigt.
Noami Smith, CEO van de pro-EU-organisatie Best for Britain, stelde zelfs: "Dit is de echte reden dat Trump een deal zo mooi voorspiegelt. Hij is geen vriend van Groot-Brittannië, hij weet dat Boris Johnson een watje is en daar wil hij zo goed mogelijk gebruik van maken."
"Elke post-Brexit overeenkomst met de VS bedreigt onze nationale gezondheidszorg. Trump heeft al gezegd dat hij dat op tafel wil en Johnson houdt er niet van zijn Amerikaanse baas boos te maken. Het tegenhouden van de Brexit en de zwakke positie waarin ons dat heeft gebracht, is de beste manier om de NHS te beschermen."
Lees meer:
- Bijna de helft van de Britten slaat alvast eten, medicijnen en kleding in, ter voorbereiding op een no deal-Brexit
- Dit zijn 5 problemen waar Boris Johnson als premier meteen mee te maken krijgt
- Zo wil Labour-leider Jeremy Corbyn zijn rivaal Boris Johnson verslaan
- Het bizarre leven van Boris Johnson, de Brexiteer die als premier het VK uit de EU moet leiden