Topeconoom Larry Summers noemt het macro-economische beleid van de regering Biden het ‘minst verantwoordelijke’ in tientallen jaren.
De voormalige minister van Financiën onder de Democratische president Bill Clinton is kritisch over het economische beleid van Joe Biden.
Volgens Summers is er een kans van ongeveer een derde dat de inflatie de komende jaren fors toeneemt in de VS.
Topeconoom Larry Summers is uiterst kritisch over het macro-economische beleid van de Democratische regering van Joe Biden en de Amerikaanse centrale bank. Summers diende zelf als minister van Financiën onder de voormalige Democratische president Bill Clinton.
Summers spreekt van het “meest onverantwoordelijke beleid” in de afgelopen veertig jaar en geeft de schuld zowel aan ‘linkse’ Democraten als aan het onredelijke gedrag van de Republikeinen in het Congres.
Summers deed zijn uitspraken afgelopen weekend tijdens een optreden bij Bloomberg Television. Hij denkt dat het steunpakket van Biden voor de Amerikaanse economie ter waarde van 1.900 miljard dollar tot oververhitting kan leiden.
“De Federal Reserve heeft besloten om de rente de komende jaren niet te verhogen en blijft een zeer soepel monetair beleid voeren”, aldus Summers tegen Bloomberg. “Daarmee slaat de vlam in de pan. Ik ben behoorlijk bezorgd geraakt dat de inflatie oploopt, of dat we een flinke botsing krijgen tussen het monetaire en het fiscale beleid.”
Volgens Summers is er een kans van ongeveer een derde dat de inflatie in de VS scherp oploopt de komende jaren, als gevolg van de combinatie van een zeer vrijgevig fiscaal beleid en het monetaire beleid van de Federal Reserve die met goedkoop geld blijft strooien.
Wat betreft de alternatieve scenario’s denkt Summers dat er ook een kans van een derde is dat de inflatie niet oploopt, maar dat zal dan het gevolg zijn van een harde ingreep van de Amerikaanse centrale bank, die zich genoodzaakt zal zien om de beleidsrente fors te verhogen. “Dan wordt de beurs zeer onstabiel en gaat de economie richting een recessie.”
Tot slot is er nog een kans van een derde dat de centrale bank en de regering van Joe Biden datgene krijgen waar ze op hopen: forse economische groei zonder dat de inflatie uit de hand loopt.
Per saldo gaat het in twee van de drie gevallen echter behoorlijk mis, volgens Summers: “Er is een reëel risico dat het macro-economische beleid destabiliserend zal werken.”
Lees ook: Op deze niveaus kunnen stijgende rentes aandelen serieus pijn gaan doen – de markt daagt de Fed uit
Summers luidt al enkele maanden de noodklok over het gevaar van oplopende inflatie. Hij waarschuwde hier onder meer afgelopen januari voor in een opiniestuk voor The Washington Post.
Op zich vindt Summers het prima dat er een extra steunpakket komt in verband met de coronacrisis, maar hij denkt dat het lastig wordt om daarna belastingverhogingen door te voeren of uitgaven te reduceren. Daardoor ontstaat er een risico dat de inflatieverwachting flink oploopt.
De huidige minister van Financiën van de VS heeft veel minder moeite met de omvang van de steunmaatregelen. Janet Yellen gaf eerder deze maand aan dat de VS het zich kan veroorloven om nu met een groot steunpakket te komen.
Yellen heeft ook herhaaldelijk het risico van inflatie gebagatelliseerd. “Ik heb het fenomeen inflatie jarenlang bestudeerd. We hebben de middelen om daartegen op te treden, als dat een risico wordt”, zei Yellen in januari tegen de zender CNN.
De regering van Joe Biden is beducht om dezelfde fout te maken als de regering van Barack Obama in 2009. Ook toen werd een steunpakket uitgerold tijdens de economische crisis. Maar dit had geen zodanige omvang dat het een jaar later bij de tussentijdse verkiezingen van 2010 een groot effect had. Mede daardoor slaagden de Republikeinen er in 2010 in om de controle over de Senaat en het Huis van Afgevaardigden te heroveren op de Democraten.
De voorzitter van de economische raad van het Witte Huis, Cecilia Rouse, zei afgelopen zondag tegen de zender MSNBC: “Er is een risico dat de economie oververhit raakt en voor inflatie zorgt. Maar in onze optiek is dat risico minder ernstig dan het risico dat je te weinig doet om de economie erbovenop te helpen.”