De angst voor stijgende hypotheekrentes is in 2017 nog ongegrond gebleken. Maar juist vanwege de lage rentes en de relatief kleine renteverschillen kiezen veel huiseigenaren voor lange rentevaste perioden.
Sinds eind vorig jaar zijn de hypotheekrentes met een looptijd van 20 en 30 jaar iets gezakt, de 10-jaarsrente bleef gelijk en de 5-jaars rente is licht gestegen, zo blijkt uit gegevens van intermediair De Hypotheekshop.
De gegevens van HDN, een leveranciers van hypotheeksoftware, laten zien dat het gros van de hypotheekrentes voor 10 of 20 jaar wordt vastgelegd. Beide rentevasteperioden hebben aan aandeel van zo’n 40 procent.
Verder is het zo dat de rentevaste periode van dertig jaar aan populariteit wint, zowel bij starters als bij doorstromers, signaleert intermediair De Hypotheker.
Het aantal starters op de woningmarkt dat kiest voor een rentevaste periode van dertig jaar steeg volgens de index van De Hypotheker met 38 procent ten opzichte van een jaar geleden. Bij doorstromers is dit zelfs 45 procent.
Volgens de hypotheekadviesketen kiezen huizenbezitters bewust voor een stabiele hypotheeklast gedurende de looptijd van de hypotheek.
Kleine verschillen hypotheekrentes
De lage rente en de kleine verschillen tussen de rentevaste periodes spelen een grote rol. De laagste hypotheekrente op basis van een annuïteitenhypotheek met een rentevaste periode van tien jaar met Nationale Hypotheek Garantie is bij bestaande bouw volgens de De Hypotheker nu 1,64 procent. Bij dertig jaar is dat 2,6 procent.
Het aantal hypotheken met een rentevaste periode van tien jaar steeg met 11 procent op jaarbasis. Vooral starters kiezen veelvuldig voor de looptijd van tien jaar, omdat zij binnen die periode vaak doorstromen naar een grotere woning.