De aandelenbeurs aan het Beursplein 5 in Amsterdam opent donderdag waarschijnlijk lager. De andere Europese graadmeters zullen eveneens met verliezen beginnen in navolging van de stevige koersdalingen op Wall Street. In Amsterdam kondigde SBM Offshore een omvangrijke reorganisatie aan.
“Het wordt wederom een moeilijke beursdag. Op Wall Street gingen de oliebedrijven woensdag hard naar beneden en de olieprijs zal nog wel even het belangrijkste thema blijven. Vooral de dienstverleners aan de oliesector, zoals Fugro en SBM Offshore, hebben het moeilijk. Het is wel goed dat SBM meteen ingrijpt en maatregelen neemt”, aldus analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen.
Dienstverlener aan de olie- en gasindustrie SBM Offshore is bezig wereldwijd twaalfhonderd banen te schrappen en verhuist zijn hoofdkantoor naar Amsterdam. Door de reorganisatie gaan zeshonderd vaste arbeidsplaatsen verloren en net zoveel externe banen. Dat moet een besparing opleveren van zo’n 40 miljoen dollar (32 miljoen euro) per jaar.
Verre Oosten
De belangrijkste beurzen in het Verre Oosten gingen donderdag omlaag. De Nikkei in Tokio zette de daling voort en eindigde 0,9 procent lager. Het was de derde verliesdag op rij. Een duurdere Japanse yen en een sterker dan verwachte daling van de machineorders in Japan zorgden voor een negatief beursklimaat.
De Amerikaanse beurzen deden woensdag een flinke stap terug. De steeds verder dalende olieprijs zorgde voor een negatieve stemming onder beleggers. De Dow-Jonesindex eindigde de handelsdag 1,5 procent lager op 17.533,15 punten. De S&P 500 daalde 1,6 procent tot 2026,14 punten en de Nasdaq gaf 1,7 procent prijs tot 4684,03 punten.
OPEC
Ook de Europese beurzen sloten eerder op de dag overwegend met verlies na een sombere prognose van oliekartel OPEC. De AEX-index in Amsterdam sloot na een positief begin 0,4 procent lager op 416,71 punten. De MidKap daalde 0,9 procent tot 627,91 punten. De beurzen in Londen en Parijs zakten tot 0,8 procent, Frankfurt noteerde 0,1 procent hoger en was daarmee de positieve uitzondering.
De euro was donderdag voor aanvang van de aandelenhandel 1,2444 dollar waard, tegen 1,2423 dollar bij het slot van de Europese beurzen op woensdag. Een vat Amerikaanse olie steeg 0,8 procent in prijs tot 61,41 dollar. Brentolie werd 0,7 procent duurder op 64,70 dollar per vat.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl