Ondernemen is meer dan alleen het denken aan omzet, winst en groei. Ondernemen is namelijk ook duurzaam denken. Tot dat inzicht kwam bedrijfsadviseur en makelaar Rhijn Broesterhuizen enkele jaren geleden al.

En zoals het een ware ondernemer betaamt, bleef het niet alleen bij wijze woorden, maar zette hij zijn idee om in concrete daden door met het kantoorgebouw Geuzenstaete in Brielle een duurzame koers te gaan varen.

Vandaag de dag is het duurzame Business Center het toonbeeld van bedrijvigheid. Iets wat des te opmerkelijk is in tijden waarin het merendeel van de kantoorpanden grotendeels ongebruikt is. Rhijn Broesterhuizen vindt dat echter helemaal niet zo vreemd:

“Sinds 2012 maken we serieus werk van duurzaamheid. We hebben toen onderzoek laten doen hoe we zoveel mogelijk kunnen verduurzamen. Inmiddels is er een hoop gebeurd. De verlichting is grotendeels LED en schakelt automatisch uit met bewegingssensoren. De liften zijn zuiniger gemaakt. We scheiden al het afval. Voor de deur en in de parkeergarage hebben we oplaadpunten voor elektrische auto’s.”

En het is juist dit duurzame imago wat huurders over de streep trekt om kantoorruimte te huren in Geuzenstaete. De vaste lasten zijn dan namelijk wel iets omhoog gegaan, maar daar staat tegenover dat de variabele energiekosten juist een heel eind naar beneden zijn gebracht. Daar profiteert niet alleen het milieu, maar ook de ondernemer van.

Eneco GroeiDoor Service helpt ondernemers

Steeds meer ondernemers zien namelijk in dat duurzaamheid ook groei betekent. Een duurzame ondernemer bespaart immers op energie en daarmee uiteindelijk op de kosten. Er wordt bovendien niet in de business en niet in het personeel gesneden én ook het milieu is met deze manier van ondernemen geholpen. Dat zijn wel heel veel vliegen in één klap!

De vraag is echter: hoe zorg je ervoor dat je als ondernemer deze duurzame omslag kunt maken? Rhijn Broesterhuizen werkt hiervoor graag samen met Eneco. Samen kijken ze naar de bedrijfsvoering en welke specifieke maatregelen er genomen kunnen worden om op een duurzame wijze te groeien.

Dit betekent bijvoorbeeld dat er geïnventariseerd wordt op welke manier energiebesparing mogelijk is, maar ook kan besproken worden of het zelf opwekken van energie een optie is.

Duurzame kansen

Broesterhuizen had zelf een aantal concrete ideeën hoe hij wilde verduurzamen en de samenwerking met Eneco hielp hem hierbij. Hoe breng je immers anders in kaart waar de kansen liggen op het gebied van duurzaamheid en wat dit voor de ondernemers in het bedrijfspand betekent?

Het verduurzamen van een groot kantoorgebouw is namelijk niet iets waar een ondernemer graag alleen voor staat. Broesterhuizen heeft dan ook een hechte band met zijn accountmanager van Eneco. “Samen hebben we een plan gemaakt van wat we komende jaren nog gaan doen."

“We monitoren al het energieverbruik in het pand. Zo helpen we onze huurders om hun verbruik beter te managen. Wie verbruikt het meeste, in welke ruimte waar zitten lekken? Dat inzicht helpt je om het echt te optimaliseren.

De groei hangt bij ons aan de muur. We combineren steeds meer zaken tot één slim systeem. Zo weet het alarm al wie er wel en niet aanwezig is in het pand. Dat kun je weer aan bijvoorbeeld de verwarming koppelen.”

Geuzenstaete is dus al een heel eind op weg op het gebied van duurzaamheid, maar het kan nog beter, vindt Rhijn Broesterhuizen. Het dak van het Business Center is namelijk nog ongebruikt en dat biedt mogelijkheden. Zoals die van het opwekken van eigen energie door middel van zonnepanelen, bijvoorbeeld.

Ook zijn er plannen om de verwarming en koeling van het pand te verduurzamen en wordt er bij schilderwerk gekeken naar duurzame en biologisch afbreekbare verf. Op die manier hoopt Broesterhuizen het energielabel A+ te krijgen.

Een goed voorbeeld doet volgen

Het verduurzamen van Geuzenstaete heeft daarnaast nog een positief effect: het succes van het bedrijfspand heeft de interesse van andere ondernemers in de regio gewekt. Zij zien op deze manier immers ook dat een duurzame bedrijfsvoering zijn vruchten afwerpt. Broesterhuizen helpt hen dan ook graag op weg met enkele tips:

"Tip 1: monitoren. Weet wat er gebeurt. Daar kun je veel meer mee besparen dan je denkt. Tip 2: onderhoud, onderhoud, onderhoud. Hou je pand in stand, hou het up to date. Niet alleen intern, maar ook er omheen. Dan maak je echt het verschil."

Meer weten?

Voor alle investeringen geldt: maak een afgewogen keuze en bekijk of het je bedrijf een meerwaarde levert. De Eneco GroeiDoor Service helpt je hierbij. Je persoonlijke accountmanager van Eneco berekent altijd van tevoren of de kosten zich binnen de gewenste tijd zichzelf terugverdienen – en of de investeringen dus de moeite waard zijn.

Duurzaam ondernemen mag natuurlijk niet ten koste gaan van het bedrijfsresultaat, want dan schiet het zijn doel voorbij. Maar in elk bedrijf zit groei. Wil je meer weten over de GroeiDoor Service en de kansen voor jouw bedrijf? Kijk dan op Eneco.nl/groeidoorservice.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl