Delta Lloyd heeft vorig jaar minder winst gehaald dan in 2013, mede door een daling van de rentestanden.
Voor verzekeraars zijn lage rentes geen pretje. Premies uit levens- en schadeverzekeringen worden veelal belegd in vastrentende obligaties. Als het opbrengstperspectief daarvan daalt, moeten verzekeraars meer voorzieningen treffen om te zorgen dat ze toekomstige uitkeringen aan polishouders kunnen betalen. Ook verzekeraar Delta Lloyd heeft daar last van.
Dat blijkt uit de cijfers van de verzekeraar die maandagavond per ongeluk werden gepubliceerd. Officieel stond de bekendmaking van de resultaten op de rol voor dinsdagochtend. Delta Lloyd sprak van een ,,technische fout” als oorzaak van de vroegtijdige publicatie.
De operationele winst daalde met 12 procent tot 377 miljoen euro. De volgens internationale IFRS-regels becijferde nettowinst verdubbelde echter nagenoeg tot 361 miljoen euro. Zoals vorig jaar al werd aangekondigd, stelt Delta Lloyd een dividend voor van 1,03 euro per aandeel.
De bruto premie-inkomsten daalden met 16 procent van 4,7 miljard tot 3,9 miljard euro en het eigen vermogen slonk met 100 miljoen euro tot 2,5 miljard euro.
Financiële buffer Delt Lloyd daalt
De wettelijke financiële buffer (volgens de IGD-standaard) van het bedrijf daalde met 1 procentpunt tot 183 procent. Zonder het positieve effect van de recente verkoop van Delta Lloyd Bank Belgium zou de solvabiliteit zijn gedaald tot 173 procent.
Delta Lloyd hield bij de publicatie van de derdekwartaalresultaten in november 2014 nog vast aan de voorspelling dat de zogeheten wettelijke solvabiliteitsratio aan het einde van het jaar hoger zou zijn dan 200 procent.
De verzekeraar bestempelde 2014 als een ,,uitdagend'' jaar, dat werd gekarakteriseerd door een scherpe daling van de rentetarieven met ,,een verreikend'' effect op de kapitaalpositie. Een concrete prognose voor dit jaar werd niet gegeven.
Delta Lloyd maakte ook bekend dat Annemarie Mijer-Nienhuis wordt voorgedragen als chief risk officer. De 44-jarige Nienhuis bekleedt die functie momenteel nog bij de levensverzekeringstak van Nationale Nederlanden.
Analisten: cijfers Delta Lloyd matig
De jaarcijfers van Delta Lloyd zijn over het algemeen te kwalificeren als zwak, stelde ING dinsdag in een reactie. De bank wees daarbij onder meer op de moeilijke marktomstandigheden bij het levenbedrijf. Het schadebedrijf presteerde daarbij echter ,,erg positief''. De voordracht van Annemarie Mijer-Nienhuis als risicodirecteur is een ,,vrij vlotte actie'' van de verzekeraar, zo gaf analist Albert Ploegh aan. De marktvorser, die een hold-advies op Delta Lloyd hanteert, merkte op dat er ,,al veel slecht nieuws in de koers verwerkt zit''
Rabobank sprak van operationeel goede prestaties, met daarbij een lager dan verwachte solvabiliteit. De niet-levensactiviteiten deden het daarbij ,,iets beter dan voorzien''. Analist Cor Kluis noemde het verbeteren van de solvabiliteit als belangrijkste opdracht voor de nieuwe topman Hans van der Noordaa. Rabobank hanteert een buy-advies op Delta Lloyd.
Het aandeel noteerde dinsdag in de vroege handel 3,3 procent lager op 16,78 euro.
Geschil met toezichthouder DNB
Delta Lloyd kwam eind vorig jaar in opspraak door een geschil met De Nederlandsche Bank. Die legde de verzekeraar een boete op van 22,8 miljoen euro, omdat het bedrijf misbruik zou hebben gemaakt van voorkennis over de aanpassing van de rekenrente. De centrale bank eist ook het vertrek van financieel directeur Emiel Roozen, uiterlijk begin 2016. De toezichthouder vindt Roozen niet langer geschikt voor zijn functie.
De voorzieningenrechter van de rechtbank Rotterdam besloot eind januari dat het boetebesluit van DNB in een zaak rond handel met voorkennis door verzekeraar Delta Lloyd voorlopig niet openbaar mag worden gemaakt. Delta Lloyd had zelf gevraagd om een verbod op openbaarmaking van de boete.
De rechter heeft geen inhoudelijke uitspraak gedaan over de rechtmatigheid van de boete. Die zaak kan nog geruime tijd in beslag nemen en vindt plaats achter gesloten duren. Pas als de rechter uitspraak heeft gedaan over de rechtmatigheid van de boete, kan DNB het boetebesluit eventueel openbaar maken.
Bron: ANP/Z24
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl