Aegon heeft vorig kwartaal een stevig nettoverlies geleden door de verkoop van zijn Canadese activiteiten en andere afschrijvingen. De schatting over de kracht van Aegon’s financiële buffers onder een nieuw internationaal boekhoudregime bleef ongewijzigd.
Aegon meldde donderdag een nettoverlies van 524 miljoen euro. Die min ontstond door het eerder aangekondigde (papieren) boekverlies van 800 miljoen euro op de verkoop van Canadese levensverzekeringsactiviteiten en door 150 miljoen euro aan afschrijvingen door aanpassingen in de rekenmodellen van het bedrijf.
De onderliggende brutowinst kwam in het derde kwartaal uit op 436 miljoen euro, tegen 291 miljoen euro een jaar eerder. Dit resultaat werd vorig kwartaal voor 96 miljoen euro gedrukt door modelaanpassingen die samenhangen met de verwachte langere levensduur van polishouders in Azië en Amerika.
De totale verkopen van Aegon namen vorig kwartaal met 12 procent toe, tot 2,6 miljard euro. Daarbij profiteerde het bedrijf onder meer van gunstige wisselkoerseffecten en van groei bij het vermogensbeheer. De verkoop van nieuwe levensverzekeringen kromp met ruim een vijfde, tot 435 miljoen euro.
Financiële buffers Aegon sterker
Aegon wist de solvabiliteit vorig kwartaal te verbeteren. Op basis van de huidige regels steeg de solvabiliteitsratio naar 225 procent, tegen 206 procent aan het eind van het tweede kwartaal.Het bedrijf gaf aan ,,vertrouwen” te hebben in de overstap naar de nieuwe regels van Solvency II. Een concrete update van de financiële positie op basis van die regels werd niet gegeven.
Aegon verwacht op de analistendag van 13 januari duidelijkheid te kunnen geven over Solvency II, zei bestuursvoorzitter Alex Wynaendts in een toelichting tegen AFN. Daarbij gaat het zowel om de actuele stand van de solvabiliteitsratio, als om de gevoeligheid van het model, gaf hij aan. Bij de presentatie van de halfjaarcijfers, in augustus, voorspelde Aegon dat de nieuwe ratio zou uitkomen tussen 140 en 170 procent. Vooralsnog ziet het bedrijf geen redenen om die aanname te wijzigen.
Wynaendts noemde de toegenomen solvabiliteit van het afgelopen kwartaal ,,duidelijk positief''. Marktomstandigheden die de ratio verhoogden, hebben daarbij volgens hem ook een positieve invloed op de positie op basis van Solvency II.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl