Pensioenfondsen moeten bidden dat de geldpers van de Europese Centrale Bank zorgt voor hogere inflatie en daarmee op termijn voor hogere rentes. Want extreem lage rentes schaden de financiële positie van Nederlandse pensioenfondsen.
De financiële positie van de grote pensioenfondsen staat nog steeds onder druk. Vier van de vijf grootste fondsen hadden eind 2014 een dekkingstekort. Alleen bouwfonds bpfBouw staat er goed voor en verhoogt de pensioenen per 1 januari, zo blijkt uit vrijdag gepubliceerde kwartaalcijfers.
Vrijdag maakten de vijf grote pensioenfondsen hun dekkingsgraden bekend, die aangeven in hoeverre zij aan hun uitkeringsverplichtingen kunnen voldoen. Een dekkingsgraad van 100 procent betekent dat een pensioenfonds voor elke euro aan vermogen ook een euro aan uitkeringsverplichtingen heeft. Een dekkingsgraad van minder dan 100 procent betekent dat er minder dan 1 euro vermogen is voor elke euro aan uitkeringsverplichtingen. Toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) eist een minimale dekkingsgraat van 104 procent.
Lage rente drukt op pensioenfondsen
De lage marktrente veroorzaakt dat veel fondsen, ondanks gestegen vermogens, onvoldoende geld in kas hebben om op de lange termijn de pensioenen te kunnen betalen.
Een lage rente betekent dat de last van de pensioenverplichtingen zwaarder op de pensioenfondsen drukt, omdat dat toekomstige opbrengst van obligatiebeleggingen hierdoor lager kan uitvallen. De positieve ontwikkeling van de beleggingsrendementen op de korte termijn is in veel gevallen onvoldoende om de gevolgen van de lage rente te compenseren.
Pensioenfondsen moeten dus hopen dat het besluit van de Europese Centrale Bank (ECB) op staatspapier op te kopen en vers geld in de economie te injecteren zal helpen om de inflatie te stimuleren. Dan gaan immers ook rentes weer omhoog.
ABP zit in de gevarenzone
ABP, het grootste pensioenfonds van Nederland, zag zijn dekkingsgraad dalen met 2 procentpunt tot 101,1 procent. Dat is ruim onder de minimaal vereiste grens van dik 104 procent. ,,Over het hele jaar voegden we een recordbedrag van ruim 43 miljard euro toe aan de pensioenpot. Toch is de dekkingsgraad gedaald. We hoeven nu geen maatregelen te nemen die de deelnemers treffen, maar de verwachte ontwikkeling van de dekkingsgraad in 2015 baart ons zorgen'', liet ABP-vicevoorzitter Cees de Veer weten.
De dekkingsgraad van pensioenfonds Zorg & Welzijn (PFZW) daalde van 105 naar 102 procent. De metaalfondsen PMT en PME zagen hun dekkingsgraden ook lager uitkomen. Die van PME daalde licht van 102,6 procent naar 102 procent. PMT kwam uit op 103 procent.
bpfBouw heeft voldoende vet op de botten
Positieve uitzondering is bpfBouw met een dekkingsgraad van 114,5 procent, ofwel 0,7 procentpunt hoger dan eind september. Het bouwfonds verhoogt de pensioenen met 0,15 tot 0,20 procent. De andere fondsen hoeven overigens niet te korten. Dat komt omdat de sector dit jaar te maken krijgt met nieuwe spelregels en 2015 wordt gezien als een overgangsjaar.
Met ingang van dit jaar moet de pensioensector de dekkingsgraad op een andere manier berekenen, namelijk door te kijken naar het gemiddelde over de afgelopen twaalf maanden. Dit is een van de maatregelen van de regering om pensioenuitkeringen stabieler te maken.
Zolang de rente laag blijft zal in 2015 waarschijnlijk een dalende trend van de dekkingsgraden te zien blijven, verwacht de Pensioenfederatie, koepelorganisatie van de fondsen.
Bron: ANP/Z24
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl