Hypotheekrentes zijn op het laagste niveau sinds de herfst van 2022 beland, al ligt de populaire 10-jaars rente mét NHG-verzekering gemiddeld nog wel op 3,73 procent. Wie op zoek is naar een lage hypotheekrente, moet echter ook rekening houden met andere voorwaarden van een hypotheek.

Uiteindelijk gaat het bij het kiezen van een hypotheek om de balans tussen een scherpe rente en de overige voorwaarden. Financieel intermediair Van Bruggen Adviesgroep merkt in de nieuwsbrief van deze week op dat er bij de overige hypotheekvoorwaarden het afgelopen jaar aardig wat is verbeterd wat betreft de transparantie.

Hierbij zijn de volgende vier punten van belang:

1) Berekening boeterente bij tussentijds oversluiten

Als huiseigenaren de hypotheekrente voor langere tijd vastleggen, kan het zo zijn dat de marktrente tussentijds daalt. Wie dan de oude rente-afspraak tussentijds wil openbreken om te profiteren van een lagere marktrente, krijgt te maken met een boeterente.

De berekening van de boeterente was bij flink wat geldverstrekkers lange tijd een soort 'black box', aldus Van Bruggen. Financieel toezichthouder AFM heeft vanaf 2017 echter meer transparantie geëist bij het berekenen van de boeterente.

De hoogte van de boeterente en de manier waarop die berekend wordt, is nu een stuk overzichtelijker. Dat is dus een punt om op te letten bij de keuze van een hypotheek, naast de hypotheekrente zelf.

2) Rente-opslag geldverstrekkers

Vroeger konden nieuwe klanten vaak een forse rentekorting krijgen, maar bij het aflopen van de rentevaste periode ging de hypotheekrente dan flink omhoog. Inmiddels mogen geldverstrekkers geen verschil meer maken tussen bestaande en nieuwe klanten op dit punt.

Wel moet je rekening houden met de rente-opslag die geldverstrekkers rekenen, afhankelijk van de verhouding tussen de woningwaarde en de hypotheek. Bij een relatief hoge hypotheek geldt een hogere rente-opslag, maar de percentages kunnen per geldverstrekker verschillen.

Gedurende de looptijd kan dit wijzigen, als bijvoorbeeld de woning in waarde stijgt, of als je aflost op de hypotheek. Het is dus van belang hoe groot bijvoorbeeld het rentevoordeel is, als de hypotheek lager wordt ten opzichte van de woningwaarde.

3) Boetevrij aflossen

Je kunt meestal standaard een deel van de hypotheek boetevrij aflossen. Vaak gaat het dan om bijvoorbeeld 10 procent per jaar. Maar de exacte hoogte van dit percentage kan verschillen per geldverstrekker. Als je de ruimte wilt hebben om op jaarbasis wat meer af te lossen zonder boete, kan dit een voorwaarde zijn om te vergelijken.

4) Hypotheekrente meenemen bij verhuizing

Tot slot is van belang wat de regels zijn met betrekking tot verhuizen, als je de hypotheekrente voor langere tijd hebt vastgezet. In veel gevallen kun je een lagere hypotheekrente meenemen, als je verhuist, maar dit is wel iets om goed te checken.

LEES OOK: Hypotheekrente 5 jaar, 10 jaar of 20 jaar vast? Zo kun je kiezen