De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) schrapt dit jaar 400 van de 2200 banen. Dat is twee keer zo veel als eerder aangekondigd.
Alle vertrekkers maken gebruik van een vrijwillige vertrekregeling, zo bevestigde een woordvoerder van de NAM dinsdag. Over de kosten van de vertrekregeling worden geen mededelingen gedaan.
Lage gasprijs, lagere winning
De NAM heeft last van de lage aardgasprijs. Daarnaast speelt mee dat het kabinet de maximale gaswinning in Groningen, waar de NAM verreweg het grootste deel van zijn gas oppompt, heeft teruggeschroefd vanwege het aardbevingsgevaar.
Ook bij toeleveranciers en andere bedrijven in Nederland die samenwerken met de NAM zullen meer banen verdwijnen dan het aantal van tweeduizend dat vorig jaar werd gecommuniceerd.
Volgens de zegsman is het verband tussen de reorganisatie bij NAM lastig, maar geldt doorgaans dat,,als een oliebedrijf hoest, dan worden de bedrijven daaromheen verkouden”.
Gasproductie Groningen
De ministerraad ging eind september akkoord met het plan om tot en met 2021 jaarlijks hooguit 24 miljard kuub gas uit de Groningse bodem te halen. Alleen in koude winters mag van dit cijfer worden afgeweken. Dat maakte het kabinet vrijdag bekend.
Er wordt elk jaar gekeken of de productie moet worden aangepast, bijvoorbeeld omdat de omstandigheden veranderen of er nieuwe kennis is. Een gelijkmatige gaswinning moet de kans op aardbevingen zo klein mogelijk houden. Het kabinet gaat bij dit besluit af op adviezen van onder meer toezichthouder Staatstoezicht op de Mijnen (SodM).
Premier Mark Rutte gaf aan dat de veiligheid leidend is geweest bij deze stap. ,,Dit besluit is een nieuwe stap van het kabinet om verder te werken aan de veiligheid van de Groningers en aan het herstel van het vertrouwen.'' Ook wordt de afhandeling verbeterd van schade die Groningers door de aardbevingen hebben, meldt minister Henk Kamp (Economische Zaken).
Tegen de gaswinning is veel verzet. Groningers voelen zich onveilig, want de gaswinning zorgt voor aardbevingen in het gebied waardoor huizen, scholen en andere gebouwen beschadigd raken. Vanwege de veiligheid van de Groningers is de gaswinning sinds 2012 gehalveerd, constateerde Rutte. Tot oktober 2016 mag de NAM 27 miljard kuub gas uit de grond halen.