- De baas van de ECB, Christine Lagarde, vindt dat het te snel verhogen van de rente het economische herstel in de eurozone zou vertragen.
- Lagarde weigerde begin deze maand een renteverhoging uit te sluiten, maar blijft voorzichtig.
- President Klaas Knot van De Nederlandsche Bank pleit veel duidelijker voor een renteverhoging.
- Lees ook: Inflatie op recordniveau van 6,4%: gat met spaarrente is extreem groot
Als de Europese Centrale Bank (ECB) te snel het monetaire beleid verkrapt, zou dat het economische herstel uit de crisis kunnen vertragen. Daarvoor waarschuwde de baas van de ECB, Christine Lagarde. Volgens haar zou het verhogen van de rente “geen van de huidige problemen” oplossen, zo zei ze vrijdag tegen het Duitse Redaktionsnetzwerk Deutschland.
“Als we nu overhaast te werk gaan, kan het herstel van onze economieën aanzienlijk zwakker uitvallen en zouden banen in gevaar komen”, aldus Lagarde. Ze zei daarbij ook dat de centrale bank indien nodig handelend zou optreden, maar dat de stappen geleidelijk moeten worden gezet.
Lagarde weigerde bij de persconferentie van de ECB afgelopen week een renteverhoging dit jaar uit te sluiten, terwijl de ECB officieel geen rentestap voorziet vóór 2023.
De ECB worstelt met de hoge inflatie in de eurozone, die de koopkracht van salarissen en spaargeld aantast. De inflatie in de eurozone is in januari opgelopen tot ruim 5 procent.
Doorgaans worden rentes verhoogd om de inflatie te beteugelen. Als lenen voor bedrijven en consumenten duurder wordt, worden investeringen en consumptieve uitgaven afgeremd en dat dempt doorgaans ook prijsstijgingen. Dit gaat echter wel ten koste van de economische groei.
Lagarde benadrukte dat Europa niet vergeleken kan worden met de Verenigde Staten. "De Amerikaanse economie is oververhit, terwijl onze economie dat nog lang niet is", aldus de Française. "Daarom kunnen en moeten we voorzichtig te werk gaan. We willen het herstel niet in de kiem smoren."
Kenners rekenen er evenwel op dat de ECB volgende maand al stappen zet met het verkrappen van het beleid. Dan worden ook nieuwe economische ramingen bekend, en kan de aankoop van obligaties door de ECB opnieuw worden beoordeeld. "De inflatie kan hoger uitvallen dan we in december voorspelden", waarschuwde Lagarde. "We zullen dat in maart analyseren en dan zullen we het van daaruit bekijken."
Lagarde zei vrijdag verder dat de inflatie op middellange termijn waarschijnlijk alleen boven de doelstelling van 2 procent zal uitkomen als de lonen dat niveau "aanzienlijk en aanhoudend" zouden overschrijden. "Dat zien we op dit moment helemaal niet gebeuren. In de meeste landen van de eurozone, waaronder Duitsland, zijn de looneisen zeer gematigd."
Hogere rente ECB dit jaar waarschijnlijk, vindt Knot
President Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB), die tevens een van de beleidsmakers is bij de ECB, heeft een andere visie dan Lagarde wat betreft renteverhogingen. Hij schat in dat de periode met verhoogde inflatie nog meer dan een jaar zal duren en gaat ervan uit dat de Europese Centrale Bank (ECB) in het vierde kwartaal van dit jaar met een renteverhoging zal komen.
Dat zei Knot afgelopen zondag in het tv-programma Buitenhof.
De DNB-president wees erop dat de oorzaken van de hoge inflatie voornamelijk buiten Nederland liggen. Hij signaleert nog geen zogeheten loon-prijsspiraal, waarbij bedrijven de lonen voor werknemers extra sterk opschroeven en zo de inflatie nog meer aanjagen. Daarom gaat Knot er wel vanuit dat er op een gegeven moment weer een einde zal komen aan de hoge prijsstijgingen.
Volgens Knot heeft de ECB meer instrumenten tot zijn beschikking dan alleen het opkrikken van de eigen rentetarieven. Eerst moeten de steunprogramma's van de ECB worden afgebouwd. Daarvoor worden al maatregelen genomen en dat heeft er volgens Knot ook al voor gezorgd dat de rentes op de financiële markten wat zijn opgelopen.
Knot voorziet op basis van alle huidige gegevens een eerste rentestap van 0,25 procent in het vierde kwartaal. Vervolgens zal in het voorjaar van 2023 dan nog een stapje plaatsvinden, denkt hij.