Franse aandeelhouders van Euro Disney wijzen met een beschuldigende vinger naar het moederbedrijf. Walt Disney Company zou jaarlijks tientallen miljoenen euro aan zijn Parijse dochter onttrekken, terwijl het park verlies lijdt.

Euro Disney kachelt al jaren achteruit. In zijn 23-jarige bestaan noteerde het pretpark 16 verliesjaren. Aandelen in het park die in 1992 zijn gekocht, hebben in de tussentijd 95 procent van hun waarde verloren. Er zijn vele verklaringen gegeven voor de eeuwige doodsstrijd waarin het pretpark lijkt te verkeren. Aanvankelijke ramingen waren te optimistisch, het park heeft te veel geleend, er komen te weinig bezoekers (en die geven te weinig uit) en de Europese economie is zwak.

Cynisch spel

Weekblad The Economist zocht zelfs een verklaring in culturele verschillen. Europeanen zouden kleine themaparken prefereren boven grote algemene parken zoals Euro Disney, viel uit een vergelijking met goed presterende Europese concurrenten op te maken. In oktober werd een reddingsplan ter waarde van 1 miljard euro gepresenteerd.

Maar de kleine Franse aandeelhouders in het park beschuldigen moederbedrijf Walt Disney van een cynisch spel, schrijft persbureau Reuters. Het Amerikaanse Walt Disney Company, voor 40 procent eigenaar van Euro Disney, zou jaarlijks voor tientallen miljoenen euro’s aan kosten en royalty’s in rekening brengen bij z’n Europese dochter.

Tien procent omzet naar Amerika

Euro Disney moet bijvoorbeeld betalen voor copyright, of is verplicht om aan Disney gelieerde bedrijven in te huren om reparaties te verrichten. Dat zou meteen één van de redenen zijn waarom zoveel attracties er verlept bij staan. De klanttevredenheid daalt al jaren, vooral door het achterstallige onderhoud.

De tarieven die Euro Disney naar Amerika overmaakt bedragen zo'n tien procent van de jaarlijkse omzet. Volgens de kleine aandeelhouders is dat te hoog om het bedrijf weer winstgevend te maken. Ze wijzen op de jaren 1995-2001, toen het park wel winst uitkeerde aan z'n aandeelhouders. Juist in die jaren inde Walt Disney Company de meeste tarieven niet.

De financiële topman van Euro Disney verwerpt de beschuldiging. Volgens hem zijn de in rekening gebrachte kosten marktconform.

Nog grotere rol moederbedrijf

Veel kleine aandeelhouders (er zijn er 56.000) vertrouwen Walt Disney Company niet meer. Zo zou het herstelplan het aandeel van het moederbedrijf vergroten naar 82 procent. Kleine investeerders moeten hun oorspronkelijke inleg verdrievoudigen, is het voorstel. Of ze moeten opties verkopen en een beetje winst maken. Anders verliezen ze nog meer geld.

Bovendien zullen de tarieven stijgen. Het managementtarief is nu 1 procent, maar volgens het reorganisatieplan stijgt dat naar 6 procent. Volgens Disney is dat in lijn met de oorspronkelijke plannen.

Blijven wachten op winst

Sinds 1992 hebben royalty’s en tarieven Walt Disney Company 975,69 miljoen euro  opgeleverd. Inclusief overeenkomsten met gelieerde bedrijven komt het totaal op 1,481 miljard euro . Het verlies dat voor rekening van aandeelhouders kwam, beliep meer ondertussen dan 2 miljard euro. De investeerders bleven ondanks alle tegenslag aan hun aandelen vasthouden, gesterkt door herhaaldelijke beloftes dat het park eindelijk winstgevend zou worden.

"Na al die jaren van verlies zou het eerlijk zijn als ze ons allemaal voor een goede prijs zouden uitkopen", zegt aandeelhouder Pierre-Alain Le Duc. "In plaats daarvan pakken ze onze aandelen af op het moment dat ze op hun laagste stand staan, waardoor ze de rest van het park voor een prikje in handen krijgen."

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl