- De software voor laadpalen en zonnepanelen is niet veilig genoeg en geeft hackers mogelijkheden, zegt het Agentschap Telecom.
- Individuele aanvallen brengen geen risico met zich mee, maar grootschalige hacks kunnen het stroomnetwerk in een regio platleggen.
- Het Agentschap Telecom pleit voor beter toezicht; aanbieders zijn het daarmee eens en willen doorpakken.
Met de toename in het aantal laadpalen en zonnepanelen bij consumenten stijgt ook het risico voor het stroomnetwerk. Daarvoor waarschuwt het Agentschap Telecom (AT) maandag in het Financieele Dablad. Zonnepanelen en laadpalen bieden mogelijkheden voor hackers om hele regio’s plat te leggen.
Voorheen was dit alleen mogelijk door in de systemen van grote energiecentrales binnen te dringen, nu heeft een kwaadwillende hacker veel meer inbraakpunten.
De grote energiecentrales staan onder toezicht van de overheid en moeten voldoen aan hoge veiligheidseisen. Dit omdat ze behoren tot de vitale infrastructuur. Aanbieders van bijvoorbeeld zonnepanelen horen hier niet bij en realiseren zich volgens het AT ook de risico’s van een cyberaanval nog niet.
Op dit moment zijn de bedrijven achter de slimme en duurzame oplossingen allang blij dat alles werkt en dat het aangesloten kan worden op het stroomnetwerk. Ze kijken niet naar de risico’s die deze aansluiting voor de rest van het netwerk met zich mee kan brengen.
Het AT pleit dan ook voor meer toezicht in deze relatief nieuwe sector. Enkele aanbieders laten aan het FD weten dat ze geen probleem zien in meer toezicht. Ook de extra administratie die dit met zich meebrengt, nemen ze graag op zich omdat ze het gevaar van het probleem inzien.
Alle partijen zijn het erover eens dat als dit nu goed opgepakt wordt, het preventief kan werken.
Op dit moment hebben ruim 1 miljoen huishoudens zonnepanelen. De verwachting is dat dit de komende jaren zal verdubbelen. Ook staan er 1,7 miljoen laadpalen in Nederland. Ook dat aantal gaat snel toenemen.