- Kweekvleesbedrijf Meatable heeft een partner gevonden om in 2024 in Singapore varkensvlees op de markt te brengen voor worstjes en dumplings.
- Singapore is daarmee de eerste markt waar het kweekvlees van Meatable beschikbaar wordt voor consumenten.
- Meatable wil zijn kweekvlees de komende jaren ook in Europa introduceren.
- Lees ook: Dit Amerikaanse bedrijf verkoopt als eerste ter wereld gekweekte kip in het laboratorium
Kweekvleesbedrijf Meatable heeft in het Singaporese bedrijf ESCO Aster een partner gevonden voor de productie van zijn in de fabriek gemaakt varkensvlees. In 2024 moet dat in de vorm van dumplings en worstjes in restaurants in de Aziatische stadstaat te koop zijn. Een jaar later moeten de producten van Meatable ook in de Singaporese supermarkt liggen.
ESCO Aster is vooralsnog het enige bedrijf dat kweekvlees mag maken van de Singaporese overheid. Het bedrijf zal Meatable ondersteunen bij de productie en het opschalen daarvan, laat de Delftse start-up weten.
Meatable maakte eerder dit jaar al bekend zijn pijlen op Singapore te richten. “Singapore is op dit moment het enige land dat gecultiveerd vlees voor consumptie heeft goedgekeurd”, legt topman en mede-oprichter Krijn de Nood uit. “Met deze samenwerking kunnen we stap voor stap op een duurzame manier verder opschalen en onze kennis vergroten. Zo kunnen wij ons verder gaan klaarstomen voor uitbreiding naar andere landen.”
Kweekvlees is echt vlees, maar komt uit een fabriek. Dierlijke cellen krijgen in een speciaal proces voedingsstoffen toegediend en vermenigvuldigen zich dan. In tegenstelling tot de traditionele veeteelt komen daarbij geen schadelijke stoffen vrij.
Het kweekvlees van Meatable in eerste instantie nog iets duurder is dan gewoon vlees, maar dat het op den duur goedkoper wordt. "Maar we zijn veel milieuvriendelijker want onze cellen krijgen alleen maar voedingsstoffen", zei technisch directeur en medeoprichter Daan Luining afgelopen zomer tegen persbureau ANP. "Bovendien hebben we geen uitstoot van stikstof of methaan en zit er geen antibiotica in ons vlees."