Een inwonertal van 1,4 miljard zielen, zie die allemaal maar eens onder de duim te houden.

De Chinese Communistische Partij doet het al jaren en gaat daarbij behoorlijk ver.

Verdwijning, opsluiting van familieleden, intimidatie middels gewelddadige huiszoekingen, het is maar een greep uit de vele methoden die de Chinese overheid toepast om critici de mond te snoeren.

Zelfs het land verlaten helpt niet – dan worden de achterblijvers van de dissidenten vervolgd. Zo behoudt de Chinese Communistische Partij zijn macht, ook over onderdanen die het land ontvlucht zijn.

Lees verder om te zien wat de Chinese overheid allemaal doet om critici aan te pakken.


1. Je verdwijnt gewoon.

Foto: Voor de deur van het Chinese Hooggerechtshof houdt Li Wenzu een foto van haar man omhoog, de verdwenen advocaat en mensenrechtenactivist Wang Quanzhang. Beijing, 27 juli. Bron: Damir Sagolj/Reuters

Sinds hij drie jaar geleden gearresteerd werd, is niets meer vernomen van Wang Quanzhang, de mensenrechtenadvocaat die in het verleden politieke activisten verdedigde.

Hij werd in augustus 2015 samen met 200 advocaten en activisten door de politie meegenomen voor ondervraging. Drie jaar later is hij de enige van die 200 die niet op vrije voeten is.

Niemand heeft hem sindsdien gezien. Zijn familie, vrienden en advocaten probeerden hem te spreken, maar hen wordt de toegang tot Wang ontzegd, aldus Radio Free Asia. Zijn echtgenote Li Wenzu wordt regelmatig door de Chinese politie lastiggevallen omdat ze protesteert tegen de verdwijning van haar man, aldus de BBC.

Onlangs kreeg Li bericht van een vriend die haar vertelde dat Wang nog leefde en "in redelijke fysieke en mentale conditie" verkeerde. Navraag bij de autoriteiten leverde Li niets op.


2. Je wordt weggesleept zodat je niet met de pers kunt praten.

Foto: Een vrouw wordt door de politie weggesleept nadat ze opnames wilde delen van een explosie buiten de Amerikaanse ambassade in Beijing op 26 juli. Bron: Becky Davis/Twitter

Een vrouw werd gearresteerd toen ze opnames met journalisten wilde delen van een explosie bij de Amerikaanse ambassade in Beijing. Op het moment dat de vrouw met de journalisten wilde praten, werd ze overmeesterd door een groepje mannen die haar wegsleepten. Tegen de journalisten zeiden ze dat het hier een "familiekwestie" betrof, aldus Becky Davis van Agence France-Presse.

Volgens de vrouw kende ze geen van de mannen. Op deze video staat de hele scène.

China wilde het nieuws over de explosie binnenskamers houden. Vlak na het incident wiste Weibo, ook wel het Chinese Twitter genoemd, alle posts over het incident.

Hoewel het onduidelijk blijft wie de mannen waren en waarom ze de vrouw meenamen, zegt Davis dat het heel gewoon is dat agenten in burger mensen meenemen en net doen of ze familie zijn.


3. Je familieleden krijgen huisarrest, zelfs wanneer ze nergens van worden beschuldigd.

Foto: Portretten van Liu Xiaobo en Liu Xia worden getoond tijdens een protest in Hong Kong in juni 2017. Bron: Vincent Yu/AP

China houdt prominente activisten en dissidenten onder huisarrest. Zo voorkomt China dat ze naar het buitenland reizen om daar te protesteren.

In 2010 probeerde Liu Xia naar Oslo te reizen om daar de Nobelprijs voor de Vrede in ontvangst te nemen voor haar man, de mensenrechtenactivist Liu Xiaobo, die toen vastzat voor "subversieve activiteiten".

Ze mocht het land niet uit en kreeg huisarrest met 24-uursbewaking. Ze kreeg geen toegang tot een telefoon of een computer, hoewel ze nergens van beschuldigd was.

Ze mocht in 2017 het huis even verlaten voor de begrafenis van haar man, die aan kanker overleed. Daarna werd ze naar de andere kant van het land gebracht zodat ze de herdenkingsbijeenkomsten van sympathisanten in Beijing niet zou zien.

Liu bracht in totaal acht jaar binnenshuis door. In juli van dit jaar werd ze vrijgelaten en mocht ze naar Berlijn vertrekken, na een langdurige lobbycampagne van de Duitse regering voor haar vrijlating.

Toch is ze nog steeds niet helemaal vrij: ze verschijnt niet in het openbaar, noch spreekt ze de media uit angst voor represailles tegen haar broer in Beijing, zegt haar vriend Tienchi Martin-Liao tegen The Guardian.


4. Ze dreigen je familie te doden en verbieden hen om China te verlaten.

Foto: Anastasia Lin, wiens familie in China gestraft wordt voor haar activisme tegen China. Bron: AP Photo/Pablo Martinez Monsivais

Zelfs buiten China zijn dissidenten niet veilig. Familie en vrienden blijven niet zelden achter in China als gegijzelde. Een goed voorbeeld is de Chinees-Canadese actrice Anastasia Lin die zich herhaaldelijk kritisch uitlaat over de mensenrechtensituatie in China.

Tegen Business Insider zei ze eerder dit jaar dat de visa die haar ooms en grootouders hadden voor Hong Kong zijn ingetrokken.

De Chinese veiligheidsdienst zei tegen haar vader dat als ze zo doorging, de familie "net zo vervolgd zou worden als tijdens de Culturele Revolutie" – de bloedige periode onder Mao's bewind waarin miljoenen mensen werden vervolgd, gemarteld en gedood.

Shawn Zhang, een student uit Vancouver die president Xi Jinping online bekritiseerde, zei tegen Business Insider dat de politie zijn ouders onophoudelijk vroeg hem te zeggen dat hij zijn posts moest verwijderen.

Familieleden van vijf journalisten van Radio Free Asia – een door de VS gesponsord mediabureau – zijn gevangengezet zodat de journalisten hun reportages zouden staken over de vervolging van de Oeigoerse minderheid in het west-Chinese Xinjiang.


5. Je berichten op sociale media worden verwijderd.

Foto: Een vrouw, omringd door paramilitaire politie in Beijing. Bron: Kevin Frayer/Getty

Chinese techbedrijven verwijderen regelmatig berichten van sociale media en verbieden gebruikers sommige trefwoorden te gebruiken waarmee de overheid bekritiseerd wordt.

De censuur heeft onder Xi Jinpings bewind nog nooit zulke goede zaken gedaan  nu jaarlijks duizenden nieuwe censuurrichtlijnen verschijnen.

Posts en trefwoorden worden meestal voor een paar uur of een paar dagen in de ban gedaan, tot het evenement of het nieuwsitem weer voorbij is.

In februari deden bloggerplatforms WeChat en Weibo gebruikers in de ban die posts met de letter N wilden plaatsen. De letter N werd toen gebruikt als protest tegen Xi Jinpings voornemen om de duur van de maximale regeerperiode te verlengen.


6. Je wordt weggestopt in een psychiatrische kliniek.

Foto: Dong Yaoqiong die zichzelf livestreamde toen ze een portret van Xi Jinping in Shanghai besmeurde. Bron: Hua Yong/Twitter

In juli livestreamde Dong Yaoqiong zichzelf terwijl ze zwarte inkt over een poster van de president smeerde. Enkele uren later meldde ze dat er politie aan de deur stond en dat de video verwijderd was.

Ze is sindsdien niet meer gezien, hoewel Voice of America en Radio Free Asia wisten te melden dat ze in haar thuisprovincie Hunan in een plaatselijke psychiatrische kliniek opgesloten zit.


7. Ze stormen binnen en snoeren je de mond.

Foto: Sun Wenguang in zijn huis in Jinan. Bron: AFP/YouTube

Sun Wenguang, een prominent criticus van de Chinese regering, werd uit de lucht gehaald tijdens een interview met Voice of America begin augustus.

De 83-jarige oud-professor in de economie vertelde net dat president Xi Jinpings economische prioriteiten verkeerd waren, toen acht agenten zijn huis binnenstormden en het telefonische interview beëindigden.

Zijn laatste woorden voordat de verbinding verbroken wed: "Ik zeg je, het is illegaal om mijn huis binnen te komen. Ik heb mijn vrijheid van meningsuiting!" Luister hier naar het Engels ondertitelde audiofragment van het gebeuren.

De vader van Dong Yaoqiong, de vrouw die de poster besmeurde, werd ook onderbroken tijdens een livestream waarin hij de overheid opriep zijn dochter vrij te laten.

De opname die je hier kunt zien, toont een agent in burger die binnenkomt en Dongs vader en een vriend wil meenemen en hun verzoeken om het huiszoekingsbevel te tonen negeert.


8. Ze sluiten je op in je eigen huis en dwingen je daarover te liegen.

Bron: The Voice of America/Twitter

Ongeveer elf dagen nadat het interview met de Chinese professor Sun Wenguang werd onderbroken, werd hij opgesloten in zijn huis aangetroffen.

De politie had hem daar gevangengezet en zijn vrouw gedwongen te liegen over Wenguangs afwezigheid. Ze moest rondbazuinen dat de professor was gaan reizen om de verdenking van de autoriteiten van zich af te schudden, zo vertelde Wenguang aan twee journalisten.

"Na het interview zijn we meegenomen en voor tien dagen vastgezet in vier verschillende hotels. Sommige kamers hadden geblindeerde ramen. Het was een donkere gevangenis. Nadat we terug waren, stuurden ze vier veiligheidsmensen om hier te overnachten."

Ook de journalisten van het door Amerika gesponsorde Voice of America werden die direct na het telefonische interview meegenomen. Het is niet duidelijk waar zij zich momenteel bevinden.


9. Ze verbieden je het land te verlaten.

Foto: Ai Weiwei in Londen in September 2015, twee maanden nadat hij is vrijgelaten in China. Bron: Carl Court/Getty

Ai Weiwei, de productieve Chinese kunstenaar en fervent criticaster van de Chinese overheid, kon vier jaar lang China niet verlaten.

De autoriteiten claimden hij werd verdacht van verschillende criminele activiteiten, waaronder pornografie, bigamie en ongeoorloofde handel in buitenlandse valuta.

Hij zat 81 dagen vast en werd beschuldigd van belastingontduiking, waarvoor zijn bedrijf 2,5 miljoen dollar boete moest betalen. Zijn achterban claimde dat de beschuldiging van belastingontduiking een verzinsel was.

Begin augustus poste Ai Weiwei een video van zijn atelier in Beijing, of liever gezegd, wat daarvan is overgebleven. Het is de tweede keer dat de overheid een studio van de kunstenaar met de grond gelijk heeft gemaakt.

2018.8.18

Een bericht gedeeld door Ai Weiwei (@aiww) op


10. Demonstranten worden van de straat geplukt voordat ze hun protest zijn begonnen.

Foto: De politie omsingelt een groep mensen die zich voorbereidt op een protest in Beijing op 6 augustus. Bron: Pak Yiu/Twitter

Een groep demonstranten had een protest gepland in het financiële district van Beijing, over de grote verliezen met investeringen die zijn gedaan op de peer-to-peer leenplatforms van het land. Veel van deze platforms werden gesloten na recentelijk optreden van de overheid tegen financiële bedrijven. Hierbij verloren particuliere beleggers enkele tienduizenden dollars spaargeld.

De demonstratie zou op een maandag om half negen 's ochtends plaatsvinden voor het gebouw van China's financiële toezichthouder. Maar dat gebeurde niet. De politie had de demonstranten al in de smiezen voordat ze de straat op konden en stuurde ze naar huis.

Veel demonstranten die vanuit elders in het land naar Beijing kwamen, troffen politie bij de bus- en treinstations waar ze arriveerden.

"Zodra de politie je ID had gecontroleerd en je protestmateriaal had gezien, wisten ze: je bent hier om je recht op financiële bescherming te halen. Ze zetten je dan meteen op de bus", vertelde Peter Wang, die van plan was deel te nemen aan de demonstratie, aan persbureau Reuters.

Meer dan 120 bussen stonden klaar om de demonstranten af te voeren, meldde Becky Davis, correspondent van AFP in Beijing.

Van verschillende demonstranten werden vingerafdrukken en bloedmonsters afgenomen, meldde Reuters. De autoriteiten hebben de demonstratie waarschijnlijk kunnen onderscheppen door gesprekken van de activisten op WeChat te volgen, zo vertelden demonstranten aan The Globe and Mail.

LEES OOK: China gaat alle 1,4 miljard burgers ‘sociale punten’ geven – dit zijn de straffen voor wie zich niet gedraagt