De basis van het pensioen in Nederland vormt de AOW-uitkering van de staat. Daarbij is er een verschil tussen een hogere en een lagere uitkering. AOW’ers die gehuwd zijn of samenwonen, krijgen een lagere uitkering dan alleenstaanden.

Dit lijkt simpel, maar in de praktijk zijn er veel nuances die bepalen of twee personen bijvoorbeeld elk een hoge of een lage AOW-uitkering krijgen. Dat kan behoorlijk uitmaken.

Sinds 1 juli 2024 is dat 1.486,24 euro netto voor alleenstaanden en 1.010,96 euro netto voor samenwonenden of gehuwden. In deze bedragen de loonheffingskorting toegepast, ofwel een vermindering op de te betalen belasting.

Twee singles krijgen in totaal dus 2.972,48 euro netto per maand en een gehuwd/samenwonend koppel krijgt samen 2.021,92 euro netto. Het kan dus zo’n duizend euro schelen of je met een ietwat afwijkende woonsituatie in het vakje samenwonend/gehuwd of alleenstaand valt.

AOW-uitkering kan complex zijn voor samenwonenden

Als AOW'ers niet gehuwd zijn, dan is het waarschijnlijker dat elk de hoge alleenstaanden-uitkering krijgt. Echter, dit is niet het geval als de twee ongehuwde AOW'ers samenwonen en een gezamenlijke huishouding voeren.

Aan de andere kant krijgen twee AOW'ers die samenwonen en géén gezamenlijke huishouding voeren, wel elk de hoge uitkering.

Er is sprake van een gezamenlijke huishouding als mensen bijvoorbeeld een samenlevingscontract hebben, of samen een kind hebben. De Sociale Verzekeringsbank, de instantie die de AOW-uitkering verzorgt, zegt situaties individueel te beoordelen aan de hand van informatie die burgers geven en vragenlijsten die worden gehanteerd. Eventueel wordt een huisbezoek afgelegd.

Voor ongehuwde AOW'ers waarvan één in een zorginstelling woont, geldt dat er gekozen kan worden tussen twee keer de hoge of twee keer de lage uitkering, net als bij gehuwde AOW'ers.

In totaal zijn er liefst 21 relatievormen die bepalen of een AOW'er de hoge of lage uitkering krijgt. Bekijk het volledige overzicht dat Business Insider maakte:

Hoge of lage AOW? Je relatie en woonvorm kunnen veel verschil maken – bekijk het overzicht van 21 situaties die van belang zijn