ECB-president Mario Draghi wil dat de balans van de centrale bank groeit van de huidige 2 naar 3 biljoen euro, maar zonder grootschalige aankopen van staatsleningen is dat onmogelijk. Analist Arne Petimezas van beursmakelaar AFS Group praat je bij vanaf de beursvloer in Amsterdam.
1. In Frankrijk is de inflatie terug op het laagste niveau sinds begin 2009, en vanwege de steeds hardnekkiger wordende disinflatie dalen rentestanden vanochtend weer naar nieuwe dieptepunten. Het Franse statistiekbureau Insee meldde dat consumentenprijzen vorige maand met 0,4 procent stegen vergeleken met dezelfde maand in 2013. De markt had verwacht dat de inflatie zou blijven staan op 0,5 procent, hetzelfde niveau als in oktober.
Brandstoffen daalden sterk in prijs, een meevaller voor de Fransen. Maar groot probleem is dat de prijzen van veel andere gefabriceerde producten ook in prijs aan het dalen zijn. Na de bekendmaking van de inflatiecijfers daalde de Franse 10-jaars rente naar een nieuw dieptepunt van 0,95 procent. De Duitse en Nederlandse 10-jaars rentes zakten naar nieuwe dieptepunten van 0,667 en 0,803 procent.
2. De Europese Centrale Bank (ECB) maakt aan het einde van de ochtend de resultaten van de veiling van extreem goedkope langlopende 4-jaars leningen aan banken bekend. De markt verwacht dat banken ongeveer 150 miljard euro zullen lenen van de ECB. Dat is meer dan de 82,6 miljard euro die de banken in september afnamen bij eenzelfde veiling.
Die bedragen zijn echter een grote teleurstelling voor de ECB. In principe hadden banken bij de twee veilingen tezamen 400 miljard euro kunnen lenen. De verwachte afname van circa 150 miljard euro betekent dat per saldo de balans van de ECB verder zal krimpen. Banken hebben namelijk nog ruwweg 280 miljard euro aan langlopende leningen uit de winter van 2011 op 2012 uitstaan, en die moeten uiterlijk begin volgend jaar worden afgelost. ECB-president Mario Draghi wil dat de balans groeit van de huidige 2 naar 3 biljoen euro, maar zonder grootschalige aankopen van staatsleningen is dat onmogelijk.
Update 11.30u: de feitelijke afname van nieuwe leningen bij de ECB is uitgekomen op bijna 130 miljard euro, nog minder dan analisten hadden verwacht.
3. Een centrale bank die nog veel dieper in de problemen zit dan de ECB is de Russische centrale bank. De Russische economie krijgt klap na klap te verwerken. Rusland bloedt leeg omdat vanwege de sancties maandelijks miljarden dollars aan kapitaal wegvlucht. Door de kapitaalvlucht en de crash in de olieprijs is de roebel in vrije val geraakt en bereikte de Russische valuta ten opzichte van de dollar vanochtend een nieuw dieptepunt op 55,09 roebel voor één dollar.
Door de boterzachte valuta loopt de inflatie de spuigaten uit, en zijn de Russen bovendien nog eens gaan hamsteren, wat de inflatie van inmiddels tegen de 10 procent verder aanwakkert. De markt verwacht dat de centrale bank de rente vanochtend gaat verhogen om de inflatie aan te pakken, maar dat zal waarschijnlijk weinig uithalen. Eerdere renteverhogingen werden binnen luttele tijd gevolgd door een verdere daling van de roebel.
4. Tesla-verkopen zitten in de lift. In oktober dan. In die maand stegen de registraties van nieuwe Tesla’s in de VS met 152 procent naar 2.391 bolides, aldus The Wall Street Journal. Over de eerste tien maanden van het jaar liggen de verkopen echter 22 procent lager op 11.731 stuks.
5. Ook SBM Offshore moet alle zeilen bijzetten vanwege de crash in de olieprijs. De leverancier van drijvende productie- en opslagplatforms gaat wereldwijd 1.200 banen schrappen en het hoofdkantoor verhuizen van Schiedam naar Amsterdam. De reorganisatie moet 40 miljoen dollar aan besparingen opleveren.
6. De olieprijs is vanochtend tot rust gekomen na de forse dalingen in de eerste helft van deze week. Een vat Brent-olie stijgt bijna 50 dollarcent naar 64,64 dollar. Gisteren ging olie weer door het putje nadat de minister van Olie van Saudi-Arabië zich hardop afvroeg “waarom de productie te verlagen”, een teken dat ’s werelds leidende olieproducent bereid is nog lagere prijzen te tolereren om de zwakke broeders te elimineren en marktaandeel te behouden. Op vrijdag sloot Brent-olie nog op ruim 69 dollar.
7. De koers van Nutreco zit vanochtend in de lift nadat het Amerikaanse agroconglomeraat Cargill heeft aangekondigd te overwegen een overnamebod op de Nederlandse dier- en visvoerproducent door te gaan zetten. Cargill wil daarom de boeken van Nutreco gaan napluizen. En Cargill gaat dat bod op eigen houtje uitbrengen, van partner Permira is inmiddels afgehaakt. Het rivaliserende SHV Holdings heeft een bod van 44,50 euro in contanten uitgebracht op Nutreco. De afgelopen tijd noteerde de koers van Nutreco al boven het bod van SHV, een teken dat beleggers rekening houden met interesse van een rivaliserende partij.
8. Europese aandelenbeurzen boeken vanochtend lichte winsten na de fors koersdalingen van de afgelopen drie dagen, waarbij de AEX een verlies van meer dan 3 procent, iets minder dan het verlies van 3,5 procent voor de Europese Stoxx 50.
Dat beurzen zo dicht bij huis blijven komt omdat beleggers wachten op de resultaten van de TLTRO-veiling van de ECB. Daarnaast wordt ook gewacht op de Amerikaanse detailhandelsverkopen voor november. De consensusverwachting is een solide groei van 0,4 procent in november ten opzichte van oktober, wat zou betekenen dat de Amerikaanse economie het ook in het vierde kwartaal goed deed na de uitzonderlijk sterke groei van april tot en met september.
Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl