De kredietverlening aan bedrijven in de eurozone is in juli verder afgenomen en het vertrouwen in de Europese economie neemt af. De Franse president Hollande vindt het hoog tijd voor een speciale topbijeenkomst.
Bedrijven en consumenten kregen vorige maand in totaal 1 procent minder leningen dan een jaar eerder, gecorrigeerd voor securitisaties en verkoop van leningen. Die daling was een fractie minder sterk dan in juni.
De kredietverlening aan bedrijven nam met 2,2 procent af, terwijl huishoudens net als in juni 0,5 procent meer leningen kregen, zo blijkt uit cijfers die de Europese Centrale Bank (ECB) donderdag heeft gepubliceerd.
Franse president wil top over groei
De Franse president François Hollande wil op korte termijn een eurotop houden waarop wordt bepaald hoe de kwakkelende Europese economie vooruit kan worden geholpen. Daarbij moet ook worden gekeken naar de mogelijkheid om het tempo waarin bezuinigingen worden doorgevoerd aan te passen, stelde hij donderdag in een toespraak voor Franse diplomaten.
,,Het herstel is te zwak. De inflatie is te laag. De euro is te sterk'', somde Hollande de problemen in de eurozone op. ,,Europa wordt bedreigd door een lange en mogelijk eindeloze periode van stagnatie als we niets doen.''
Volgens de president moeten de eurolanden alle ruimte gebruiken die ze hebben om de verbetering van overheidsfinanciën aan te passen aan de economische omstandigheden. Hollande benadrukte dat de nieuwe Franse regering ,,meer dan ooit'' vastbesloten is om economische hervormingen door te voeren. ,,Maar die kunnen niet werken als Europa niet wordt gemobiliseerd'', voegde hij daaraan toe.
Vertrouwen in eurozone matig
De problemen die Franse president aanstipte, werden donderdag nog eens geïllustreerd door cijfers over het vertrouwen in de economie van de eurozone. DAt is deze maand gedaald tot het laagste niveau sinds eind vorig jaar, meldde de Europese Commissie donderdag.
De afname volgt op een periode van 5 maanden waarin het vertrouwen min of meer stabiel bleef. De toegenomen somberheid komt vooral doordat het pessimisme in de detailhandel en de industrie en onder consumenten toenam. Vooral in Italië en Duitsland wordt de toekomst nu aanmerkelijk minder zonnig ingezien dan in de voorgaande maanden.
Voor Europees Commissaris Jyrki Katainen (Economische en monetaire zaken) komen de cijfers niet onverwacht gezien het teleurstellende tweede kwartaal en de spanningen in de wereld deze zomer. Zorgen heeft hij wel. ,,Zonder vertrouwen zien we de investeringen niet aantrekken die we nodig hebben voor groei en werkgelegenheid.'' Daarom is het nu tijd om structurele hervormingen te intensiveren, aldus Katainen in een schriftelijke reactie. Alleen zo kan een duurzaam herstel van de economie worden bereikt en groei en werkgelegenheid aantrekken.
De index waarmee de commissie het vertrouwen meet, zakte in augustus van 102,1 naar 100,6. Die daling was aanzienlijk sterker dan verwacht: economen voorspelden gemiddeld een afname tot 101,5. Een stand hoger dan 100 geeft aan dat het vertrouwen groter is dan het langjarig gemiddelde.
Ondanks de stevige daling is het vertrouwen in Duitsland nog relatief groot. In Italië zakte de graadmeter echter onder het langjarig gemiddelde. In Nederland nam het vertrouwen volgens Brussel ook af. De index daalde hier van 101,7 naar 100,9. In Frankrijk bleef het pessimisme onveranderd groot.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl