De grote kredietbeoordelaar Moody’s is flink negatiever geworden over de situatie van banken en financiële firma’s in Turkije.
In een klap heeft het ratingbureau zijn kredietbeoordelingen van twintig bedrijven verlaagd. Voor sommige banken zijn de scores zelfs met twee stappen naar beneden bijgesteld.
De ingreep heeft alles te maken met de recente problemen van de Turkse economie. Daar komt een heftige diplomatieke crisis met de Verenigde Staten nog eens bovenop.
Door de Amerikaanse sancties en de dreiging met meer strafmaatregelen is de lira sterk in waarde gedaald. De Turkse munt verloor dit jaar al circa 40 procent aan waarde.
De kelderende munt drukt vooral op de bankensector. De liracrisis zorgde op zijn beurt voor spanningen op de wereldwijde financiële markten.
Moody's is onder meer negatiever over Denizbank, Odea Bank, Turkiye Is Bankasi en Turkiye Sinai Kalkinma Bankasi. De rating voor Turkije zelf werd pas al verlaagd. De rekenmeesters zeiden toen ook dat ze denken dat een snelle oplossing door alle onrust in Turkije steeds moeilijker wordt.
Duitsland wil Turken helpen
De situatie is inmiddels zo nijpend aan het worden dat Duitsland aan het kijken is naar manieren om de Turken te hulp te schieten. Persbureau Bloomberg meldt op basis van ingewijden dat bondskanselier Angela Merkel aan diverse Duitse ministeries heeft gevraagd om met suggesties voor een oplossing te komen.
Merkel zou willen helpen omdat Europese bedrijven ook de dupe kunnen worden van de Turkse problemen. Maar de bewindsvrouw zou geen trek hebben in het verlenen van noodsteun.
Een mogelijk alternatief is aankloppen bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF). De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft onlangs echter laten weten dat niet te willen doen.