Kredietbeoordelaar Fitch tornt niet aan de kredietwaardigheid van Italië. Volgens de firma speelt er de laatste tijd wel veel politieke onzekerheid in het Zuid-Europese land.

Ook is de Italiaanse bankensector zwakjes, maar er zijn ook nog positieve punten. Het pensioenstelsel van de Italianen is bijvoorbeeld best duurzaam, vindt het ratingbureau.

Eind januari kwam naar buiten dat Italië in het slot van vorig jaar in een recessie is beland. De populistische regering die op 1 juni in Italië aantrad, voert een expansief bestedingsbeleid. Er wordt onder meer extra geld vrijgemaakt voor de minderbedeelden, terwijl ook de pensioenleeftijd omlaag wordt gebracht.

Vooralsnog houdt Italië bij Fitch de rating BBB, met een negatieve outlook. Hiermee heeft het land nog altijd een redelijk goede kredietstatus, maar is slechts één stapje verwijderd van de slechtere junkstatus.

Veel kenners vonden het in aanloop naar het rapport al twijfelachtig of Fitch over zou gaan tot een afwaardering van Italië. Maar dat neemt niet weg dat er wel degelijk zorgen over de vooruitzichten voor de Italiaanse economie in de studie zijn terug te vinden.

De zittende coalitie in Rome verwacht dit jaar 1 procent economische groei, terwijl Fitch niet verder komt dan 0,3 procent groei voor 2019. Een lagere economische groei maakt het voor de regering lastiger om afspraken met de Europese Commissie na te komen over onder meer het terugbrengen van het begrotingstekort.

Nederland heeft hoogste kredietwaardigheid

Kredietbeoordelaar Moody's blijft overtuigd van de kredietwaardigheid van Nederland. Het ratingbureau geeft ons land opnieuw het hoogst mogelijke rapportcijfer (AAA). De prognose houdt de firma op stabiel.

In een rapport spreekt Moody's van een ,,competitieve, gediversifieerde en rijke economie''. Wat de rekenmeesters ook positief vinden is dat de Nederlandse overheid volgens hen werk maakt van het afbouwen van haar schuldenlast.

Zaken als de brexit en de handelsoorlog kunnen nog wel roet in het eten kunnen gooien. Een ander risico dat Moody's wederom aanstipt zijn de hoge schuldenniveau's bij huishoudens in Nederland. Maar de risico's vallen in de ogen van de firma in het niet bij de positieve punten.