- Bij de financiering van kleine en middelgrote bedrijven zijn er naast de kredietverlening van grootbanken steeds meer alternatieven beschikbaar.
- Hoe zien grootbanken en fintechs de ontwikkeling van de markt en hun eigen rol daarin?
- In de zevende aflevering van de podcast The Next Move gaan Annerie Vreugdenhil van ING Neo en Sven van der Biezen van fintech Floryn in gesprek over onder meer kredietverlening aan het midden- en kleinbedrijf.
In de zevende aflevering van de podcast The Next Move spreekt Diederik Heinink met Annerie Vreugdenhil van ING Neo en Sven van der Biezen van fintechbedrijf Floryn. Daarbij gaat het onder meer over innovatie in de bankwereld, fintechs, bedrijfscultuur en de kredietverlening aan het midden- en kleinbedrijf (mkb).
Vreugdenhil is chief innovation officer bij ING en staat sinds 1 januari aan het hoofd van ING Neo, de tak van de grootbank die innovatie aanjaagt, onder meer op het gebied van de huizenmarkt, kredietverlening aan het mkb- en grootbedrijf, handelsfinanciering, compliance en financiële gezondheid.
Van der Biezen is mede-oprichter en CEO van Floryn, een fintechbedrijf dat kredieten tussen de 10.000 euro en 3 miljoen euro aan mkb-ondernemingen verstrekt op basis van eigen risicoanalyses. Hierbij worden met behulp van banktransacties razendsnel geautomatiseerde analyses gemaakt van de financiële gezondheid van een onderneming. Vervolgens worden de uitkomsten van analyses gedeeld en besproken met aanvragers van kredieten, die een lening al dan niet krijgt toegekend.
De ervaring van ING is dat kleinere bedrijven puur door schaalverschillen andere risico’s meebrengen dan grotere bedrijven. “Dat maakt enorm uit”, zegt Vreugdenhil. “Stel, iemand begint een espressobar en vraagt daarvoor krediet aan. Vervolgens komt er een Starbucks naast. Dan heeft die ondernemer een probleem. Als iemand een keten heeft met 20 espressobars en naast eentje daarvan komt een Starbucks, dan overleeft hij het waarschijnlijk wel. Alleen al door dergelijke schaalverschillen zit er een ander risico aan. Dat maakt financiering van kleinere bedrijven soms ingewikkelder.”
Van der Biezen geeft aan dat ook sectorverschillen een rol spelen in het mkb, waarbij Floryn tijdens de coronacrisis merkte dat bijvoorbeeld e-commercebedrijven in veel gevallen veel minder problemen hadden. “Die zitten ook weer vol in de investeringsmodus en groeien heel hard.”
Voor ING ligt de toekomst van de financiering van het mkb in toenemende mate bij samenwerkingsverbanden met onder meer fintechs. Vreugdenhil: “We zullen niet in staat zijn om iedere mkb’er te bedienen op de manier waarop zij dat willen. Het is wel belangrijk om klanten dan alternatieven te bieden. Daar zetten we al langer op in met bijvoorbeeld partnerships met Fincompare en Funding Options.”
Hoewel grootbanken deels concurrenten zijn voor partijen als Floryn, ziet ook Van der Biezen dat fintechs en grootbanken elkaar aanvullen: “We hebben intussen zo’n 500 contacten bij financiële intermediairs en grootbanken waar we mee samenwerken. Je bent er om de klant te helpen. Als je dat zelf niet kan, is het een kleine moeite om te kijken of je iemand op een andere manier verder kan helpen.”
Beluister hieronder de zevende aflevering van de podcast The Next Move met Annerie Vreugdenhil en Sven van der Biezen, gepresenteerd door strategisch adviseur en auteur Diederik Heinink.
Volg de podcast The Next Move en abonneer je via Spotify, Google of Apple.
The Next Move wordt in samenwerking met Rotterdam School of Management, Erasmus University gemaakt. Wil jij het maximale halen uit je carrière of bedrijf? Volg dan een korte training of parttime MBA. Kijk wat het beste bij jou past op RSM.nl/thenextmove