- De krapte op de arbeidsmarkt is nu in alle beroepsgroepen voelbaar.
- UVW stelt ook vast dat het aantal vacatures in het tweede kwartaal vergeleken met een jaar eerder met 44 procent is toegenomen.
- De grootste krapte is momenteel bij onder anderen ingenieurs, elektriciens en softwareontwikkelaars.
- Lees ook: Extreem tekort aan ingenieurs, monteurs en andere technici om projecten voor verduurzaming van de grond te krijgen
De krapte op de arbeidsmarkt is nu in alle beroepsgroepen voelbaar. Uitkeringsinstantie UWV becijferde dat de arbeidsmarkt halverweg dit jaar twee keer zo krap was als een jaar eerder.
Begin dit jaar was er nog geen sprake van krapte bij reisbegeleiders, schilders en metaalspuiters, hulpkrachten bouw en chauffeurs, maar halverwege dit jaar golden deze beroepsgroepen ook als krap. De grootste krapte op de arbeidsmarkt is momenteel bij onder anderen ingenieurs, elektriciens, machinemonteurs, verpleegkundigen en softwareontwikkelaars.
“De krapte op de arbeidsmarkt heeft steeds vaker negatieve gevolgen voor de economie en steeds meer mensen in Nederland krijgen er mee te maken”, stelt UWV vast. De instantie onderzocht voor 92 verschillende beroepsgroepen de krapte op de arbeidsmarkt.
De krapte berekent UWV aan de hand van het aantal openstaande vacatures en het aantal personen dat korter dan een half jaar een ww-uitkering heeft.
Aantal vacatures met 44 procent toegenomen
UVW stelt ook vast dat het aantal vacatures in het tweede kwartaal vergeleken met een jaar eerder met 44 procent is toegenomen. Het aantal mensen met een WW-uitkering dat nog recent gewerkt had in dezelfde periode nam af met 31 procent. "Veel meer vacatures dus en veel minder mensen die ze kunnen vervullen", aldus de organisatie.
Door het tekort aan personeel worden sommige bedrijven gedwongen hun deuren te sluiten, vallen er treinen uit en zijn er langere wachttijden op Schiphol en in de horeca.
UWV stelt dat, naarmate het aanbod van beschikbare kandidaten opdroogt, het vasthouden van bestaand personeel steeds belangrijker wordt. "Dat kan bijvoorbeeld door voldoende ontwikkeling en uitdaging te bieden, maar ook aandacht voor vitaliteit, werkomstandigheden, werktijden en werkdruk zijn essentieel om medewerkers te binden en boeien."