- De krapte op de arbeidsmarkt nam in het derde kwartaal iets af door een daling van het aantal openstaande vacatures, meldt het UWV.
- Het is volgens de uitkeringsinstantie voor het eerst sinds eind 2020 dat er sprake is van een afname van de krapte.
- Maar vooralsnog hebben werkzoekenden de banen voor het uitkiezen.
- Lees ook: Afkoeling economie raakt flexwerk in 2023: werkgevers nemen minder uitzenduren af
De krapte op de arbeidsmarkt nam in het derde kwartaal iets af door een daling van het aantal openstaande vacatures, en lijkt daarmee over het hoogtepunt heen. Dat meldt uitkeringsinstantie UWV op basis van haar graadmeter voor de krapte.
Het aantal WW’ers bleef verder dalen, zo waren er in het derde kwartaal naast minder openstaande vacatures ook minder werkzoekenden. Volgens het UWV is het voor het eerst sinds eind 2020 dat er sprake is van een afname van de krapte.
De spanning op de arbeidsmarkt nam sinds eind 2020 zes kwartalen op rij toe. Vanaf het tweede kwartaal van 2021 werd zelfs vijf keer achter elkaar een record gebroken. Aan die voortdurende stijging kwam dus in het derde kwartaal van dit jaar een einde.
"Ten opzichte van het tweede kwartaal van 2022 nam het aantal openstaande vacatures af met 5,8 procent, naar 451.900 in totaal. Het aantal personen met een verstreken WW-duur van maximaal een half jaar bleef ondertussen verder dalen, met 4,2 procent. Zo waren er in het derde kwartaal opnieuw minder werkzoekenden, maar voor het eerst sinds eind 2020 ook minder vacatures", zegt arbeidsmarktadviseur Frank Verduijn van het UWV in een toelichting.
Volgens het UWV hebben werkenden en werkzoekenden vanwege de nog altijd zeer grote krapte op de arbeidsmarkt nog steeds vaak ruime keuze bij het vinden van een baan of het overstappen naar nieuw werk.