Oud-topman Gert-Jan Kramer, die onlangs per direct zijn functie als commissaris bij het bedrijf neerlegde, verkocht de afgelopen tijd aandelen Fugro omdat de bank hem dat vroeg.

Dat zei hij dinsdag in het Financieele Dagblad (FD).

Hij verdedigt zich volgens de krant tegen suggesties dat hij door zijn dubbelpositie als grootaandeelhouder en toezichthouder geprofiteerd zou hebben van meer kennis over het bedrijf dan de rest van de markt. Kramer verkocht de afgelopen maanden voor circa 25 miljoen euro aandelen van de bodemonderzoeker.

Kramer weg als commissaris bij Fugro

Vorige week stapte Kramer op als commissaris bij Fugro, naar eigen zeggen een persoonlijke beslissing genomen naar aanleiding van de recente discussies over de afbouw van zijn aandelenbelang. ,,Enig debat over de combinatie van mijn aandeelhouderschap en mijn lidmaatschap van de raad van commissarissen is noch in het belang van Fugro, noch van mijzelf”, zei Kramer in een toelichting op zijn besluit. Hij was bestuursvoorzitter van het bedrijf van 1983 tot 2005, en fungeerde sinds 2006 als toezichthouder.

Kramer heeft zijn belang in het bedrijf verder verkleind, bleek dinsdag uit een melding bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

Kramer heeft nu een kapitaalbelang en stemrecht van 2,90 procent. Dat was bij een eerdere melding nog 4,65 procent, zo valt op te maken uit de archieven van de toezichthouder. De nieuwe belangenmelding heeft als datum van de meldingsplicht 31 oktober 2014.

Lagere investeringen oliemaatschappijen raken Fugro hard

Bodemonderzoeker Fugro zucht onder een snel verslechterende olie- en gasmarkt en grijpt daarom in, zo maakte bedrijf vorige week woensdag bekend. Vooral het onderdeel Geoscience, dat potentiële wingebieden in kaart brengt, wordt aangepakt. Vanwege de slechte resultaten ziet Fugro bovendien af van de uitkering van dividend dit jaar.

De diensten aan de olie- en gasmarkt zijn goed voor het leeuwendeel van de omzet van de onderneming uit Leidschendam. Door de daling van de olieprijs stellen steeds meer olie- en gasbedrijven hun investeringen uit, waardoor er minder werk is voor Fugro. Het orderboek groeit dan ook niet meer, maar stabiliseerde aan het eind van het derde kwartaal op 1,7 miljard euro.

Forse afboekingen

Fugro schreef in de eerste helft van dit jaar al voor bijna 350 miljoen euro af. Daar komt nog eens 200 tot 250 miljoen euro bij, vooral met betrekking tot Geoscience. Fugro rekent binnen deze divisie op aanhoudende verliezen bij het onderdeel Seabed Geosolutions, een samenwerkingsverband met de Franse branchegenoot CGG. Fugro richt zich volledig op het herstel van het onderdeel en bekijkt daarnaast alle strategische alternatieven.

Volgens het Leidschendamse bedrijf zijn de vooruitzichten voor zijn diensten op de lange termijn gunstig, maar voor de middellange termijn ,,uitdagend''. Naast het inhouden van het dividend, mede bedoeld om de balans te versterken, gaat Fugro zich richten op een verbetering van de winstmarge met 5 à 6 procentpunten in de komende 2 jaar. Het bedrijf verlaagde het budget voor vervangingsinvesteringen en overnames met 125 à 225 miljoen euro op jaarbasis.

Binnen alle divisies verandert wel wat in het kader van ,,de nieuwe realiteit in de olie- en gasmarkt''. Zo wordt het aantal schepen bij Geotechnical verkleind en wordt het verzorgen van vluchten bij het onderdeel Survey uitbesteed. Deze twee divisies bieden Fugro ,,nog altijd een solide basis''.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl