KPN heeft zijn brutowinst eerder dan verwacht zien stabiliseren en is positiever geworden over het resultaat dat over heel 2015 kan worden geboekt.
Dat meldde het telecombedrijf woensdag.
KPN boekte in het tweede kwartaal een bedrijfsresultaat (ebitda) voor eenmalige kosten van 602 miljoen euro. Dat was 1,5 procent meer dan een jaar eerder, waarmee er sneller dan verwacht een einde kwam aan de daling van het resultaat.
Die stabilisering werd door KPN eerder voor eind 2015 voorspeld. Het bedrijf verwacht nu dat het resultaat over heel dit jaar ongeveer even hoog zal zijn als in 2014.
De omzet van KPN zakte vorig kwartaal met bijna 4 procent naar 1,75 miljard euro. Net als in voorgaande kwartalen hield het bedrijf last van de moeilijke omstandigheden op de zakelijke markt. De opbrengsten van mobiele en vaste diensten voor consumenten waren ongeveer even hoog als een jaar eerder.
Reorganisatie zakelijke tak
Op de zakelijke markt kromp de met vorig jaar vergelijkbare omzet met 9 procent, terwijl het bedrijfsresultaat er een vijfde kleiner werd. KPN werkt aan een reorganisatie die de zakelijke tak weer winstgevend moet maken en verwacht die operatie de komende maanden versneld te kunnen uitvoeren.
Topman Eelco Blok gaf in een toelichting aan dat de prestaties van de zakelijke tak de komende tijd "zeker'' zullen verbeteren. Op welke termijn een stabilisering van de omzet mag worden verwacht, kon hij echter niet aangeven.
Meer mobiele klanten
Consumenten gaven vorig kwartaal 6 procent meer uit aan hun KPN-mobiel. Daarbij wist het bedrijf meer abonnees te strikken, waardoor het marktaandeel groeide van 42 naar 44 procent.
De nettowinst van KPN zakte met 55 procent, naar 160 miljoen euro. Die winst werd een jaar eerder gestuwd door een forse, eenmalige pensioenmeevaller. Vorig kwartaal profiteerde KPN wel van dividend uit het belang in Telefónica Deutschland. Dat geld wordt in de vorm van een interim-dividend van 3,4 eurocent per aandeel aan aandeelhouders doorgegeven.
Op termijn wil KPN zijn belang in het Duitse deel van Telefónica afbouwen, zei financieel directeur Jan Kees de Jager. KPN heeft echter geen haast, gezien het dividend dat uit Duitsland wordt ontvangen.
KPN herhaalde de verwachting dat het eigen dividend volgend jaar verder kan groeien. De onderneming gebruikt zijn overtollige middelen verder voor de versterking van zijn financiële positie en voor kleine overnames in eigen land. Grote acquisities moeten volgens Blok niet worden verwacht.
'KPN boekt solide resultaten'
Volgens analisten van Rabobank heeft KPN een solide bedrijfsresultaat geboekt in het tweede kwartaal, met een sterke vrije kasstroom.
Het telecombedrijf wist vorig kwartaal de omzet uit mobiele diensten voor consumenten op te schroeven, waar door Rabo nog gerekend werd op een kleine krimp. De zakelijke markt blijft moeilijk, maar de ingezette reorganisatie kan volgens de analisten de marges hier ondersteunen.
Rabo handhaafde zijn koopadvies voor het aandeel KPN en neemt zijn koersdoel van 3,60 euro onder de loep. KPN noteerde woensdag in het eerste kwartier van de handel 2,5 procent in de plus op 3,56 euro.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl